Cum alegem un vin bun in functie de mancare?

0 Shares
0
0
0

Drumul unui vin bun incepe de la boaba de strugure si se termina la culoarea din pahar.

Pentru bautorii de vin este probabil foarte usor sa distinga un vin de calitate superioara de un vin de consum curent.

Nimeni nu se va naste vreodata cu abilitatea de e recunoaste un vin bun ci aceasta se invata in timp.

Pentru cei care inca nu stiu, vinul este considerat aliment, si este singurul aliment dealtfel guvernat de legea vinului si a viei.

In acest sens, in urma unor elemente controlabile, acesta este supus la o serie de controale, realizate in genereal de Inspectia tehnica viticola si Oficiul national al Viei si produselor vitinvinicole.

Se pare ca pentru fiecare vin exista un proces specific de vinificatie si distilerie.

Din cele mai vechi timpuri recoltarea strugurilor a fost un prilej de sarbatoare si un fel de ritual al romanilor, alaturi de intreg procesul de obtinere al vinului.

Putem spune ca si servirea vinului a devenit un adevarat ritual in zilele noastre.

Se spune ca forma paharului potenteaza calitatile vinului si in cazul degustatului se pare ca paharul ii controleaza experienta.

Vinurile albe sunt de obicei servite in pahare mai mici si rotunjite, cu un aspect asemanator literei U. Aceasta forma va pastra aroma vinului, va mentine temperatura scazuta mai mult timp si va evidentia notele acestuia.

Vinurile rosii in schimb sunt bine potentate in pahare rotunde si foarte mari, cu deschidere larga, care vor permite vinului sa intre in contact cu aerul si sa isi evidentieze aroma prin evaporarea alcoolului, precum si oferirea posibilitatii de a simti si identifica aromele.

Indiferent ca esti bautor de vin sau nu, exista cateva reguli pe care trebuie sa le cunosti intr-o situatie in care doresti sa servesti aceasta bautura.

O ordine logica a servirii vinului incepe cu vinul spumant, care este servit de obicei la inceput.

Trecerea se face apoi gradual, de la vinuri slabe albe la rose, apoi la rosii usoare si in final la vinul rosu mai corpolent.

Aceste etape nu sunt intru totul necesare, ci se adapateaza in functie de mancarea pe care o servesti.

Asocierea unui vin cu mancarea, are rolul de a contura si scoate in evidenta gustul si aroma mancarii dar chiar si a vinului. Bine alaturate mancarea si vinul se pare ca se pun reciproc in valoare.

De obicei carnea alba cum ar fi cea de peste, pui sau curcan se asociaza cu un vin alb sau rose iar carnea rosie cu vinul rosu.

Vinurile cu aroma fructata se asociaza foarte bine cu preparate acide, mancaruri gatite la abur sau mancaruri vegetariene.

Mancarea traditionala romaneasca se asociaza perfect cu un vin prin desavarsire romanesc. Carnea de porc in general o asociem cu vinul rosu, dar si carnea si preparatele de vita.

Un alt fel de a combina vinurile cu mancarea se refera la localizarea geografica si acest fapt presupune consumarea unui vin specific tarii, cum de exemplu un preparat italian se va servi cu un vin de marca italian.

Carnea de vita, carnea de miel si carnea de porc pot fi asociate perfect cu un vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Negru de Dragasani sau Cabernet Sauvignon.

La fel toate tipurile de carne de vanat sunt in asociere perfecta cu vinurile rosii seci.

Carnea de pui, carnea de curcan si peste se asociaza cel mai bine cu vinuri albe seci sau demiseci precum Sauvignon Blanc sau Chardonay.

Tot cu vinul alb sunt asociate o serie de preparate de peste si o serie de tipuri de pesti: salau, stiuca, pastrav sau peste afumat si saramura de peste.

Tocanitele se asociaza cu vinuri rosii seci si taninoase.

Deserturile se imbina perfect cu vinuri albe si rose, dulci sau demidulci, cum sunt Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca sau Muscat Ottonel.

In ceea ce priveste temperatura, este bine de stiut ca vinurile albe se servesc reci iar vinurile rosii se servesc la temperatura camerei.

Cu toate ca nu exista o regula a anotimpurilor, este indicat ca un vin rosu corpolent sa nu se serveasca intr-o zi torida de vara ci mai degraba in sezonul rece cu o masa mai consistenta.

In definitiv, un cosnumator de vin probabil nu este necesar sa urmeze regului in ceea ce priveste asocierea vinului cu mancarea, sau in functie de anotimp, ci doar sa – l savureze.

0 Shares
You May Also Like