Palm OS, webOS si alte sisteme de operare mai putin folosite pe smartphone

0 Shares
0
0
0

In ultima parte a anului 2001, Handspring a lansat un modul GSM sub numele de Springboard, un telefon cu un succes limitat. Daca esti in cautare de service Gsm Bucuresti la standarde europene, intra pe Service-Gsm-Bucuresti.ro!

In luna Mai a anului 2002, Handspring a lansat primul smartphone cu Palm OS, Treo 270. Acesta nu suporta Springboard, dar era prevazut cu touch-screen si tastatura completa.

Treo avea capabilitatea de web-browsing prin standardul wireless, client de email, calendar, un organizator de contact si aplicatii pentru mobil concepute de developeri 3rd party, ce puteau fi descarcate sau sincronizate cu un computer. Handspring a fost in cele din urma cumparata de catre Palm Inc.

Dupa aceasta achizitie, a fost lansat Treo 600 si alte device-uri mai noi, care au inceput sa foloseasca sistemul de operare Windows Mobile, al celor de la Microsoft. Dupa cumpararea companiei Plam in 2011, Hewlett-Packard (HP), a intrerupt cercetarile si dezvoltarea sistemului de operare WebOS, dar si productia tabletelor.

WebOS.

webOS este un sistem de operare proprietar pentru platforme mobile (in speta smartphone-uri), ce foloseste si ruleaza pe un kernel Linux, sistem dezvoltat initial de catre cei de la Palm si lansat o data cu device-ul Palm Pre.

Dupa momentul cumpararii Palm de catre HP, s-au dezvoltat si lansat 2 device-uri mobile sub numele de Veer si Pre 3, dar si o tableta (touch-pad), ce rulau webOS. Aceste device-uri au aparut in anul 2011.

Pe 18 August 2011 totusi, Hp a anuntat ca sistemul de operare webOS va fi “discontinued”, cu alte cuvinte se va renunta la el, dar se va continua acordarea de suport si update-uri, pentru device-urile care au apucat sa il foloseasca.

Hp au lansat webOS sub forma de cod open-source, cu numele de Open webOS si planuia o dezvoltare continua si sustinuta a acestui sistem de operare. In luna Ianuarie 2015, Qualcomm a anuntat achizitionarea tuturor patentelor tehnologice de la HP, patente ce includ dezvoltarea webOS.

Maemo / MeeGo.

MeeGo este un sistem de operare creat din codul sursa al Moblin (produs de catre cei de la Intel) si Maemo (produs de catre Nokia). Inainte de asta, Nokia a folosit Maemo pe unele dintre smartphone-urile produse si pe anumite tablete (asa cum ar fi Nokia N810 si N900).

MeeGo a fost conceput initial pentru a putea fi folosit pe o varietate de device-uri, de la netbook-uri si tablete, la smartphone-uri si smart-tv-uri (televizoare smart). Totusi, singurele smartphone-uri aparute ce au apucat sa foloseasca acest sitem de operare, au fost Nokia N9 si Nokia N950 (ce foloseau Meego v1.2 cu nume de cod Harmattan).

Ca urmare a deciziei Nokia de a face trecerea la Windows Phone OS in 2011, dezvoltarea sistemului de operare MeeGo a fost oprita, iar fundatia Linux a oprit si ea dezvoltarea Meego in luna Septembrie a aceluiasi an, in favoarea dezvoltarii Tizen.

Putem observa ca aceste sisteme de operare au fost destul de putin folosite si dezvoltate de catre developeri. Multe dintre acestea aveau plus-uri evidente fata de sistemele din ziua de astazi, dar si unele dezavantaje, astfel incat nu putem sa nu ne intrebam, ce-ar fi fost daca nu s-ar fi renuntat atat de usor la dezvoltarea lor?

0 Shares
You May Also Like