In ultimul timp, soferii din Romania au avut ocazia sa intalneasca in trafic echipaje mixte alcatuite din politisti de la brigada de Politie Rutiera, alaturi de inspectori RAR, care opreau masini in trafic.
Ei bine, masinile respective erau oprite cu un scop, iar in primul rand, agentii de la politie verificau soferii daca detin permis de conducere, si daca au asupra lor actele masinii.
Apoi, isi intrau in rol inspectorii RAR, care se ocupau de verificarea masinilor, iar dintre cei care au fost opriti in trafic, foarte putini soferi au avut norocul de a pleca fara a fi amendati sau fara a ramane fara certificatul de inmatriculare al masinii.
Mai intai de toate, inspectorii RAR verificau functionarea instalatiei electrice de iluminare si semnalizare a masinii. In acest sens, se verifica daca becurile de pozitie sunt functionale, daca faza scurta si faza lunga functioneaza.
Apoi se trecea la verificarea semnalizarilor, dupa care se verificau pozitiile pe spate, se verificau semnalizarile pe spate. Chiar si proiectoarele de ceata erau verificate, pentru ca inspectorii sa se asigure ca masina nu are probleme.
Apoi, dupa ce soferii treceau de aceasta etapa, inspectorii RAR deschideau capota masinii si verificau seria de sasiu. Pentru acestia conteaza foarte mult ca pana si caroseria sa arate perfect, fara rugina sau fara alte probleme. Pana si pneurile conteaza pentru inspectorii RAR, care retin fara a sta pe ganduri taloanele masinilor care au probleme cu pneurile.
Dupa aceea, de regula soferii treceau la verificari mai serioase, iar aici discutam despre sistemul de franare. Sistemul de directie era si el verificat la sange, iar aici inspectorii RAR au si motive serioase sa verifice la sange aceste doua sisteme, pentru ca din cauza directiei si din cauza franelor s-au produs atat de multe accidente mortale in Romania.
Soferii masinilor depistate cu probleme la sistemul de franare sau la sistemul de directie, s-au ales cu o amenda destul de mare, dar si cu certificatul de inmatriculare al masinii retinut.
Dupa ce inspectorii RAR verificau aceste doua sisteme importante ale masinii, acestia treceau la verificarea articulatiilor puntilor din fata si din spate.
Ultima parte pe care inspectorii RAR o verificau atunci cand opreau masini in trafic, era reprezentata de noxele auto. Pentru noxe auto s-au retinut o multime de certificate de inmatriculare ale masinilor in ultimii ani. Unii soferi aveau masinile tunate iar din acest motiv noxele lor nu mai corespundeau cu noxele pe care masina trebuia sa le emita.
Alti soferi aveau tobele de esapament sparte iar din acest motiv noxele lor nu mai erau perfecte, iar exemplele pot continua.
Asadar, dupa cum se poate observa, soferii care au fost opriti in trafic de catre un echipaj mixt de politisti si inspectori RAR, s-au ales cu o verificare la sange a masinii. Dintre acestia, cei mai multi s-au ales cu amenzi mari si cu retinerea certificatului de inmatriculare.
Tinand cont insa ca in Romania multa lume isi cumpara masini second hand vechi, aduse din strainatate, este si normal ca inspectorii RAR sa verifice masinile in trafic.