Declaratia Unica, pe ultima suta de metri. Ce risca cei care nu depun formularul la ANAF?

0 Shares
0
0
0

Mai sunt doar cateva zile pana la expirarea termenului-limita pentru depunerea Declaratiei Unice. Formularul 212 este obligatoriu pentru pentru persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

25 este ultima zi, iar dupa aceasta data, nu se mai pot trimite declaratiile privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Cei care nu se conformeaza legii risca amenzi, dar se pot trezi si cu decizii de impunere de la ANAF.

 Cine trebuie sa depuna formularul 212?

Termenul pentru depunerea formularului este 25 mai. Declaratia Unica este un document obligatoriu pentru cei care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

De asemenea, ANAF precizeaza ca formularul trebuie depus si de profesionisti, reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de: indemnizatia COVID-19; dar si persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia unica poate sa fie depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta: prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. De asemenea, formularul poate fi depus si in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz).

Sanctiuni pentru cei care nu depun Declaratia Unica

Persoanele fizice risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 50 si 500 de lei daca nu depun la termenele prevazute de lege declaratiile de venit, precum si declaratia unica privind impozitul pe venit.

La data de 25 mai 2023 se declara veniturile finale aferente anului 2022 si se platesc taxele finale aferente acestora. Totodata, se declara veniturile estimate pentru 2023.

In cazul in care Declaratia Unica nu este depusa la termen, autoritatea fiscala poate stabili din oficiu obligatiile de plata, in baza unor informatii existente cum ar fi cele din declaratii fiscale anterioare, informatii de la terti, estimari privind activitati efectuate in conditii similare de alti contribuabili.

Decizia de impunere din oficiu este comunicata ulterior contribuabilului. In baza acestei decizii de impunere se poate trece si la executarea silita, in cazul neconformarii.

0 Shares
You May Also Like