Unde se aplica compactarea?

0 Shares
0
0
0

Procesul de compactare a solului are loc cu ajutorul unor maiuri compactoare. Se recomanda ca aceste masini sa fie de o foarte buna calitate pentru a evita diverse accidente si pentru ca lucrarea realizata sa fie una durabila si buna.

O compactare gresita sau de o calitate slaba poate duce la aparitia unor probleme ce pot genera pagube materiale serioase.

De asemenea un astfel de utilaj de o calitate indoilenica poate afecta si persoana care il manevreaza si pot avea loc mai multe accidente urate ce se pot solda si cu pierderi umane in final. De aceea noi va recomandam sa cumparati maiuri de la firme recunoscute si care va pot garanta calitatea produselor.

Compactarea pe plan orizontal este cea care are cel mai larg domeniu de utilizare si pentru a imbunatati calitatea terenului de fundare dar si pentru cele mai multe dintre lucrarile din pamant numite ancoramente sau produse ce rezulta din activitatea industriala.

Calitatile terenului de fundare se vor imbunatati pentru pamantul microscopic sensibil la umezeala si pentru pamantul nisipos afanat si umpluturile necompactate.

Se aplica si compactarea materialelor pentru umplutura pentru toate lucrarile hidrotehnice si pentru toate imbunatatirile funciare, baraje de pamant, batadouri, diguri, ancoramente, ramblee pentru canale de irigatii, diguri etc, la fel ca si in cazul pernelor de pamant, piatra sparta si balast, la infrastructurile rutiere, ramblee de cale ferata, rampe de acces pentru poduri.

Pentru a face constructii speciale cu incarcare fixa se vor executa si platforme cu o capacitae portanta ce se impune mai ales pe terenurile slabe de fundare.

Compactarea pe plan inclinat se foloseste ceva mai rar si se aplica pentru a compacta taluzele si barajele sau digurile pentru o fixare mai buna a protectiilor cu masti impermeabile, inierbari, dalari, blocaje de piatra de dimensiune mai mare care presupun si realizarea unui grad de compactare mare la suprafata taluzelor.

Tot la suprafata taluzelor, compactarea in straturile orizontale succesive nu dau rezultate bune, materialul care este pus in lucrare putand sa refuleze in exterior.

Uneori toate aceste metode de compactare pot sa fie inlocuite si cu compactarea supraprofil si cu aducerea taluzelor prin reprofilare la formele prevazute in proiecte.

Alte domenii de aplicabilitate sunt  cumpactarea canalelor navigabile, canelor mari de irigatii, canalelor de fuga sau de acces din centralele electrice sau nucleare care se realizeaza in rambleu.

Este necesara si o clasificare globala pentru pamanturile care sunt supuse compactarii pentru ca in functie de tipul lor sunt alese si utilajele de terasare si de compactare. Utilizarea nejudicioasa pentru utilaje conduce si la o compactare ineficienta si la consumul de lucru mecanic in plus si prin urmare neeconomic.

Sunt doua grupe mari de pamanturi care pot sa fie puse in opera: pamanturile coezive si cele necoezive insa in ultima perioada a aparut si o dezvoltare mai mare utilizarea anrocamentelor sau a altor materiale care au dimensiuni mari si care chiar daca sunt mai scumpe in ceea ce priveste transportul si excavarea duc la scurtarea timpului pentru executie si la diminuarea volumul pus in opera prin caracterisitici fizice si mecanice superioare.

0 Shares
You May Also Like