Adesea descrisa ca paradis al pasarilor, Delta Dunarii este una dintre cele mai mari zone umede din lume si un sit natural al patrimoniului mondial UNESCO. Cele 30 de tipuri de ecosisteme o plaseaza pe a treia pozitie in topul mondial al biodiversitatii, dupa Galapagos si Marea Bariera de Corali.
Cea mai bine conservata delta din Europa, acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania si o destinatie obligatorie pentru observatorii de pasari si iubitorii de natura.
Cand Dunarea creeaza o minunatie
Geneza Deltei Dunarii se intinde pe peste 10.000 de ani si este inca in devenire, Dunarea fiind actorul principal. Unul dintre cele mai tinere meleaguri ale Vechiului Continent, delta se extinde cu 40 de metri patrati in fiecare an.
Doar 10% din intreaga suprafata – aproape 5.800 km patrati – este teren uscat, restul este un univers luxuriant de insule plutitoare de stuf, lacuri cu copaci si canale inguste acoperite cu nuferi si marginite de salcii.
Padurile Caraorman si Letea sunt exceptii uimitoare, cu dunele lor de nisip, lianele si stejarii vechi care coexista in acelasi spatiu. A doua zona protejata din Romania, din 1938, padurea Letea este cea mai nordica padure subtropicala din lume.
Singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei, acest loc minunat are aproape 5.500 de specii de flora si fauna.
Peste 330 de specii de pasari, majoritatea protejate, se gasesc in Delta Dunarii, care este, de asemenea, un loc important de oprire pentru pasarile migratoare si pentru aproape intreaga populatie mondiala de gasca cu sanul rosu in timpul iernii, impreuna cu grupuri mari de lebede, rate si gaste.
Cormoranii, inclusiv rarele exemplare de cormorani pigmei, pelicanii iconici, egretii si pasarile pradatoare isi gasesc casa in Delta Dunarii. Cea mai mare pasare din Europa – pelicanul Dalmatian cu aripile intinse de peste trei metri – si cea mai mica – „pantarasul” care cantareste doar 10 grame – se gasesc aici.
Peste 130 de specii de pesti inoata in apele Deltei Dunarii, iar pescuitul este inca principala ocupatie a localnicilor. Daca aceasta este pasiunea ta, fa-o in mod responsabil, respectand calendarul de interdictii si speciile si zonele protejate.
Explorarea Deltei Dunarii
Dunarea se indreapta spre Marea Neagra de-a lungul a trei mari canale – Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe -, dar in jurul lor exista un veritabil labirint de canale, grinduri, lacuri si insule.
Singura modalitate de a explora universul Delta Dunarii este cu barca, de preferinta una mica si silentioasa, care nu sperie si nu tulbura pasarile. Kayakul este o alta optiune excelenta daca doriti sa ardeti caloriile din toate mancarurile de peste care va lasa gura apa.
Itinerarul excursiilor cu barca va depinde foarte mult de locul unde stati. Satele precum Mila 23 si Crisan sunt optiuni minunate, dar luati in considerare si Sfantu Gheorghe, mai ales daca doriti sa va bucurati de plaja sa frumoasa.
Daca ajungeti la Sulina, nu ratati un tur cu barca la casa usoara sau o vizita la cimitirul maritim unde sunt ingropati oameni de 21 de nationalitati, simbol al zilelor cosmopolite ale acestui oras mic din secolul al XIX-lea.
Oamenii Deltei
Delta Dunarii este, de asemenea, casa a aproape 16.000 de oameni, un mix cultural de romani, lipoveni, ucraineni care traiesc in mare parte izolati si dependenti de pescuitul si cresterea vitelor.
In timp ce cu siguranta veti fi impresionat de modul lor de viata si de mancarurile delicioase de peste, luati in considerare faptul ca multi dintre ei traiesc la marginea saraciei, deoarece exista oportunitati de munca limitate in Delta Dunarii.
Puteti ajuta sa faceti diferenta actionand ca un calator responsabil. Alegeti serviciile de cazare si indrumare oferite de localnicii simpli si ospitalieri.
Unde sa stai
Multe case de oaspeti au aparut in ultimii ani in Delta Dunarii, dar doar cateva indeplinesc acel echilibru intre serviciile bune, mancarea excelenta si respectul pentru mediu.
In ceea ce priveste mancarea, daca sunteti iubitori de peste, cu siguranta oriunde veti merge in Romania, nu veti manca peste la fel de bun precum cel dintr-un restaurant Delta Dunarii.
In orice restaurant Delta Dunarii veti manca, pestele va va da pe spate. Chiar daca puteti comanda si alte preparate traditionale specifice zonei respective, nimic nu se compara cu pestele proaspat pescuit din Dunare, si gatit in diferite feluri de mancare. Cu siguranta va veti aminti cu drag de mancarea din delta.
Sfaturi de calatorie
Primavara tarzie si inceputul toamnei este un moment minunat pentru a observa pasarile migratoare. Aveti nevoie de cel putin 4-5 zile pentru o calatorie adecvata si ar trebui sa luati in considerare programul ambarcatiunilor atunci cand planificati. Barcile pleaca din Tulcea si Murighiol.
Pentru excursiile de o zi, alege barcile mici care nu sperie si nu deranjeaza pasarile. Actioneaza ca un calator responsabil, protejeaza natura si ajuta comunitatile locale cumparand doar produse si servicii locale.