In primul rand, atunci cand discutam despre ia traditionala romaneasca, trebuie precizat faptul ca aceasta este o piesa vestimentara care face parte din costumul popular romanesc.
In prezent putem sa vedem o multime de artisti de muzica populara la televizor purtand o ie nationala, sau putem vedea astfel de artisti si la diferite evenimente precum un concert, o nunta sau orice alt eveniment, purtand o asemenea piesa vestimentara.
Indiferent de faptul ca discutam despre o ie cu maneca scurta sau despre o ie nationala cu maneca lunga, despre o ie olteneasca sau despre o ie specifica zonei Moldovei sau zonei Maramuresului, ia romaneasca este o piesa vestimentara indragita de artistii de muzica populara.
Ia romaneasca insa este o piesa vestimentara pe care se pare ca in ultimii ani o poarta femeile in viata de zi cu zi. De ce? In primul rand pentru ca este o piesa vestimentara realizata dintr-un material care lasa pielea sa respire.
Apoi, trebuie deasemenea precizat ca ia nationala poate sa fie purtata in fel si fel de combinatii vestimentare. Ia poate sa fie purtata alaturi de o fusta si o pereche de sandale, sau poate fi purtata alaturi de pantaloni scurti, pantaloni de blugi sau jeansi.
Deasemenea, ia poate fi purtata de catre femei atunci cand merg la cumparaturi, atunci cand merg la servici chiar, sau chiar atunci cand trebuie sa participe la un eveniment mai important.
Ei bine, chiar daca ia traditionala romaneasca se poarta si in anul 2018, trebuie precizat faptul ca pentru prima data, ia a fost purtata atat de catre femei cat si de catre barbati, pe vremea tracilor, a getilor si a dacilor.
Barbatii din acele vremuri purtau camasi din panza cu maneca lunga, care aveau o croiala tunica alba si lunga si erau dintr-o singura bucata. Acestia mai purtau si pantaloni lungi si stramti, in timp ce femeile purtau camasa de panza, poale si piese vestimentare care le acopereau picioarele, si naframa in cap, in timp ce in picioare purtau opinci.
De atunci si pana in prezent, camasa din panza care mai este cunoscuta si sub denumirea de ie, a suferit mai multe modificari, iar in tara noastra aceasta camasa din panza este cunoscuta ca fiind o camasa traditionala romaneasca.
Iile romanesti sunt cu adevarat speciale datorita faptului ca broderiile lor sunt cusute manual, iar cei care se uita atent pot sa observe faptul ca pe spatele iilor se observa firele si nodurile. O masina de brodat nu va putea niciodata sa confectioneze o ie autentica.
Un alt detaliu important este acela ca ia autentica respecta motivele traditionale, iar broderiile sunt cusute simetric, finut si impecabil.
Atunci cand discutam despre ie traditionala romaneasca discutam despre o ie confectionata din materiale naturale. Niciodata nu se va confectiona o ie traditionala romaneasca din bumbac sub forma de panza topita de bumbac.
Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasca orice persoana despre ia traditionala romaneasca, piesa vestimentara purtata chiar si de catre multe vedete de la Hollywood.