7 alimente bune de consumat pentru a creste sanatos

0 Shares
0
0
0

Pentru o crestere sanatoasa, cheia succesului poate fi considerata stabilirea unor meniuri echilibrate si variate. Pentru a se dezvolta armonios, un copil ar trebui sa manance de patru ori pe zi si sa gaseasca in alimentele pe care le consuma necesarul de care are nevoie. Pentru aceasta, este nevoie sa consume lactate, zaharuri, proteine, fier, legume, fructe si suficienta apa.

Pentru a acoperi nevoile zilnice ale unui copil in crestere, dar si ale unui adult care consuma alimentele in mod echilibrat si tine la sanatatea alimentara, sunt recomandate alimente precum iaurtul si laptele, orezul si pastele fainoase, carnea rosie si pestele, cerealele si painea, fructele si legumele. De asemenea, este recomandat consumul de lichide, insa de evitat consumul de bauturi acidulate.

Laptele si iaurtul

Laptele este evident unul dintre alimentele esentiale pentru un copil in crestere, iar acesta este deseori consumat intr-o doza mare. Pentru ca la inceputul vietii laptele este singurul aliment acceptat in alimentatie, acesta nu trebuie sa dispara complet la o anumita varsta, ci doar micsorata cantitatea de lapte consumata astfel incat meniurile zilnice ale copiilor sa fie echilibrate si mesele sa consume cat mai multe grupe alimentare.

Laptele si produsele lactate ofera copilului fier, calciu si proteine. Consumul laptelui de catre copii dupa ce acestia au fost intarcati este un subiect destul de controversat, insa important este ca parintii sa ii asigure copilului tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea sa.

Orezul si pastele fainoase

Pentru ca un copil sa aiba energia necesara, acesta are nevoie de consumul de zaharuri lente care sa il tina treaz si care sa ii ofere senzatia de satietate prelungita. Mai mult decat atat, acestea patrund usor in corp si se mentin pentru destul de mult timp. prin urmare, este recomandat consumul de paine integrala de grau, orez, paste, linte.

De retinut faptul ca aceste produse au o actiune prelungita si, in acest fel, se evita rontaielile dintre mese care reprezinta unul dintre principalii factori ai obezitatii la copii. De altfel, niciun copil nu ar trebui sa consume bomboane intre mese, pentru ca acestea pot crea dependenta, iar kilogramele in plus se vor resimti cu rapiditate.

Carnea si pestele

Inca de la inceperea diversificarii este recomandat consumul de carne de catre copii, mai ales pentru a pastra in limitele normale valorile fierului din organism. Cu toate acestea, un copil nu isi gaseste aportul zilnic de proteine necesare ​​numai in carne. Laptele, ouale si pestele il contin, de asemenea. Pentru a asigura o actiune eficienta impotriva proteinelor asupra corpului, este important sa ne concentram asupra calitatii in defavoarea cantitatii.

Proteinele actioneaza asupra celulelor, alcatuind pielea si muschii, asupra sistemului imunitar si asupra hormonilor. Motivele pentru a manca atat carne rosie, cat si carne alba sunt nenumarate si foarte importante, iar un meniu variat si echilibrat trebuie sa contina in mod obligatoriu aceste alimente, mai ales atunci cand copilul se afla in crestere.

Painea si cerealele

Scopul unei mese trebuie sa fie reprezentat de combinarea utilului cu placutului, atfel spus de consumarea unor alimente care sa placa, dar sa si ajute la sanatatea persoanei care le consuma. In acest sens, zaharul nu trebuie interzis definitiv, insa este important ca acesta sa fie consumat in cantitati moderate.

De asemenea, pentru a asigura aportul suficient de carbohidrati, zaharurile complexe si simple, cum ar fi painea integrala de cereale sau 30 g de cereale, pot fi suplimente alimentare care sa permita copilului sa isi mentina gradul de satietate pana la urmatoarea masa. Mai mult decat atat, painea si cerealele reprezinta o sursa importanta de energie si acestea permit creierului sa functioneze in conditii normale.

Fructele sau sucurile de fructe

Fructele si sucurile din fructe raman esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Fructele proaspete ar trebui sa nu lipseasca din meniul zilnic al unui copil in defavoarea sucurilor de fructe care sunt recomandate a fi consumate diluate din cauza zaharului eliberat prin stoarcere sau presare. O portie de fructe proaspete asigura necesarul de vitamina C si de minerale necesare organismului.

Legumele

Fierul este substanta care transporta oxigen in sange catre celulele corpului, iar fibrele favorizeaza digestia buna. In timpul cresterii si chiar si pe tot parcursul vietii, acestea sunt esentiale pentru a hrani muschii si creierul si pentru a mentine un corp sanatos. Pentru a evita deficientele, meniul copilului trebuie sa includa alimente bogate in fier, iar legumele reprezinta o sursa buna in acest sens, mai ales broccoli, spanacul, nautul, lintea, mazarea.

Regula cu “5 fructe si legume pe zi” este valabila mai ales pentru copii. Nu numai ca acestea ar trebui folosite pentru ca un copil sa se obisnuiasca cu gustul lor si sa accepte sa le manance de la o varsta frageda, ci acestea trebuie sa fie consumate si pentru vitaminele si mineralele continute de care au nevoie copiii pentru a creste.

Apa

Chiar daca este inlocuita uneori de lapte sau suc sau pur si simplu insotita de acestea, apa reprezinta o sursa de hidratare sanatoas. Aceasta este esentiala inca de la varste fragede, deoarece corpul uman are nevoie de apa in permanenta. Mai ales din cauza faptului ca un copil consuma multa energie zilnic, acesta are nevoie sa bea suficienta apa pentru a-si mentine optim nivelul de hidratare.

La varsta de 10 ani, greutatea medie a unui copil este de 30 de kg. Acesta trebuie sa bea 1 l de apa pe zi, in plus fata de apa din restul dietei. Pentru a face un copil sa bea apa, poti alege o sticla sau un pahar colorat in culori vesele sau cu imprimeuri distractive, poti adauga un pai sau te poti ajuta de propriul exemplu pentru a-l convinge ca aceasta practica este una buna.

Copilul nu trebuie sa-si aleaga mesele. De asemenea, acesta trebuie incurajat sa bea suficienta apa bea in timpul zilei si sa prevenim excesele de orice fel. Pentru a evita cresterea in greutate, incurajati activitatea fizica regulata si limitati zaharul. Ideal este sa fie evitate produsele cu continut scazut de grasimi, bauturile carbogazoase si cele aromate, dulciurile.

 

0 Shares
You May Also Like