Ce este hematologia?

0 Shares
0
0
0

Hematologia este stiinta sau studiul sangelui, organelor formatoare de sange si a bolilor de sange. In domeniul medical, hematologia include tratamentul tulburarilor de sange si al tumorilor maligne, incluzand tipuri de hemofilie, leucemie, limfom si anemie cu celule secera. Hematologia este o ramura a medicinei interne care se ocupa cu fiziologia, patologia, etiologia, diagnosticul, tratamentul, prognosticul si prevenirea tulburarilor legate de sange.

Hematologii care lucreaza intr-un cabinet de hematologie Mures, se concentreaza in mare masura pe organele limfatice si maduva osoasa si pot diagnostica nereguli de sange sau nereguli plachetare. Hematologii trateaza organele care sunt alimentate de celulele sanguine, inclusiv nodulii limfatici, splina, timusul si tesutul limfoid.

Anatomia sangelui

Sangele este format din mai multe parti, inclusiv globule rosii, globule albe, trombocite si plasma. Celulele rosii din sange, care alcatuiesc aproximativ 45% din sangele intreg, transporta oxigen din plamani catre tesutul corpului. De asemenea, transporta dioxid de carbon inapoi in plamani pentru a fi expirati. Acestea au forma de disc si sunt produse in maduva osoasa.

Celulele albe din sange, care se fac si in maduva, ajuta la combaterea infectiei. Impreuna cu trombocitele, acestea constituie mai putin de 1% din sange intreg. Trombocitele sunt fragmente mici, incolore, care se lipesc si interactioneaza cu proteinele coagulante pentru a opri sau a preveni sangerarea. De asemenea, sunt produse in maduva osoasa. Plasma este partea fluida a sangelui. Compus din 92% apa, contine si proteine ​​vitale, saruri minerale, zaharuri, grasimi, hormoni si vitamine.

Arii de studiu

Patru domenii majore de studiu in cadrul hematologiei includ hemoglobinopatie, maligne hematologice, anemie si coagulopatie. Hemoglobinopatia este studiul anomaliilor in lanturile globinei ale moleculelor de hemoglobina. Pe langa anemia cu celule secera, talasemia (cunoscuta si sub denumirea de eritropoieza) face parte din hemoglobinopatie. Zona bolilor hematologice este preocupata de diagnosticul si tratamentul cancerelor maduvei osoase, sangelui si ganglionilor limfatici. Mielomul este un tip de malignitate hematologica, alaturi de leucemie si limfom. Alte tulburari tratate de un hematolog includ tromboembolismul arterial, tromboza venei profunde si neutropenie.

Oncologie hematologica

Desi hematologii lucreaza impreuna cu experti din diverse specialitati medicale si chirurgicale, hematologia este cel mai adesea legata de  oncologie. Hematologii si oncologii lucreaza impreuna pentru ingrijirea adultilor si copiilor cu cancere ale sangelui si maduvei osoase, inclusiv leucemie si limfom.

Testele de hematologie

Ce fel de teste fac hematologii?

Pentru a diagnostica sau monitoriza tulburarile de sange, hematologii folosesc adesea aceste teste:

Numar complet de sange (CBC)

Un CBC numara globulele rosii si albe din sange, hemoglobina (o proteina din sange), trombocitele (celule minuscule care se aglomereaza pentru a face un cheag de sange) si hematocrit (raportul dintre celulele sanguine si plasma lichida din sangele tau).

Timpul protrombinei (PT)

Acest test masoara cat dureaza sangele tau. Ficatul dumneavoastra produce o proteina numita protrombina care ajuta la formarea cheagurilor. Daca luati un diluant al sangelui sau medicul dumneavoastra suspecteaza ca puteti avea o problema hepatica, un test PT va poate ajuta sa va monitorizati sau sa va diagnosticati starea.

Timp partial al tromboplastinei (PTT)

Ca un test de protrombina, PTT masoara cat timp dureaza sangele tau. Daca aveti sangerare problematica oriunde in corp – tulburari nasale, perioade grele, urina roz – sau daca va invinetiti prea usor, medicul dumneavoastra poate utiliza un PTT pentru a afla daca o afectiune a sangelui cauzeaza problema.

Raport international normalizat (INR)

Daca luati un diluant al sangelui precum warfarina, medicul dumneavoastra poate compara rezultatele testelor de coagulare a sangelui cu rezultatele altor laboratoare pentru a va asigura ca medicamentul functioneaza corect si pentru a fi sigur ca ficatul dvs. este sanatos. Acest calcul este cunoscut ca un raport international normalizat (INR).

Unele dispozitive mai noi la domiciliu permit pacientilor sa efectueze propriile teste INR acasa, ceea ce s-a dovedit imbunatatirea calitatii vietii pentru pacientii care trebuie sa-si masoare periodic viteza de coagulare a sangelui.

Biopsia maduvei osoase

Daca medicul dumneavoastra crede ca nu faceti suficiente celule din sange, este posibil sa aveti nevoie de o biopsie a maduvei osoase. Un specialist va folosi un ac mic pentru a lua un pic de maduva (o substanta moale din interiorul oaselor) pentru a fi analizat la microscop.

Medicul dumneavoastra poate utiliza un anestezic local pentru a amortiza zona inainte de biopsia maduvei osoase.

0 Shares
You May Also Like