Ce sunt boxele pentru calculator?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vrem sa cumparam boxe pentru calculator ne intrebam cat de mult conteaza puterea pe care o au acestea si cum ajunge un sistem de boxe sa sne foarte bine. Trebuie sa fie boxe active sau boxe pasive?

Indiferent ca vorbim despre sisteme de calculator ori de tip home cinema exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le avem in calcul pentru ca alegerile pe care le vom face sa fie unele din cele mai bune.

Cei mai multi dintre producatori uita in general sa afiseze parametri esentiali care determina comportamentul si performantele sistemelor audio.

Producatorii acestia se bazeaza de obicei pe faptul ca cei care asculta se intereseaza de calitatea si de puterea pe care o au sunetele si desigur si pe preturi.

Chiar e necesar sa avem sute de Watts pentru sistemele audio de calculator? In general este foarte bine sa avem si o putere foarte mare pentru ca sistemele sa nu fie fortate in momentul in care vreti sa ascultati muzica la un volum mai mare. De asemenea si distorsiunile sunt mai putine atunci cand volumul e mediu sau e mic.

Pentru a putea asculta muzica se prefera in general toate sistemele stereo pentru ca ele produc sunete mult mai pline si mult mai muzicale.

Atunci cand cumparam sisteme 5.1 va trebui sa stim ca ele sunt in general perfecte pentru filme sau pentru jocuri deoarece ele fac si efecte de realism si de surround. Daca vreti ceva care sa fie mai accesibil, cum sunt sistemele de tipul 2.1 puteti sa alegeti cu incredere.

Pentru ca sunetele sa aiba si o calitate mai buna sunt o serie de detalii foarte constructive pe care sa le urmarim. Incintele trebuie sa fie robuste si sa fie din materiale rigide. Se prefera in sensul acesta lemnul. Se recomanda si folosirea unor difuzoare separate pentru a se reda frecventele joase, medii sau inalte. Daca va alegeti sisteme care au mai multe canale e bine sa fiti siguri ca ele pot sa redea toate semnalele stereo pe absolut toate canalele. Puteti sa ascultati si muzica, pe youtube dar si pe alte dispozitive decate pe un player audio.

Daca incintele au mai multe difuzoare ele trebuie sa fie puse astfel incat distanta dintre cele doua centre sa fie mai mica fata de lungimile de unda aflate la frecvente de taiere situate intre difuzoare si acest lucru face ca sunetele sa para ca vin din aceeasi sursa.

Benzile de audiofrecventa sunt cele care ne spun ca frecventele pot reproduce sistemele audio. Ele trebuie sa acopere tot spectrul care va putea fi perceput de catre urechile umane. Pentru ca frecventele care sunt mult mai mici de 50 Hz si care au o amplitudine mare pot avea si efecte negative asupra starii de sanatate generala, amplitudinile si frecventele vor fi limitate.

Atenuarile pentru care se poate reda spectrul de frecvente sunt foarte importante si ele pentru a putea stabili liniaritatea pe care o are raspunsul in frecvente. Spre exemplu, in trecut au fost masurate boxele  la -3 db in timp ce in prezent sunt masurate la -10.

 

0 Shares
You May Also Like