Tipuri de pete ce pot aparea pe dinti si cum sa le indepartati

0 Shares
0
0
0

Daca nu mai esti multumit de culoarea dintilor tai, nu esti singurul: anumite organizatii de medici stomatologi au intrebat direct pacientii ce ar dori sa imbunatateasca in principal la zambetul lor si raspunsul comun a fost : sa-i albeasca.

Albirea dintilor a devenit astfel cel mai comun si mai popular proces stomatologic, pentru mentinerea sanatatii dintilor tai.

Petele ce se depun pe dinti pot avea cauza mutiple si din cauza faptului ca fiecare dintre aceste cauze este diferita de o alta, tratamentele sunt in consecinta diferite si ele.

Iata cum puteti sa identificati cauzele comune ale decolorarii dintelui, pentru a incepe un tratament de albire adecvat, personalizat pe problema dumneavoastra.

Indepartarea petelor dentare de tip intrinsec.

Petele dentare de tip intrinsec sunt acele pete care se depun direct pe dentina, tesutul sensibil care  se afla sub smalt. Acest strat, are in mod natural o culoare mai inchisa decat a smaltului, in concluzie aceasta pare mai accentuata in cazurile in care smaltul se deterioreaza, expunand dentina.

Exista multe motive pentru care pot aparea pete pe acest strat natural al dintelui, inclusiv expunerea la antibiotice pe perioade indelungate (tratamente lungi cu antibiotice puternice), mai ales in perioada copilariei sau adolescentei.

Aceste pete isi au originea la interiorul dintelui, asa ca nu le vei putea indeparta cu ajutorul unui tratament comun, de albire, nici prin folosirea unui kit de albire pentru acasa, nici printr-un altfel de tratament neasistat.

Pentru indepartarea acestor pete, trebuie sa ajungi neaparat la medicul stomatolog. Ingredientele chimice active ce compun solutiile de albire a dintilor, nu sunt concepute pentru a indeparta petele adanci ci doar pentru indepartarea petelor superficiale, de suprafata.

Chiar si cele mai “incapatanate” pete de tip intrinsec, pot fi camuflate prin metode de restaurare, asa cum ar fi bonding-ul sau capping-ul. Tehnica de bonding aplica la suprafata dintelui o rasina compozita, imbracand dintele in forma corecta. O data ce rasina este polizata, culoarea alba originala a dintelui, este restaurata.

Indepartarea petelor dentare de tip extrinsec.

Petele de tip extrinsec sunt acele pete ce pateaza direct smaltul dintelui, suprafata dura ce protejaza dentina si pulpa dentara.

Smaltul vine in contact direct cu orice aliment pe care il consumi si cu orice bauturi pe care le bei si in acest mod, se poate pata in timp, din cauza resturilor de mancare sau de lichid ce raman lipite de suprafata, in urma unei igiene dentare necorespunzatoare. Pentru ca aceste resturi sa dispara, trebuie sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa, dar trebuie s-o faceti in mod corect.

Acest lucru va preintampina depunerea resturilor alimentare si aparitia petelor pe dinti dupa un anumit timp. Alimentele ce pot pata cel mai usor dintii sunt: sfecla rosie, sosul de soia, coacazele, zmeura, murele, afinele, sosul de rosii, curry, dar si lichide ca de exemplu cafeaua, vinul rosu, sucurile acidulate inchise la culoare, etc.

Totusi, deoarece aceste pete sunt considerate superficiale, depunandu-se la suprafata dintelui, sunt mai usor de inlaturat decat petele intrinseci.

0 Shares
You May Also Like