Aceeasi masina continua poate fi folosita ca motor sau generator. Prin urmare, teoretic, constructia unui motor cu curent continuu este aceeasi cu cea a unui generator de curent continuu.
In urmatoarele randuri ale acestui articol vom dezbate acest lucru, si veti descoperi o multime de informatii interesante, care va vor ajuta sa intelegeti care este principiul de functionare al unui motor cu curent continuu.
Cititi pana la final, pentru ca veti descoperi o multime de informatii importante despre motorul de curent continuu!
Motorul de curent continuu a fost inventat de catre Zénobe Gramme, in anul 1873, conectand un generator de curent continuu, la un generator asemanator. In acest fel a descoperit ca masina se roteste si realizeaza conversia energiei electrice absorbite de la generator. In acest fel, Zénobe Gramme a descoperit ca generatorul initial a fost o masina electrica reversibila care a putut lucra ca un convertizor de energie bidirectional.
Principiul De Functionare Al Unui Motor Cu Curent Continuu
Un motor electric pe care il puteti alege accesand site-ul https://bmes.ro, este o masina electrica care transforma energia electrica in energie mecanica. Principiul de baza al functionarii unui motor cu curent continuu este: „de fiecare data cand un conductor de transport curent este plasat intr-un camp magnetic, acesta prezinta o forta mecanica”.
Directia acestei forte este data de regula stanga a lui Fleming si amploarea ei este data de F = BIL. Unde, B = densitatea fluxului magnetic, I = curent si L = lungimea conductorului in campul magnetic.
Regula mainii stangi a lui Fleming: In cazul in care intindem primul deget, al doilea deget si degetul mare al mainii noastre stangi pentru a fi perpendiculare unul pe celalalt, iar directia campului magnetic este reprezentata de primul deget, directia curentului este reprezentata de al doilea deget, apoi degetul mare reprezinta directia fortei experimentate de conductorul de transport curent.
In momentul in care infasurarile de armatura sunt conectate la o sursa de curent continuu, un curent electric se instaleaza in infasurare. Campul magnetic poate fi furnizat prin infasurare a campului (electromagnetism) sau prin utilizarea magnetilor permanenti. In acest caz, conductoarele de armaturi de curent au o forta datorata campului magnetic, conform principiului enuntat mai sus.
Comutatorul este facut segmentat pentru a realiza cuplul unidirectional. Altfel, directia de forta s-ar fi inversat de fiecare data cand directia de miscare a conductorului este inversata in campul magnetic. Asa functioneaza un motor cu curent continuu!
Inapoi EMF
In conformitate cu legile fundamentale ale naturii, nu este posibila conversia energetica pana cand nu exista ceva care sa se opuna convertirii. In cazul generatoarelor, aceasta opozitie este asigurata de tractiune magnetica, dar in cazul motoarelor cc exista emf inapoi.
Cand armatura unui motor se roteste, conductorii taie, de asemenea, liniile de flux magnetic si, prin urmare, conform legii Faraday a inductiei electromagnetice , un emf induce in conductoarele armaturii. Directia acestui emf indus este de asa natura incat se opune curentului de armatura (I a ). Marimea emfului din spate poate fi data de ecuatia emf a unui generator de curent continuu.
Semnificatia Emfului Din Spate:
Marimea emfului din spate este direct proportionala cu viteza motorului. Luati in considerare sarcina pe un motor DC este brusc redusa. In acest caz, cuplul necesar va fi mic in comparatie cu cuplul curent. Viteza motorului va incepe sa creasca din cauza cuplului in exces.
Prin urmare, fiind proportional cu viteza, marimea emfului din spate va creste si ea. Odata cu cresterea inapoi a curentului armaturii emf va incepe sa scada. Cuplul fiind proportional cu curentul de armatura, acesta va scadea si pana cand devine suficient pentru sarcina. Astfel, viteza motorului se va regla.
Pe de alta parte, daca un motor cc este incarcat brusc, sarcina va determina scaderea vitezei. Datorita scaderii vitezei, emf inapoi va scadea, permitand astfel mai mult curent de armatura. Curentul de armatura marit va creste cuplul pentru a satisface cerintele de incarcare. Prin urmare, prezenta emfului din spate face ca un motor DC sa se „autoregleze”.
Tipuri de motoare de curent continuu
Motoarele cu curent continuu sunt de obicei clasificate pe baza configuratiei lor de excitatie, dupa cum urmeaza:
- Cu excitatie derivatie;
- Cu excitatie serie;
- Cu excitatie mixta;
- Cu excitatie separata.
Ei bine, acum ca ati descoperit care sunt tipurile de motoare de curent continuu, dar si principiul de functionare a acestei categorii de motoare, cu siguranta va este mult mai usor sa va indreptati atentia spre https://bmes.ro, pentru a va alege un astfel de motor.
Puteti de-asemenea sa va indreptati atentia accesand acest site, si spre alte tipuri de motoare, cum ar fi motoarele electrice speciale, motoare electrice antiex, motoare electrice cu 2 turatii, motoare electrice cu frana sau motoare electrice monofazate.
Practic, accesand site-ul bmes.ro, veti putea descoperi motorul perfect pentru dvs,, indiferent de ce aplicatie trebuie sa efectuati.