Curiozitati despre clatite

0 Shares
0
0
0

Indiferent ca discutam despre clatite cu banane si stafide, clatite cu crema de ciocolata sau cu dulceata, acestea reprezinta desertul preferat al romanilor.

Unul dintre motivele datorita carora clatitele sunt atat de populare in tara noastra, se datoreaza faptului ca sunt usor de facut, pri coacerea aluatului. Aluatul clatitelor este facut din faina, lapte, oua, apa si sare, insa exista clatite care au aluatul diferit.

Daca discutam despre cele mai bune clatite cu banane si stafide de la Ohvaz, acestea au intr-adevar in componenta faina, au de-asemenea oua in componenta dar contin lapte de migdale (nu lapte de vaca precum majoritatea clatitelor).

In plus, clatitele delicioase cu banane si stafide, mai contin banane confiate si stafide de corint, apa minerala, topping de ciocolata si topping de capsuni.

Clatitele cu banane si stafide de la Ohvaz, pentru unii reprezinta cel mai bun desert al zilei, pentru altii pot reprezenta cea mai buna alegere in ceea ce priveste micul dejun. Cet este faptul ca aceste clatite nu contin conservanti si coloranti, nu contin zahar, si sunt cu adevarat delicioase.

Revenind la clatite la modul general, probabil doriti sa aflati mai multe detalii despre istoria acestora, insa oricat de mult veti cauta pe Google, va fi destul de dificil sa aflati date concrete.

Fiecare tara are propria versiune de clatite, si fiecare tara in opinia sa, spune ca a inventat cele mai delicioase clatite. Conform mai multor surse, se pare ca pentru a afla care este cu adevarat originea acestor delicatese, este nevoie sa ne intoarcem foarte mult in timp, pana in epoca de dinaintea romanilor.

Clatitele romanilor

Alte surse sustin despre clatite ca ar fi fost savurate chiar si de catre romani, care foloseau pietre rotunde pe care le prajeau. Unii sustin ca de acolo se trage si forma actuala a clatitelor.

Daca va intrebati de unde aveau romanii inca din acele timpuri ingredientele la dispozitie pentru a-si face clatite, ei bine, trebuie sa aflati ca aveau la indemana apa, faina si sare, iar avantajul acestor ingrediente este ca pot fi pastrate foarte mult timp fara a se altera.

Mai multe echipe de cercetatori, au ajuns la concluzia ca aceste delicatese s-au raspandit in toata Europa datorita legiunilor romane, astfel ca au aparut clatitele si in tari precum Anglia, Germania sau Franta.

Crepes-ul francez

Desi noua ne place sa credem ca aceste delicatese sunt traditionale romanesti, la o simpla cautare pe Wikipedia putem afla despre clatite ca ar fi de fapt o specialitate bretona (aceasta fiind o regiune situata in zona de nord – vest a Frantei). Se pare ca aceasta specialitate a devenit rapid cunoscuta in toata lumea.

Francezii fac clatite atat sarate (galette) cat si dulci (crepes), iar umpluturile lor pot fi cu dulceata, miere, zahar sau ciocolata; sau cu tot felul de combinatii spectaculoase.

Cert este insa faptul ca, niciodata clatitele francezilor nu se pot compara cu delicatesele noastre, mai ales cand discutam despre clatite cu banane si stafide care au un gust nemaintalnit.

Plakous-ul din Grecia Antica

Dupa cum am discutat mai sus in articol, francezilor le place sa creada ca ei sunt inventatorii clatitelor. Ei bine, si grecii sustin ca datorita lor au aparut clatitele, si ca acestea au fost facute pentru prima data, in perioada grecilor antici.

Dupa cum se poate vedea asadar, clatitele sunt printre cele mai populare deserturi, si le mananca si grecii, si francezii dar si alte nationalitati. In fiecare tara, acestea sunt preparate mai mult sau mai putin diferit decat in Romania, insa clatitele noastre sunt cu adevarat delicioase, in mod special, cele cu banane si stafide, pe care trebuie sa le mancati cat mai des.

0 Shares
You May Also Like