In fiecare magazin alimentar exista un numar tot mai mare de rafturi cu alimente organice. Producatorii subliniaza in publicitate ca acestea sunt bogate in nutrienti si vitamine in comparatie cu alimentele conventionale. Sa aruncam o privire mai atenta asupra compozitiei si proprietatilor sale.
Constientizarea alimentatiei sanatoase creste
In ultimele doua decenii, cererea de produse ecologice si dezvoltarea acestei ramuri a industriei alimentare pe piata mondiala a crescut. Oamenii acorda tot mai mult atentie nu numai aspectului alimentelor, ci si valorii sale nutritive, sigurantei si calitatii productiei.
Productia adecvata de alimente ecologice are o influenta pozitiva asupra compozitiei si deci asupra proprietatilor de promovare a sanatatii.
Alimentele organice sunt alimente obtinute din produse vegetale sau animale care sunt produse in fermele organice fara utilizarea de ingrasaminte artificiale si pesticide. Aceste alimente sunt recomandate, deoarece nu contin conservanti, agenti de dospire, emulgatori, coloranti etc.
In timp ce unii consumatori cumpara produse ecologice, deoarece considera ca este mai bine pentru mediu, chiar mai multi fac acest lucru din motive legate de sanatate, potrivit unui sondaj din 2016.
Care sunt beneficiile alimebtelor organice?
Asta depinde de cine intrebati si de ce studii consultati. Dar daca alegeti sa cumparati alimente ecologice, iata cateva bonusuri sustinute de stiinta pe care probabil ca le veti obtine in schimb.
- Agricultorii ecologici nu folosesc pesticide chimico-sintetice
Pesticidele sunt otravuri care ucid diverse organisme (ciuperci, rozatoare, melci, insecte) si sunt destinate protejarii plantelor de atac. In acest fel, fermierii pot imbunatati economia cultivarii. In acelasi timp, in functie de concentratia si tipul pesticidului, acesti agenti pot prezenta un risc pentru om.
Agricultorii ecologici nu folosesc pesticide chimico-sintetice pe campurile lor. In practica, acest lucru inseamna ca produsele cultivate organic nu au fost pulverizate cu acest tip de toxina in timpul cultivarii.
Prin urmare, producatorii de alimente ecologice pentru bebelusi se bazeaza pe ingrediente de calitate organica pentru a evita reziduurile de pesticide din produsele lor. In schimb, fermierii ecologici se bazeaza pe preparate biodinamice, de exemplu.
Care sunt riscurile posibile ale pesticidelor? Cei mai multi dintre noi au acumulat expuneri la pesticide in corpul nostru din cauza a numerosi ani de expunere. Aceasta „sarcina corporala” chimica, asa cum este cunoscuta din punct de vedere medical, poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi dureri de cap, defecte de nastere si adaugarea de eforturi asupra sistemului imunitar slabit.
Copiii si fetusii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide, deoarece sistemele lor imunitare, corpurile si creierul se dezvolta in continuare. Expunerea la o varsta frageda poate provoca intarzieri de dezvoltare, tulburari de comportament, autism, leziuni ale sistemului imunitar si disfunctii motorii.
Femeile insarcinate sunt mai vulnerabile din cauza pesticidelor de stres adaugate pe organele lor deja impozitate. In plus, pesticidele pot fi transmise de la mama la copil in pantece, precum si prin laptele matern.
Unele studii au indicat ca utilizarea pesticidelor chiar si in doze mici poate creste riscul anumitor tipuri de cancer, precum leucemie, limfom, tumori cerebrale, cancer de san si cancer de prostata.
Luand in considerare faptul ca agricultorii ecologici nu folosesc pesticide chimico-sintetice, acesta este un motiv cu adevarat intemeiat pentru a consuma mancare organica de la Driedfruits.ro.
- Grasimi mai sanatoase
Cand vine vorba de carne si lapte, produsele organice pot avea cu aproximativ 50% mai multi acizi grasi omega-3, un tip de grasimi sanatoase nesaturate, in comparatie cu produsele obtinute in mod conventional, potrivit unui studiu din 2016 publicat in British Journal of Nutrition. Laptele organic testat in studiu a avut, de asemenea, mai putine grasimi saturate decat non-organice.
Aceste diferente pot proveni din modul in care cresterea animalelor ecologice, cu o dieta hranita cu iarba si mai mult timp petrecut in aer liber, spun autorii studiului. Ei cred ca trecerea de la produsele conventionale la cele ecologice ar creste aportul de omega-3 al consumatorilor fara a creste caloriile totale sau grasimile saturate.
- Mai multi antioxidanti
Intr-un studiu recent care a fost publicat in Jurnalul Agriculturii si Alimentelor, cercetatorii au descoperit ca ceapa organica avea cu 20% un continut de antioxidanti mai mare decat ceapa cultivata conventional.
De asemenea, au subliniat ca analizele anterioare dintre care mai multe nu au gasit nicio diferenta in nivelurile de antioxidanti conventionale sau organice – ar fi putut fi afectate de perioade de studiu prea scurte si de variabile confuze precum vremea.
- Bunastarea animalelor: produse organice de calitate pentru bunastarea animalelor
Din punct de vedere al bunastarii animalelor, calitatea organica este mult mai buna. Agricultorii ecologici acorda o importanta deosebita mentinerii animalelor intr-o maniera adecvata speciilor.
Fata de agricultura conventionala din fabrica, animalele au adesea mai mult spatiu disponibil. In agricultura ecologica de exemplu, o gaina imparte un metru patrat de suprafata de hambar cu alte 5 animale. In agricultura conventionala exista 8.
In plus, cel putin 4 metri patrati de spatiu exterior trebuie sa fie disponibil pentru fiecare animal intr-o ferma ecologica. Un astfel de acces nu este obligatoriu pentru gainile din ferma.