Tu stii sa alegi cartile potrivite pentru copilul tau?

0 Shares
0
0
0

Se spune despre citit ca este o arta, iar aceasta arta este deosebit de eficienta dat fiind faptul ca ajuta foarte mult la dezvoltarea imaginatiei, a inteligentei si a orizontului de cunoastere. In aceste conditii, este firesc ca dragostea pentru carte sa fie cultivata inca din primele luni de viata.

Exista parinti care au de gand sa isi obisnuiasca copiii cu lectura si care intentioneaza sa le ofere incepand de la carti senzoriale Usborne la cele mai fragede varste, si pana la diferite alte carti captivante, interesante si distractive pentru copiii, care sa ii atraga pe acestia spre fascinanta lume a literaturii.

Este insa foarte important de mentionat faptul ca o carte trebuie sa fie aleasa de catre parinti in functie de particularitatile copilului lui, iar aici amintim varsta mai intai de toate, dar si nivelul de intelegere al acestuia si nu in ultimul rand, pasiunile copilului.

Pentru ca pe piata se gasesc tot felul de carti, incepand de la cartile senzoriale Usborne, pana la carti pentru copiii de 10 – 12 ani, parintii trebuie sa aiba unele cunostinte atunci cand fac alegerile. Iata ce este important sa cunoasca parintii care cauta carti pentru copiii lor.

Imaginile pot iesi din tipare.

Exista un numar foarte mare de parinti care cauta diferite carti pentru copiii lor, si care isi doresc ca imaginile prezentate in carti, sa arate obiectele reale, dupa cum arata acestea in viata reala.

Unii parinti in schimb, isi doresc sa le ofere celor mici diferite carti, care pledeaza pentru tot felul de ilustratii deobite cu adevarat. In aceste conditii, este deosebit de important ca ilustratorul sau pictorul sa se lase condus de imaginatie.

Poate pare ciudat sau exagerat spus, dar o vaca desenata sau pictata roz in cartile pentru copiii, va fi mai indragita decat una in culoarea sa obisnuita. De ce? Pentru ca rozul este o culoare care iese in evidenta, iar cei mici sunt atrasi de asemenea ilustratii.

Cartile trebuie sa fie alese in functie de varsta si nivelul de dezvoltare ale copilului.

In mod evident, pentru un copilas care are de-abia varsta de 3 anisori impliniti, o carte destinata copiilor scolari, nu va fi si pe placul acestuia. Parintii trebuie sa tina cont de faptul ca o carte aleasa in functie de varsta copilului si in functie de nivelul lui de dezvoltare, il va ajuta pe copil sa para interesat de carte.

Un copil care are un anumit nivel de cunostinte deja, in mod evident nu va dori sa primeasca de la parinti o carte care nu are un continut nou, si care nu ii ofera inormatii noi.

In ceea ce priveste bebelusii, de preferat ar fi ca pentru acestia, parintii sa opteze pentru cartile cartonate cu sunete.

Cartea trebuie sa prezinte interes pentru copil

Inca de la cele mai fragede varste, copiii sunt pasionati de anumite lucruri, in timp ce alte lucruri nu sunt deloc pe placul lor. cu siguranta parintii care cauta cele mai potrivite carti pentru copilasii lor, nu trebuie sa tina cont doar de varsta celor mici, ci si de domeniul de interes al acestora.

Exista copiii care de la prima poveste auzita despre dinozauri, si-au dorit sa afle cat mai multe lucruri despre acestia. In mod evident, o carte cu povesti despre dinozauri, si cu diferite ilustratii specifice, ar fi pe placul copiilor.

In acelasi timp, atunci cand copiii sunt dezinteresati de un anumit subiect, parintii nu ar trebui sa insiste pe marginea acestuia.

Daca de exemplu, mamei ii plac povestile cu zane, si incearca sa le povesteasca baietelului sau fetitei sale, insa copilul nu se stimte atras de aceste povesti, cu siguranta trebuie schimbata strategia si alese alte povesti de prezentat. In caz contrar, cel mic va incepe sa isi piarda interesul pentru lectura.

Carti cu mesaje pozitive

La ora actuala, pe piata se gasesc o multime de carti, scrise de diferiti autori, care apartin diferitelor genuri literare. Pentru cei mici insa, parintii trebuie sa aleaga diferite carti care sa transmita tot felul de mesaje pozitive sau care sa ii ajute pe cei mici sa invete tot felul de lucruri noi.

Exista si carti care nu au un limbaj potrivit, si care nu transmit mesaje pozitive, sau sunt lipsite de imaginatie total. Partintii trebuie sa descopere care sunt aceste carti, si sa nu le cumpere pentru cei mici.

Deci, dupa cum se poate vedea in randurile e mai sus, exista o multime de carti, unele fiind mai potrivite pentru cei mici decat celelalte. Este deosebit de important ca fiecare parinte sa stie ce carti sa aleaga pentru copilul sau.

Atunci cand copiii primesc in dar de la parinti sau bunici, cartile potrivite, sansele ca acestia sa se simta atrasi de literatura, cresc din ce in ce mai mult. Daca parintii nu aleg insa cartile potrivite, cei mici nu vor fi fascinati, si se vor indeparta de literatura si de povestile sale magice.

0 Shares
You May Also Like