Probabil cuvantul probiotic este strain multora dintre noi insa urmarile pentru cei necunoscatori sunt destul de familiare.
Probioticele sunt organisme vii, bacterii asa numite bune, aflate in organismul nostru care prin structura lor de baza ajuta la asimilarea substantelor nutritive si in acelasi timp lupta asiduu impotriva infectiilor posibile la nivelul organismului.
Aceste mircoorganisme ajuta la buna desfasurarea a unor functii din organism si alcatuiesc flora benefica de care are nevoie fiecare organism.
In corpul uman se gasesc peste 5000 de specii de bacterii care deservesc fiecarei parti, de la piele, tract uro-genital, cavitate bucala si cai respiratorii pana la nivelul intestinelor.
Aceste microorganisme, probioticele, ajuta la mentinerea sanatatii prin interventia lor la nivel intestinal impotriva microbilor si infectiilor ajutand in acest sens sistemul imunitar.
De la reglarea tranzitului intestinal si pana la ameliorarea dezechilibrelor care pot duce la infectii vaginale sau urinare, probioticele se pare ca sunt implicate in procesul sintezei vitaminelor B1, B2, B6, B12, a acidului folic si a biotinei ajutand organismul la detoxifiere.
Se pare ca uneori flora este perturbata de consumul de antibiotice sau alte medicamente, apa clorinata si chiar unele alimente care contin zahar rafinat sau grasimi hidrogenate.
Studiile in domeniu au aratat ca flora bacteriana prezenta la nivelul intenstinelor detine cu precadere rolul hotarator in ceea ce priveste forta sistemului imunitar.
In acest sens, anumitor persoane le este recomandat consumul probioticelor, indeosebi acelor persoane care prezinta afectiuni la nivelul pielii, persoane care prezinta unele alergii respiratorii sau persoanelor cu istoric in afectiuni genitale.
Probioticele ajuta si in cazul unor situatii in care suntem predispusi la indigestie oferind protectie germenilor de mancare sau apei. Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil sau sufera de constipatie cronica ar putea ameliora aceste afectiuni consumand probiotice.
In lupta cu infectiile la nivelul organismului se pare ca probioticele au un rol antimicrobian, actionand atat prin stimularea productiei de peptide cat si prin productie proprie de factori cu rol antimicrobian.
Totodata probioticele ajuta la procesul de sinteza al imunoglobulinelor de tip A, mecanismul principal in sustinerea imunitatii la un nivel crescut ajutand astfel organismul in lupta cu infectiile.
Consumul de antibiotice sau o dieta necorespunzatoare care cronicizeaza afectiuni ale florei intestinale pot fi restabilite prin consumul probioticelor care vor reechilibra flora intestinala si vor ameliora problemele digestive.
Probioticele aduc beneficii atunci cand sunt consumate in mod corespunzator respectand dozele recomandate.
Probioticul cel mai bun este acela care contribuie la intarirea sistemului imunitar, ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect si reduce efectele nocive pe care le poate provoca adminsitrarea de antibiotice.
Un efect destul de putin mediatizat si cunoscut este utilizarea probioticelor in curele de slabire.
Conform unor studii, probieticele ajuta la prelungirea perioadei se satietate si alungarea senzatiei de foame dar ajuta si la accelerarea arderilor regland metabolismul.
Se pare ca probioticele au un efect pozitiv asupra pielii, crescand secretia de sebum si contribuind la o buna hidratare.
O atentie deosebita trebuie acordata probioticelor atunci cand sunt administrate medicamente antibiotice.
Chiar daca antibioticele inca isi pastreaza un loc de top pentru anumite tratamente, recomandarea specialistilor este de a se consuma cu mare atentie si negresit impreuna cu probiotice. Consumul in exces al antibioticelor are consecinte in ceea ce priveste sanatatea florei intestinale si de aceea, pentru protejarea acesteia este recomandata utilizarea probioticelor pe tot parcursul administrarii tratamentului cu antibiotic.
Unii specialisti recomanda consumul de probiotice inca doua saptamani de la terminarea tratamentului cu antibiotic.
In ceea ce priveste administrarea corecta a probioticelor pentru efecte maxime, acestea trebuie consumate inainte cu aproximativ 30 de minute inainte de mancare, pentru ca astfel alimentele vor creste ph-ul gastric si vor proteja bacteriile.
In cazul tratamentului cu antibiotice, acestea nu trebuie administrate simultan ci la o diferenta de aproximativ 2 ore, pentru a nu se distruge efectele probioticelor de catre antibioticul administrat.
Tractul gastrointestinal detine cel mai complex ecosistem bacterian la nivelul corpului uman.
Genomul uman este depasit cu mult de genomul bacterian oferind astfel desfacerea zaharurilor simple, cresterea rezistentei mucoasei intestinale la colonizarea cu unele microorganisme patogene precum si stimularea intregului sistem imunitar.
O balanta echilibrata la nivelul microorganismelor poarta numele de eubioza iar dezechilibrul acesteia se numeste disbioza.
Probioticele sunt astfel mici raspunzatoare de sanatatea intregului organsim ajutand la cresterea imunitatii si la lupta cu inamici ai sanatatii.