Ce curiozitati au oamenii despre hotararile CEDO?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, din ce in ce mai multi cetateni romani au apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a li se face dreptate in momentul in care acestia au considerat ca le-au fost incalcate drepturile. Cei mai multi insa dintre romanii care au apelat la ajutorul Curtea Europeana a Drepturilor Omului, au beneficiat de consultanta juridica, si au stiut in mare parte la ce hotarari CEDO trebuie sa se astepte.

In urmatoarele randuri, vom discuta mai multe detalii despre hotararile CEDO, pentru ca toti cei care considera ca le sunt incalcate drepturile, si care intentioneaza sa isi caute dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sa poata acumula cat mai multe informatii.

Care este diferenta dintre o decizie si o hotarare CEDO?

O decizie este, pronuntata de obicei de catre un judecator unic, un Comitet sau o Camera a Curtii. Se refera doar la admisibilitatea, nu si la fondul cererii. O hotarare este pronuntata atunci cand o Camera examineaza simultan admisibilitatea si fondul unei cereri.

Au Statele obligatia de a respecta hotararile Curtii?

Hotararile care constata existenta unor violari au caracter obligatoriu pentru Statele vizate; acestea se obliga la executarea lor.

Comitetul de Ministri al Consiliului Europei monitorizeaza executarea hotararilor, in special in ceea ce priveste efectuarea platii sumelor acordate de catre Curte reclamantilor cu titlu de despagubire pentru daunele suferite.

Se poate face recurs impotriva hotararilor?

Deciziile de inadmisibilitate, precum si hotararile pronuntate de Comitete sau de Marea Camera sunt definitive si nu pot face obiectul nici unui recurs. Cu toate acestea, partile au la dispozitie trei luni de la data pronuntarii unei hotarari de catre o Camera pentru a solicita retrimiterea cazului in fata Marii Camere in vederea re-examinarii. Cererile de retrimitere in fata Marii Camere sunt examinate de un complet de judecatori care aproba sau respinge solicitarea in cauza.

Cum sunt puse in aplicare hotararile Curtii?

Atunci cand o hotarare a Curtii constata existenta unei violari, aceasta transmite cererea Comitetului de Ministri al Consiliului

Europei. Acesta se consulta cu statul in cauza si cu departamentul responsabil de executarea hotararilor Curtii pentru a decide modul in care hotararea trebuie executata si in care pot fi prevenite violari similare ale Conventiei, cu referire in special la modificari ale legislatiei si la adoptarea de masuri individuale acolo unde este necesar.

Care sunt consecintele in cazul in care o hotarare a Curtii constata existenta unei violari?

Atunci cand se constata o violare, Statul vizat trebuie sa se asigure ca nu vor mai exista violari similare in viitor; in caz contrar, Curtea poate pronunta noi hotarari impotriva acestuia. In anumite situatii, Statul in cauza va trebui sa isi modifice legislatia, in sensul armonizarii acesteia cu prevederile Conventiei.

Ce este reparatia echitabila?

Atunci cand Curtea constata existenta unei violari si faptul ca reclamantul a suferit un prejudiciu, ii acorda acestuia o reparatie echitabila constand intr-o suma de bani cu titlu de despagubire pentru respectivul prejudiciu. Comitetul de Ministri monitorizeaza executarea hotararii in ceea ce priveste efectuarea platii sumelor acordate de catre Curte reclamantilor.

Ce este un caz pilot?

In ultimii ani, Curtea a dezvoltat o noua procedura pentru a face fata numarului masiv de cereri care se refera la probleme similare, asa-numitele „probleme sistemice” (ex. acelea legate de non-conformitatea dintre legislatia interna si prevederile Conventiei).

In acest sens, Curtea a pus in aplicare o procedura care consta in examinarea uneia sau mai multor cereri de acest tip, in timp ce examinarea altor cazuri similare este amanata. Atunci cand pronunta o hotarare intr-un caz pilot, Curtea solicita guvernului in cauza sa isi armonizeze legislatia interna cu prevederile Conventiei si indica masurile generale de adoptat in acest sens. Curtea va decide apoi asupra celorlalte cazuri similare.

Ce este o opinie separata?

Orice judecator care a participat la examinarea unei cauze poate formula o opinie separata care va fi anexata hotararii respective. In general, acesta va explica motivul pentru care a votat cu majoritatea (opinie concordanta) sau, din contra, motivul pentru care nu a fost de acord cu majoritatea judecatorilor (opinie separata).

Asadar, in mare parte acestea sunt cateva lucruri importante pe care cu totii ar trebui sa le cunoasteti in cazul in care considerati ca v-au fost incalcate drepturile, si aveti de gand sa va cautati dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

0 Shares
You May Also Like