Curcuminul pentru boala ficatului gras

0 Shares
0
0
0

Daca suferiti de boala ficatului gras, o afectiune cunoscuta, de asemenea, sub numele de steatoza hepatica, sunt sanse sa nu stiti ca o aveti  si, chiar daca ati sti, sunt sanse sa nu stiti ce se poate face in legatura cu ea.

Curcumina va ofera o modalitate ieftina de a sprijini redresarea bolii ficatului gras, modalitate care nu are efecte secundare si care nu este nici foarte costisitoare.

Ce este boala ficatului gras?

Boala ficatului gras este o boala cunoscuta adesea prin faptul ca afecteaza persoanele care beau foarte mult dar, de asemenea, este o problema frecventa la persoanele cu diabet de tipul 1 si tipul 2, pentru persoanele care au infectii virale cronice, precum si pentru persoanele care iau medicamente pentru sistemul imunitar .

Ficatul gras reprezinta acumularea de trigliceride in celulele hepatice. Trigliceridele sunt forma de stocare a extracaloriilor de la zaharuri si grasimi. Procesul care provoaca ficatul gras nu este diferit de procesul de ingrasare a ficatului unei gaste, astfel incat sa poată fi recoltat mai tarziu, pentru a prepara foie gras.

Multe persoane care au ficat gras sunt obeze, dar aceasta conditie poate rezulta, de asemenea, dintr-un prejudiciu la nivelul ficatului cauzat de alcoolism, poate rezulta din expunerea la produse chimice industriale, din hepatita virala, din boala supraincarcarii cu fier (hemocromatoza) sau din malnutritie.

Uneori, boala rezulta si din esecul mitocondriei din celulele hepatice de a arde acizii grasi si, uneori, problema se datorează productiei excesive de trigliceride in interiorul ficatului în sine.

Cu toate acestea, boala ficatului gras se dezvolta  la fiecare individ care consuma mai mult de 60 de grame de alcool pe zi. Acesta este echivalentul a 5 sau 6 pahare de vin pe zi, 5 sau 6 beri pe zi, 2 sau 3 pahare de lichior tare pe zi, sau o combinatie a acestora.

Ce efecte are boala ficatului gras asupra organismului?

Boala ficatului gras este rezultatul unei disfunctionalitati a mitocondriilor producatoare de energie in celulele hepatice. Acestea isi pierd capacitatea de a arde acizi grasi pentru combustibil, iar acesti acizi grasi se acumuleaza in celula.

Acumularea de grasimi in celulele hepatice rezulta, cel mai frecvent, din consumul excesiv de alcool. Cand ficatul trebuie sa proceseze cantitati mari de alcool, ramane in lipsa de vitaminele B si de enzimele de care are nevoie pentru a arde grasimile.

Boala ficatului gras poate fi, de asemenea, rezultatul unui consum excesiv de grasime sau fructoza, dar poate fi si efectul secundar al administrarii de aspirina, al administrarii unui medicament pentru inima, numit amiodarona, al consumului de steroizi, al antibioticelor de tetraciclina, metotrexat (un medicament utilizat pentru tratamentul poliartritei reumatoide si anumitor tipuri de cancer) si medicamentelor antivirale.

Acumularea de grasime in ficat, de catre ficatul insusi, nu se interfereaza, de obicei, cu functia acestuia. De obicei, trebuie sa existe 1-2 semnale pentru a declansa inflamatia in ficat, precum administrarea unuia dintre medicamentele mentionate mai sus, consumul de bautura in exces sau expunerea la metale grele. Ficatul gras poate fi prezent de ani de zile, fara a provoca simptome, pana cand nu exista un declansator secundar pentru boala activa.

Care sunt simptomele bolii ficatului gras?

Boala ficatului gras, aflata in stadiu sever, provoaca multe dintre simptomele asociate cu hepatita si ciroza hepatica. Oamenii care au boala ficatului gras pot avea icter, pielea galbena si ochii galbeni. Ei pot suferi de mancarime constanta.

Ei pot suferi de ascita, care inseamna umflarea severa a trunchiului, stare generala de rau, pierderea poftei de mancare si disconfort abdominal. Cu toate acestea, la aproximativ 50% dintre pacientii care sufera de ficat gras, care sunt intr-o stare suficient de buna pentru a merge pe cont propriu, boala ficatului gras poate sa nu provoace nici un simptom specific.

Chiar daca nu exista simptome neplacute, nu este o idee buna sa ignorati boala ficatului gras. Lasata netratata, in special la persoanele care beau, boala ficatului gras poate duce la ciroza, cancer la ficat, o forma de umflare a creierului, cunoscuta sub numele de encefalopatie hepatica, sau la umflarea generala a corpului.

Perturbarea ficatului poate provoca tulburari in metabolismul hormonilor sexuali, care au ca rezultat tulburari menstruale la femei si ginecomastie (cresterea sanilor) la barbati. In mai multe cazuri avansate, ficatul isi pierde capacitatea de a produce factori de coagulare pentru sange, acest lucru ducand la sangerare severa in caz de taieturi si zgarieturi. Incapacitatea ficatului de a procesa hormoni poate duce la probleme cu rinichii si tiroida si, eventual, la insuficienta multipla de organe.

Care este tratamentul obisnuit pentru boala ficatului gras?

Medicina moderna nu poate face prea multe pentru boala ficatului gras, decat atentionarea cu privire la consumul de alcool si administrarea anumitor medicamente prescrise. Totusi, aceste masuri pot face o mare diferenta in prognostic.

Cand ficatul gras este cauzat de consumul excesiv de alcool, incetarea completa a consumului de bautura poate duce la normalizarea functiei hepatice in doar 2 pana la 4 saptamani. Rezultate similare bune pot fi obtinute prin incetarea ofensarii medicamentelor prescrise (ceva ce ar trebui sa faceti doar sub indrumarea medicului).

Cand ficatul gras este rezultatul unui factor genetic sau rezultatul expunerii continue la un toxinele din mediu, nu exista prea multe lucruri pe care medicina moderna sa le poata face pentru a opri deteriorarea. Curcumina, insa, poate ajuta.

Ce poate face curcumina in caz de steatoza hepatica?

Cel mai important lucru pe care curcumina il poate face pentru persoanele care au boala ficatului gras este sa opreasca “acele 1-2 semnale” ale ficatului gras si inflamatia de la a mai cauza ficatului daune permanente.

Utilitatea curcuminei in lupta impotriva bolii ficatului gras a luat nastere prin intermediul observatorilor de sanatate publica din India. Pana la 38% dintre persoanele din nordul Indiei poseda o gena care le predispune la boala ficatului gras. Totusi, nu mai putin de 38% din aceasta populatie dezvolta, de fapt, probleme asociate bolii ficatului gras. Acest lucru ar putea fi din cauza popularitatii curry-ului din dieta indiana, bogat in curcumina.

Se pare ca exista o explicatie stiintifica pentru corelarea consumului de curry si evitarea stadiilor avansate ale bolii hepatice. Cercetatorii de la Institutul de Medicina Traditionala de la Universitatea Yang Ming din Tapei, Taiwan, au descoperit capacitatea curcuminei de a opri apoptoza, sau sinuciderea celulara, la celulele hepatice incarcate cu grasime.

Inainte ca celula hepatica sa-si activeze secventa de autodistrugere, trebuie sa genereze doua enzime, cunoscute sub denumirea de phosphenol pyruvate carboxykinase (PEPCK) si glucoza-6-fosfataza (G6Pase). In cazul in care nu se activeaza aceste doua enzime, aceasta nu moare si nu se inlocuieste cu tesutul cicatricial care interfereaza cu fluxul de sange si de substante nutritive prin ficat.

Dar curcumina nu este utila numai in prevenirea stadiului final al bolii ficatului gras. Curcumina este, de asemenea, utila in a preveni acumularea de grasime in ficat.

Dr. Annette Graham, de la Universitatea Glasgow Caledonian din Scoția, raportează ca curcumina ajuta celulele hepatice sa-si duca la bun sfarsit misiunea de a scoate colesterolul rau (LDL) din sange, dar fara a lua alti acizi grasi care “ard” mitocondriile celulei. Atunci cand celulele hepatice sunt protejate de pericolul acidului gras, ficatul produce mai multe saruri biliare, care evacueaza excesul de LDL din organism, dar si deseurile din intestinul gros. In acest fel, curcumina oprste progresul ficatului gras si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.

Cata curcumina trebuie sa luati daca suferiti de boala ficatului gras?

Daca medicul dumneavoastra v-a informat ca suferiti de boala ficatului gras (steatoza hepatica alcoolica sau non-alcoolica), trebuie să urmati toate indrumarile acestuia si sa luati toate medicamentele prescrise. Curcumina este un supliment la rutina sanatatii dumneavoastra, nu o alternativa la aceasta.

Nu este nevoie de multa curcumina pentru face o mare diferenta in evolutia bolii hepatice. Studiile care privesc dieta si sanatatea ficatului sugereaza ca mai putin de 80 mg pe zi ajuta la protejarea ficatului impotriva fibrozei, cirozei si insuficientei.

Dar din moment ce curcumina nu provoaca efecte secundare, este mai usor sa luati doza standard de 400 pana la 1000 mg pe zi, intr-o singura capsula. Este OK sa cumparati un brand care combina curcumina cu planta din care este concentrata, anume turmericul, dar nu luati doar planta. Achizitionati intotdeauna un produs care include si curcumina pe eticheta, nu doar turmeric.

0 Shares
You May Also Like