Cum sa obtii cat mai mult de la unitatea ta de aer conditionat

0 Shares
0
0
0

Au trecut 87 de ani de cand Dr. Willis Carrier a inventat unitatea de aer conditionat mecanic si multi dintre noi suntem bucurosi ca a facut-o.

Cu toate ca instalatia de aer conditionat rezidentiala nu a luat nastere pana in 1914, tehnologia a parcurs un drum lung din zilele cand unitatile centrale de aer de acasa, aratau ca niste cuptoare uriase. In ziua de astazi, cand oamenii vorbesc despre aer conditionat, auziti termeni precum BTU si/sau ratingul SEER.

BTU reprezinta „unitatea britanica termica”. Dictionarul spune ca un BTU reprezinta cantitatea de energie necesara pentru a ridica sau a reduce 1 galon de apa cu 1 grad pe ora. Atunci cand aparatele de aer conditionat sunt evaluate, se tine cont de capacitatea BTU (masurata in mii de unitati). Sistemele rezidentiale pot fi evaluate la 24.000 de BTU-uri sau alte astfel de numere.

De asemenea, sistemele de climatizare pot fi clasificate in tonaj. Exista 12.000 BTU pe tona. Astfel, daca un sistem de climatizare este evaluat la 24.000 BTU, este vorba despre o unitate de 2 tone.

De asemenea, puteti auzi termenul SEER. Aceasta inseamna ratingul de eficienta energetica sezoniera. Cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare eficienta unitatii. Cu cat este mai mare eficienta unitatii, cu atat mai putina energie este necesara pentru alimentarea acesteia.

Daca aveti un sistem de aer conditionat evaluat la 10, de exemplu, acesta va consuma mai putina energie electrica pentru a se alimenta decat un sistem evaluat la 8. Aceasta inseamna ca, pentru un proprietar de locuinta, va costa mai putin sa opereze un sistem cu un rating de 10 decat unul evaluat la 8, pentru aceeasi cantitate de racire livrata.

Urmand aceasta logica, este mai indicat sa cumparati un sistem cu rating de 10 sau mai mare. Poate. Teoretic, da, dar depinde de cat de mult folositi aerul conditionat.

Daca il utilizati foarte mult, un sistem cu un rating mai ridicat va va costa mai putin pentru utilizarea pe termen lung. Cu toate acestea, costul initial – pretul sau de cumparare – este in general mult mai mare, decat un sistem cu un rating mai mic. Dar daca il folositi foarte mult, veti recupera investitia initiala, in doar cativa ani.

Verificarea sistemului de aer conditionat

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care orice proprietar le poate face cu aerul sau conditionat, atunci cand vine vorba despre verificarea acestuia, este curatarea sau inlocuirea filtrelor murdare. Curatarea acestora este posibila, dar implica o munca suplimentara, pentru indepartarea prafului acumulat, care nu se poate curata perfect, in cele mai multe cazuri. Daca sunt murdare, acestea trebuie in general schimbate si va sfatuim sa va cumparati altele noi.

Daca nu curatati filtrele sau nu cumparati inlocuitori, murdaria va determina ca echipamentul dvs. sa lucreze mai mult, va elibera un miros de mucegai in cel mai bun caz, iar factura dvs. de electricitate sau gaze naturale, va creste corespunzator.

De asemenea, daca aveti un aparat de aer conditionat de camera, deconectati cablul electric, scoateti panoul frontal si priviti filtrul din spatele acestuia. Daca este reutilizabil, spalati-l in apa calda cu un detergent slab. Daca nu doriti sa il reutilizati, retineti dimensiunea si cumparati inlocuitor pentru acesta. In orice caz, aspirati zonele din interiorul unitatii de climatizare la care puteti ajunge, pentru eliminarea prafului si a altor particule, ce se pot depune in timp.

0 Shares
You May Also Like