Ce este PolkaDot? In lumea de astazi, observam influenta in crestere a blockchain-ului in toate aspectele societatii noastre, dar este doar inceputul si in curand blockchain-ul va juca un rol important in aproape tot ceea ce facem.
De la gestionarea banilor nostri, la crearea aplicatiilor pe care le folosim si chiar la modul in care votam, toate acestea si multe altele se pot face folosind tehnologia blockchain. Un astfel de proiect care spera sa exploateze potentialul enorm al blockchain-urilor este Polkadot.
Ce este Polkadot?
Polkadot este un protocol blockchain care este conceput ca o „retea cu mai multe lanturi” care poate fi utilizata pentru a conecta diferite blockchain-uri intr-o singura retea. Astazi vedem numeroase proiecte blockchain care schimba rapid lumea asa cum o stim, dar cu toate acestea, scalabilitatea ramane o problema.
Iata unde intervine Polkadot, deoarece majoritatea blockchain-urilor functioneaza izolat si in limitele propriilor retele, Polkadot isi propune sa le aduca intr-o retea unitara. Acest lucru va permite tuturor acestor blockchain-uri sa functioneze paralel unul cu celalalt pe un „parachain”.
Acesta isi propune sa uneasca punctele dintre alte retele si sa creeze un fel de retea interoperabila. Acest lucru va ajuta foarte mult la rezolvarea problemei de interoperabilitate a blockchain-urilor.
Practic, ceea ce Polkadot incearca sa obtina este putin similar cu HTML. La fel cum HTML permite site-urilor, browserelor si serverelor sa interactioneze intre ele, Polkadot va permite diferitelor blockchain-uri sa interactioneze intre ele.
Acest lucru inseamna, de asemenea, ca procesele deseori dezordonate de minerit si tranzactii vor fi gestionate de retea. In timp ce dezvoltatorii se vor putea concentra pe crearea si imbunatatirea Dapps (aplicatiilor descentralizate).
Cine a creat Polkadot?
Reteaua Polkadot este un proiect al Fundatiei Web3, care este o fundatie elvetiana. Obiectivul principal al Web3 este de a facilita un web descentralizat complet functional. Presedintele Web3 si fondatorul Polkadot este Dr. Gavin Wood.
Pentru cei care nu stiu, Gavin Wood este un nume important in lumea Blockchain. A fost un co-fondator al Ethereum si, in calitate de CTO, a inventat componente fundamentale ale industriei blockchain. Printre inventiile sale se numara limbajul de programare Solidity si consensul Proof-of-Authority.
Alte nume mari ale lumii blockchain care fac parte din echipa Polkadot sunt Robert Habermeier si Peter Czaban. Peter este un absolvent de la Oxford, care este si directorul tehnic al Fundatiei Web3. In timp ce Robert este un membru de lunga durata al comunitatii Rust si isi foloseste experienta in limbajul de programare Rust pentru a crea solutii extrem de eficiente si paralele.
Cum functioneaza Polkadot?
Scopul si obiectivul principal al retelei Polkadot este de a imbunatati scalabilitatea si de a introduce interoperabilitatea intre diferitele blockchain-uri. Isi atinge acest scop permitand crearea a trei tipuri de blockchain.
Relay chain-ul
Relay chain-ul este principalul blockchain Polkadot, unde sunt finalizate toate tranzactiile. Acesta este vital pentru scalabilitatea retelei, deoarece separa adaugarea de noi lanturi de actul de validare a acestor tranzactii. Permitand astfel aproape 1000 de tranzactii pe secunda. In plus, ofera si securitate blocurilor fragmentate care se afla in retea.
Parachain-urile
Parachain-urile sunt blockchain-uri personalizate care permit diferitelor blockchain-uri sa ruleze impreuna in paralel. Utilizeaza resursele de calcul ale relay chain-ului pentru a valida tranzactiile din retea. Parachain-urile sunt eterogene si acest lucru permite o mai mare functionalitate. Lucrul grozav despre parachain-uri este faptul ca nu exista o „marime universala”, ci permite ca lanturile sa fie adaptate in functie de utilizarea lor specifica.
Bridge-urile
Bridge-urile permit o adevarata interoperabilitate in retea, deoarece conecteaza Polkadot la alte blockchain-uri. Podurile permit retelei sa interactioneze cu alte blockchain-uri, permitand schimbul de jetoane, idei si functionalitati. Bridge-uri cu blockchain-uri precum Ethereum, Bitcoin, EOS si Cosmos sunt in lucru. Acest lucru va permite tranzactiile de jetoane fara probleme, fara un schimb central.
Ce este DOT?
DOT este criptomoneda nativa a retelei Polkadot. ICO-ul sau a avut loc in octombrie 2017 si a reusit cu succes sa stranga peste 140 de milioane de dolari. Fiecare jeton a fost vandut la 30 USD bucata. Initial, au fost lansate 10 milioane de jetoane, dintre care aproximativ 50% au fost oferite la ICO. Cu toate acestea, la 21 august 2020, a fost redenominata cu un factor de 100.
Aceasta inseamna ca pentru fiecare moneda au fost create inca 100. A crescut numarul de jetoane la 10 miliarde. Acest lucru a insemnat, de asemenea, ca cei care l-au cumparat cu 30 de dolari in 2017 au obtinut un ROI de aproape 2000% din acesta.
Dovada de miza nominalizata (NPoS)
Polkadot are un consens inovator Proof-of-Stake cunoscut sub numele de Nominated Proof of Stake sau NPoS. Utilizeaza validatori si numitori, ambii contribuind la securizarea retelei. Sistemul revolutionar NPoS permite oricui are DOT sa-l mizeze si, in schimbul securizarii tranzactiilor care au loc in retea, sunt recompensati cu mai mult DOT. Validatorii ruleaza nodurile si, de asemenea, valideaza tranzactiile care au loc pe paralanturi. Ei sunt, de asemenea, responsabili pentru adaugarea mai multor blocuri in relay chain.
Nominatorii sunt responsabili pentru numirea de validatori. Sistemul NPoS permite un numar nelimitat de numitori, iar aceasta actioneaza ca o masura de securitate, deoarece reduce sansa ca „balenele” sa domine intregul sistem. O alta caracteristica excelenta a acestui sistem este ca, impreuna cu recompensarea atat a Validatorilor, cat si a Nominatorilor cu DOT, daca apar erori sau comportament rau intentionat, atunci rezulta amenzi, lucru care este cunoscut si sub numele de „slashing”.
Ce este Kusama?
Kusama este un proiect blockchain realizat de aceeasi echipa care a facut Polkadot. De fapt, este o retea canara, ceea ce inseamna ca este folosita pentru a testa functiile care nu sunt inca active in reteaua Polkadot. Este descris ca varul lui Polkadot, deoarece este construit pe aproape aceeasi baza de cod ca si Polkadot insusi. In esenta, este un experiment al echipei Polkadot pentru a testa functiile pe care le planifica, rulandu-le mai intai pe Kusama.
Cel mai așteptat progres în cadrul Kusama este licitația parachain-ului, care este programată să aibă loc în 2021. Aceasta va fi cu siguranță o dezvoltare uriașă, deoarece va arăta fezabilitatea modelului parachain-ului. Acest lucru va permite dezvoltatorilor Polkadot să implementeze acest model și în propria lor rețea, dacă experimentul are succes cu Kusama.
Foaia de parcurs
Foaia de parcurs Polkadot ilustreaza viziunea echipei din spatele retelei. Contine toate evolutiile semnificative care au avut loc pana acum, impreuna cu tot ceea ce este planificat pentru viitor. Foaia de parcurs Polkadot este examinata pe scurt mai jos;
PoA “Price on Application” (pretul la cerere)
Cand Polkadot a fost lansat initial, a fost operat sub sistemul de dovada a autoritatii. Acest lucru a permis utilizatorilor sa-si revendice token-urile din contractul inteligent Ethereum. Ei puteau apoi sa-si mizeze jetoanele si sa-si arate intentia de a deveni validatori si nominalizatori.
NPoS
Sistemul Nominated Proof-of-Stake a fost introdus in reteaua Polkadot.
Acest lucru a permis retelei sa ruleze cu un set descentralizat de validatori. De asemenea, a creat un stimulent atat pentru validatori, cat si pentru nominalizatori, recompensandu-i cu DOT.
Guvernare
Odata cu implementarea modelului de guvernare Polkadot, ar putea fi alese primul consiliu si comitet tehnic. Acest lucru a permis retelei sa inceapa sa accepte propuneri publice si sa le puna la vot. Enable Balance Transfers Polkadot a castigat functionalitatea suplimentara de a activa si facilita transferurile de solduri.
Faza curenta: lansarea parachain-urilor
In prezent, reteaua este in proces de introducere a parachain-urilor. Cu toate acestea, inainte de a lansa parachain-urile, acestea vor fi testate si optimizate atat pe retelele de testare parachain, cat si pe Kusama.
Odata ce testarea este finalizata si experimentul pe Kusama are succes, parachain-urile vor fi lansate in retea. Guvernarea Polkadot poate vota pentru activarea parachain-urilor iar sloturile de pe parachain-uri vor fi scoase la licitatie.
Actualizari viitoare
O multime de dezvoltari viitoare sunt planificate in prezent pentru reteaua Polkadot. Acestea includ upgrade-uri la XCMP, care este o trecere a mesajelor incrucisate care permite trecerea datelor de intrare si de iesire prin mai multe parachain-urilor. Lansarea Parathreads este, de asemenea, planificata pentru viitor. Cu toate acestea, aceste evolutii vor trebui sa fie activate de comunitatea de guvernare Polkadot.
Ingrijorari
Cea mai presanta ingrijorare cu privire la Polkadot este numarul limitat de parachain-uri. In plus, sloturile de pe aceste parachain-uri vor fi vandute la licitatii, ceea ce ar putea aduce preturi exagerate pentru multe dintre proiectele mai mici.
Exista, de asemenea, ingrijorarea ca se confrunta cu o concurenta destul de dura din partea unor proiecte precum Tezos, Cosmos si Cardano. Toate aceste proiecte sunt in concurenta directa cu Ethereum si cine iese in frunte, ramane de vazut. Exista, de asemenea, ingrijorarea privind incalcarile de securitate, deoarece hackerii au exploatat vulnerabilitatile din codul sau de mai multe ori.
De unde se poate cumpara Polkadot?
Puteti achizitiona Polkadot prin schimbul KuCoin in mod similar cu cum ati cumpara o alta criptomoneda. Puteti plasa fie o cumparare de piata, fie o cumparare limita. Cu o cumparare limita, determinati pretul pe care sunteti dispus sa-l platiti, iar comanda dvs. este finalizata odata ce pretul jetonului atinge pretul limita.
Daca doriti sa puneti mana pe token rapid, puteti plasa un ordin de piata, in care sunteti de acord sa platiti pretul curent si sa va finalizati comanda aproape imediat. Daca sunteti interesat sa cumparati DOT, puteti face acest lucru vizitand KuCoin sau Binance.Com.