Sistemul de evacuare al masinii

0 Shares
0
0
0

Sistemul de evacuare are 3 functii foarte importante:

  • Directioneaza fumul de evacuare de pe motor catre partea din spate a vehiculului.
  • Reduce cantitatea de substante chimice toxice din gazele de ardere pentru a reduce emisiile.
  • Reduce zgomotul din seria de explozii care au loc in timpul procesului de ardere a combustibilului.

Este alcatuita dintr-o serie de camere si tevi, care incepe de la motor si se extinde pana la spatele vehiculului. Marea majoritate a vehiculelor au motoare cu 4 cilindri, care au o singura emisie care ruleaza pe lungimea vehiculului. Cu toate acestea, vehiculele de inalta performanta, cum ar fi V8-urile, pot avea evacuari gemene.

In timp ce majoritatea dintre noi vor vedea doar conducta de coada (la capatul extrem) al unui sistem de evacuare, lungimea medie a unuia este de aproximativ 3 metri si consta din 6 componente principale in functie de combustibilul consumat, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

  1. Colectorul de evacuare

Colectoarele de evacuare sunt amplasate pe motorul unui vehicul. Functia lor este de a colecta gazele de esapament din cilindrii motoarelor si de a-i ghida in restul sistemului de evacuare. Se asigura ca gazele toxice nu intra in interiorul autovehiculului catre pasageri.

Problema obisnuita : Colectoarele de evacuare sunt predispuse la deteriorari din unul sau doua lucruri. Prima este expunerea la cicluri de presiune si caldura extreme. Galeria devine astfel atat de uzata incat nu poate rezista la caldura, iar crapaturile incep sa se formeze. Crapaturile se pot dezvolta in gauri mici, cauzand esecul complet. Cel de-al doilea motiv este acela de a sparge umerii sau montarile sistemului de evacuare, iar galeria de evacuare este pusa sub presiune suplimentara pe care nu este proiectata.

  1. Senzor de oxigen Acesti senzori sunt situati in mod normal pe ambele parti ale convertorului catalitic. Functia lor este de a masura cantitatea de oxigen din sistemul de evacuare. Utilizeaza aceste informatii pentru a adauga sau reduce combustibilul in procesul de ardere pentru a obtine cel mai bun amestec de combustibil pentru aer.

Problema obisnuita: Senzorii de oxigen se pot purta dezastruos si ofera masuratori mai putin precise in timp. Vehiculele moderne vor avea o alerta pe tabloul de bord atunci cand senzorul functioneaza defectuos. Inlocuirea acestora poate economisi o suma considerabila de bani pe termen lung, deoarece senzorii de oxigen sunt vitali pentru economia de combustibil.

  1. Convertizor catalitic

Se gasesc convertizoare catalitice intre colector si amortizorul de zgomot. Functia lor este de a transforma poluantii in gazele de esapament la cele mai putin daunatoare.

Problema obisnuita: convertizoarele catalitice pot fi blocate sau sufocate. Simptomele unui convertor catalitic blocat reprezinta o lipsa semnificativa de putere, un sentiment de caldura din podeaua vehiculului sau un miros de sulf (sau oua putrede).

  1. Filtrul de particule diesel (DPF) Functiile lor sunt de a indeparta particulele sau funinginele din gazele de esapament ale motoarelor diesel.

Introducerea   regulamentului emisiilor Euro 5 in 2009 a insemnat ca vehiculele diesel ar necesita montarea unui DPF pentru a respecta noile standarde de emisii.

Problema obisnuita: datorita scopului lor, filtrele DPF pot fi infundate in timp si, in cazuri extreme pot fi inlocuite. DPF trec printr-un proces numit regenerare care are ca scop curatarea funinginii, dar pentru ca aceasta sa treaca prin acest proces, trebuie indeplinite conditiile specifice de conducere. Exista pericolul ca acesta sa poata fi infundat dincolo de abilitatea conducerii motorului de a-l curata.

Conducerea vehiculelor diesel pe distante scurte, fara ca incalzirea motorului sa fie suficienta, poate duce la probleme DPF infundate. Pentru a preveni acest lucru, alegeti sa folositi aditivii speciali care pot fi adaugati la combustibil.

Ca alternativa, o miscare lunga pe o autostrada, in timp ce tineti motorul la un nivel mai inalt de turatie (adica folositi o treapta inferioara decat cea normala in timp ce respectati limita de viteza), il poate ajuta sa inceapa ciclul de regenerare/curatare. Daca filtrul DPF este deja blocat, atunci ar fi indicata o vizita cu masina in service.

  1. Amortizor

Amortizoarle sunt situate spre capatul unui sistemevacuare. Functia lor este de a reduce zgomotul care provine de la procesul de combustie a combustibilului si de a directiona fumul in afara sistemului de evacuare. Amortizoarele fac acest lucru prin utilizarea de tuburi perforate care creeaza undele sonore opuse care se anuleaza reciproc.

Problema obisnuita: Daca amortizorul de zgomot este deteriorat, acesta va face sunetul considerabil diferit sau mai puternic. O solutie pentru a vedea daca functionarea este corecta este aceea de a verifica toba esapament, care va poate ajuta sa determinati daca amortizorul functioneaza corect.

Verificati gaurile sau rugina, daca exista semne de rugina, atunci acest lucru poate indica o problema mai serioasa in toba esapament, iar in acest caz ar fi nevoie de o toba de esapament noua. Aveti grija sa nu atingeti o conducta de evacuare in timp ce este inca fierbinte.

  1. Tevi de evacuare

Componentele prezentate mai sus sunt toate legate de tevile de esapament, iar functia lor este de a directiona gazul prin diversele parti inainte de a iesi din conductele de coada la capat.

Problema obisnuita: Dupa cum s-a mentionat mai sus, rugina este principalul vinovat cand vine vorba de deteriorarea sau eroziunea de evacuare. Tevile de esapament de legatura pot deveni atat de ruginite incat se formeaza gauri mici.

0 Shares
You May Also Like