Ce este o ecografie mamara?

0 Shares
0
0
0

Imagistica cu ultrasunete a sanului utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini cu structurile interne ale sanului.

Este utilizata o asemenea ecografie mamara Cluj in primul rand pentru a ajuta diagnosticul de sange sau alte anomalii pe care medicul dumneavoastra le-a gasit in timpul unui examen fizic, mamografie sau RMN la san. Ecografia este sigura, noninvaziva si nu foloseste radiatii.

Aceasta procedura necesita o pregatire mica sau deloc speciala. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine libere si confortabile. Vi se va cere sa va dezbracati de la talie in sus si sa purtati un halat in timpul procedurii.

Ecografia este sigura si nedureroasa. Produce imagini cu interiorul corpului folosind unde sonore. Imagistica cu ultrasunete se mai numeste scanare cu ultrasunete sau sonografie.

Foloseste o sonda mica numita traductor si gel plasat direct pe piele. Undele sonore de inalta frecventa calatoresc din sonda prin gel in corp. Sonda colecteaza sunetele care rasar inapoi.

Un computer foloseste acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii (asa cum sunt utilizate in radiografii).

Deoarece imaginile sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului. De asemenea, pot arata sangele care curge prin vasele de sange.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical noninvaziv care ajuta medicii sa diagnostice si sa trateze conditiile medicale. Ecografia Doppler este o tehnica ecografica speciala care evalueaza miscarea materialelor in organism. Permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul de sange prin artere si vene in organism.

Imaginile cu ultrasunete ale sanului produc o imagine a structurilor interne ale sanului. In timpul examinarii cu ultrasunete a sanului, sonograful sau medicul care efectueaza testul pot utiliza tehnici Doppler pentru a evalua fluxul de sange sau lipsa fluxului in orice masa mamara. In unele cazuri, acest lucru poate furniza informatii suplimentare cu privire la cauza masei.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Determinarea naturii unei anomalii mamare

Utilizarea principala a ecografiei mamare este de a ajuta la diagnosticarea anomaliilor de san detectate de un medic in timpul unui examen fizic (cum ar fi o forfota) si de a caracteriza anomaliile potentiale observate pe mamografie sau imagistica prin rezonanta magnetica a sanului (RMN).

Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la determinarea daca o anomalie este solida (care poate fi o afectiune non-canceroasa de tesut sau o tumora canceroasa), plina de lichid (cum ar fi un chist benign) sau atat chistica cat si solida. Ecografia Doppler este utilizata pentru a evalua aportul de sange in leziunile mamare .

Examinarea suplimentara a cancerului de san

Mamografia este singurul instrument de screening pentru cancerul de san care este cunoscut pentru a reduce decesele datorate cancerului de san prin detectarea precoce. Chiar si asa, mamografiile nu detecteaza toate cancerele de san.

Unele leziuni si anomalii ale sanului nu sunt vizibile sau sunt greu de interpretat pe mamografii. Sanii care sunt considerati densi au o multime de tesuturi glandulare si conective si nu prea mult tesut gras, iar asta face cancerul mai greu de detectat.

Multe studii au aratat ca ecografia si rezonanta magnetica (IRM) pot ajuta la suplimentarea mamografiei prin detectarea cancerelor de san care nu pot fi vizibile cu mamografia. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati daca oricare dintre aceste teste este adecvat pentru dumneavoastra.

RMN-ul este mai sensibil decat ecografia in ilustrarea cancerului de san, dar este posibil ca RMN-ul sa nu fie disponibil pentru toate femeile. Daca se realizeaza screeningul RMN, atunci nu este necesara screeningul cu ultrasunete, desi ecografia poate fi utilizata pentru a caracteriza si biopsia anomalii observate pe RMN.

Atunci cand ecografia este utilizata pentru screening, pot fi identificate anomalii care nu sunt vizibile cu mamografia, inclusiv unele care pot necesita biopsie.

Multe dintre anomaliile descoperite cu ecografia mamara de screening nu sunt cancerul (fals pozitive). Consultati pagina Screening Cancer de san pentru mai multe informatii.

Ecografia poate fi oferita ca instrument de screening pentru femeile care:

  • prezinta un risc ridicat de cancer la san si nu pot fi supuse unui examen RMN.
  • sunt insarcinate sau nu ar trebui sa fie expuse la radiografii (care sunt necesare pentru o mamografie).
  • au o densitate crescuta a sanului – cand sanii au o multime de tesut glandular si conjunctiv si nu prea mult tesut gras (vezi pagina Densii sanilor pentru mai multe informatii).

Biopsia mamara ghidata cu ultrasunete

Atunci cand o examinare cu ultrasunete releva o anomalie suspecta a sanului, un medic poate alege sa efectueze o biopsie ghidata cu ultrasunete. Deoarece ultrasunetele ofera imagini in timp real, este adesea folosit pentru a ghida procedurile de biopsie.

Un examen cu ultrasunete va trebui, de obicei, sa fie efectuat inainte de biopsie, pentru a planifica procedura si pentru a determina daca aceasta metoda de biopsie poate fi utilizata.

0 Shares
You May Also Like