“Cand albinele vor disparea de pe fata pamantului, omenirea nu va mai avea decat cativa ani inainte de disparitie”, o afirmatie atribuita lui Einstein si care plaseaza aceste insecte minuscule in centrul unui ecosistem de care depinde si supravietuirea noastra.
Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca ele polenizeaza 80% din speciile de plante, protejand astfel diversitatea alimentara si 39 dintre cele mai importante monoculturi, care altfel nu ar exista; dar si faptului ca albinele sunt un animal santinela pentru mediu, deoarece detecteaza prezenta poluantilor pe o gama foarte larga de distante de zbor.
Cum se produce si tipuri de miere
Mierea este produsa simplu si natural. Este un produs tipic de tip “zero km”, deoarece albinele, in special Apis mellifera, colecteaza in general nectarul (sau mierea de albine) pe o raza de 800 de metri de colonia lor, desi pot explora un teritoriu aflat la o distanta de pana la aproximativ 3 km.
Printre altele, Romania se distinge de restul lumii si de Europa in ceea ce priveste productia de miere datorita bogatiei florei sale, care, de la nord la sud, ofera soiuri valoroase si tipice: salcamul, capsunul si rododendronul sunt trei dintre cele 25 de tipuri de miere disponibile in Romania.
Diferentele dintre unul si celalalt sunt la fel de pronuntate ca si cele dintre vinuri si sunt recunoscute prin utilizari bine caracterizate si degustatori dedicati. Pentru a obtine o miere de calitate, conditia ideala este coexistenta zilelor insorite, a florilor nectarifere si a disponibilitatii unei “familii” de albine corpolente.
Cat de multa miere putem constuma pe zi?
Miere de Manuka MGO 850 Raw Premium Puriti UMF 20, 250 gr furnizeaza in medie 304 calorii la 100 de grame, cu 80,3 grame de carbohidrati disponibili, aproape in intregime compusi din fructoza si glucoza. In plus, prezenta mineralelor, a vitaminelor, a antioxidantilor si a enzimelor, desi minora, ii sporeste calitatea.
Prin urmare, mierea ar trebui sa fie una dintre cele mai bune alegeri pentru indulcirea bauturilor calde si reci, de exemplu, si ca aliment care sa fie inclus in dieta zilnica, combinat cu paine, biscuiti, biscuiti uscati, iaurt si cereale (de preferinta integrale).
Proprietati antiseptice si antiinflamatorii ale mierii
Mai multe studii indica faptul ca miere de Manuka MGO 850 Raw Premium Puriti UMF 20, 250 gr si-a demonstrat capacitatea de a limita si de a contracara dezvoltarea diferitelor tipuri de bacterii implicate in infectiile respiratorii, cum ar fi sinuzita, prezentand, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si de calmare a tusei si a simptomelor de raceala.
In special, aceste proprietati au fost demonstrate de un studiu al Departamentului de Pediatrie si Stiinte ale Sanatatii Publice de la Universitatea din Pennsylvania. Cercetarea a confirmat ca mierea ofera beneficii si usurare, in special pe timp de noapte. Secretul ar fi in dulceata sa: se pare ca puterea sa calmanta deriva din faptul ca substantele dulci induc in mod natural reflexul de salivatie, provocand secretii de mucus si efectul sedativ si emolient asupra faringelui si laringelui.