Ce este narcisismul si cum este el interpretat de psihologi?

4 Shares
0
0
4

Narcisismul este, potrivit Le Petit Robert, in sensul sau obisnuit, o „auto-admiratie, o atentie exclusiva pentru sine“ sinonim cu egoism si in sensul lui psihanalitic, un „atasament emotional fata de sine.“

Cuvantul deriva din Narcissus, un tanar care, conform mitologiei grecesti, s-a indragostit de reflectia sa in apa pana la moarte. Pentru persoanele care simt nevoia de a primi ajutor specializat pentru diverite chestiuni care tin de psihic si de starea emotionala, va recomandam psiholog Bucuresti.

In continuare vor discuta despre narcisism. Freud a introdus aceasta notiune in 1914 in metapsihologia sa. Desi are un inteles foarte precis in psihanaliza, ca punct de plecare pentru cel de-al doilea subiect, este folosit si mai general in alte discipline. Termenul este astfel utilizat in limbajul sociologic si ca entitate din manualul clasificarilor psihiatrice: Manualul de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale (DSM).

Narcisismul poate fi inteles ca fundamentul increderii in sine. Cand este un defect, termenul se refera la supra-accentul pe imaginea de sine.

Paul Näcke (1851-1913), psihiatru german si criminolog, a integrat conceptul de narcisism in psihologie clinica in 1899 pentru a defini o forma de pervertire: ea se referea initial la un comportament prin care un individ trateaza corpul ca un obiect sexual:  contemplandu-l cu o placere sexuala, mangaindu-l pana cand ajunge la “satisfactia completa”. In aceasta perspectiva, narcisismul are sensul unei perversiuni care a absorbit totalitatea vietii sexuale a persoanei.

Aceasta teorie a fost valabila pana in 1909 cand Freud a inceput sa il redefineasca si, astfel, a fondat conceptul de narcisism, prin urmare, nu l-a considerat ca o forma de perversiune, ci ca o etapa necesara a dezvoltarii la trecerea de auto-erotism la dragostea obiectului.

El va defini apoi narcisismul primar si secundar: el vorbeste despre narcisismul primar, pentru a desemna o perioada de copilarie cand copilul ar investi in mod preferential persoana lui. “Narcisismul secundar” se refera la o investitie libidinala a sinelui care se face in detrimentul investitiei libidinale a celuilalt. Se bazeaza pe un sine diferentiat, care il deosebeste de “narcisismul primar”. In cele mai grave cazuri, aceasta investitie se face intr-un circuit inchis. Freud credea ca schizofrenia este o tulburare a narcisismului.

Andreas-Salomé Lou a incercat sa evidentieze latura buna a narcisismului: „Narcisismul in sens creativ, este mai degraba un sprijin pe termen lung a tuturor experientelor profund “.

Termenul de narcisism vine din mitul grecesc al lui Narcissus. Doar cateva urme ale acestui mit raman in literatura antica greceasca. Era poetul latin al epocii Ovidiu din August. De asemenea, el a avut geniul ca a legat doua mituri originale distincte: cele ale lui Narcissus si Echo.

Narcissus s-a nascut din violul nimfei Liriope de catre raul Cephise. Narcissus este un tanar care se indragosteste de Echo nimfa. De vreme ce Echo stie sa repete ultima silaba a cuvintelor pe care le auda, nu este in stare sa-si exprime dragostea fata de el.

Confruntat cu aceasta comunicare imposibila, Narcissus se simte nedemn de iubire si in imposibilitatea de a iubi. Se apropie de o sursa limpede si pura pentru a-si stinge setea. Privind la reflectia chipului sau, el este extatic cu el insusi; admira tot ce-l face admirabil. Fara a suspecta asta, el se doreste pe el insusi; este iubitul si obiectul iubit.

4 Shares
You May Also Like