De ce se defecteaza turbosuflanta?

0 Shares
0
0
0

Utilizarea sistemului turbo pentru un autoturism, vine la pachet cu mai multe beneficii notabile, iar unul dintre acestea este o economie semnificativa de carburant, alaturi de o crestere a puterii motorului.

Pentru a intelege insa cum este posibil acest lucru si cum functioneaza turbo, in mod evident este important sa stiti in ce consta sistemul turbo al unui motor.

Asadar, sistemul Turbo al masinii a fost folosit initial la vapoare, iar primul motor diesel cu turbina dateaza din anul 1915, atunci cand Alfred Buchi, un inginer renumit elvetian a proiectat motorul, la cativa ani dupa ce tot el, a proiectat si prima turbosuflanta.

In clipa de fata, gasim sistemul turbo in industrie, atat la motoarele diesel, cat si la motoarele pe benzina, iar General Motors a fost primul mare brand care a construit un motor turbo pentru autoturisme.

Functionearea turbo

Principiul de functionare al motoarelor turbo este unul simplu. Cu cat mai mult creste cantitatea de oxigen in cilindru, cu atat mai puternica este explozia. Utilizarea aerului rece care este mai compact in comparatie cu aerul cald, face ca acest sistem sa permita patrunderea unei cantitati de aer mai mare in cilindru, iar astfel motorul este actionat la o mai mare putere, consumand si mai putin combustibil.

Turbosuflanta este un compresor care este actionat de catre gazele care sunt arse si evacuate din motor. Este necesar ca pentru a functiona, turbina sa preia gazele evacuate din motor si sa le invarta, transmitand miscarea de rotatie spre compresorul care preia aerul din exterior pentru a-l introduce in interior.

Cu cat este mai mare volumul de gaze evacuat, cu atat mai mult va fi aerul pompat in interiorul motorului. Acest sistem are avantajul ca nu are influenta asupra raportului greutate-putere al vechiculului.

Pe scurt: gazele iesite din motor invart axul turbosuflantei, ceea ce pune in actiune si roata de compresor a turbosuflantei, iar aceasta provoaca presiune de aer la admisie, care apoi este introdusa fortat in motor, crescand puterea acestuia prin cresterea debitului de aer.

Defectiunile turbosuflantei

Exista situatii in care turbosuflantele se pot defecta, iar proprietarii autoturismelor fie opteaza pentru reparatii turbosuflante, fie inlocuiesc turbosuflantele defecte cu alte turbosuflante, fie ele second hand sau noi.

Motivele datorita carora turbosuflantele se defecteaza sunt destul de multe. Unul dintre acestea poate fi o ungere deficitara. Infiltrarea murdariilor in ulei sau lovitura unui corp strain, pot reprezenta de-asemenea doua posibile cauze ale defectarii unei turbosuflante a masinii.

Fara doar si poate, o reconditionare turbosuflanta reprezinta cea mai eficienta solutie pentru remedierea problemei, iar dupa ce aceasta este reconditionata, turbina permite o mai mare compresie a aerului in motor, ceea ce provoaca cresterea temperaturii aerului, care va fi apoi reglata prin intercooler, care este un radiator ce raceste aerul. Intercoolerul este o componenta necesara pentru fiecare masina care are turb.

In ceea ce priveste prevenirea uzurii turbosuflantei, este redomandata utilizarea unui ulei dar si a unui carburant de cea mai buna calitate, dar si efectuarea reviziilor tehnice la timp, si nu in ultimul rand, oprirea motorului atunci cand turatia este la relanti.

0 Shares
You May Also Like