In momentul in care au fost construite primele autoturisme, acestea nu aveau parbrize auto in componenta lor, insa producatorii au inceput sa apeleze la aceste parbrize auto incepand din anul 1904, pentru a le oferi o mai mare siguranta conducatorilor auto, dar si pasagerilor din autoturism.
Primele parbrize care au fost folosite pentru echiparea autoturismelor au fost realizate din sticla, insa datorita faptului ca ele erau foarte sensibile iar in urma unui impact se puteau sparge foarte rapid, producatorii de autoturisme au inceput sa se gandeasca la alte solutii.
Tocmai din acest motiv, pana la jumatatea secolului trecut, au folosit sticla temperata pentru crearea parbrizelor auto, care era foarte rezistenta la spargere, insa odata cu trecerea timpului, si aceasta a inceput sa fie inlocuita cu sticla laminate multi – stratificata, care este la fel de tare ca si sticla temperate, insa care este mai sigura datorita faptului ca se indoaie mai putin in caz de impact, iar in cazul spargerii ofera o mai mare protectie.
Ei bine, referitor la componentele cenesare sticlei pentru crearea parbrizului, acestea ar fi nisipul cuartos (SiO2), soda (Na2CO3), dolomita ((CaMg)(CO3)2), calcar (CaCO3) si deseuri de sticla. De cele mai multe ori, sunt adaugate mici cantitati de oxid de potasiu si oxid de aluminiu.
Cuartul inseamna undeva intre 60 si 70% din total, fiind un element cheie, el fiind cel ce face sticla sa fie sticla. Soda are rolul de a reduce punctul de topire al amestecului, in timp ce dolomita permite ca lucrul cu materialul topit sa fie mai usor, pec and calcarul este util pentru ca imbunatateste durata de viata a produsului finit.
Ei bine, materialele utilizate pentru crearea unui parbriz, au fiecare dintre ele anumite proprietati importante, iar aici este foarte important de precizat faptul ca sticla trebuie sa isi pastreze claritatea pe o perioada de timp cat mai lunga.
Mai conteaza iarasi foarte mult ca parbrizul sa fie realizat din materiale foarte rezistente care sa asigure suport structural pentru plafonul masinii in eventualitatea unei coliziuni, iar parbrizul trebuie sa fie foarte puternic pentru a face fata cu success avariilor cauzate de accidentele minore, pentru ca proprietarul sa nu trebuiasca sa il schimbe dupa fiecare tamponare usoara.
Toate caracteristicile unui parbriz sunt foarte importante, insa cea mai importanta este aceea ca el trebuie sa fie incasabil, pentru a nu permite ca in urma unui accident grav, sa isi faca aparitia cioburile care sa raneasca conducatorul auto sau pasagerii.
Ei bine, toate aceste conditii si cerinte, sunt specifica materialului numit sticla laminata securizata, iar datorita tuturor acestor motive, sticla laminata securizata este utilizata pentru fabricarea parbrizelor auto.
Deci, desi la o prima vedere, am putea jura faptul ca un parbriz auto este realizat dintr-o sticla oarecare, cu siguranta acesta este realizat din sticla laminata securizata, compusa din trei straturi, astfel ca stratul din mijloc este realizat din polivinil butiral, iar straturile de la exterior si interior sunt realizate din sticla temperata transparenta.
Asadar, acestea sunt toate informatiile necesare pentru a stii din ce sunt realizate parbrizele auto.
S-ar putea sa iti placa
Cum Poți Schimba Culoarea Mașinii Tale cu Vopsire Electrostatică
Schimbarea culorii mașinii tale poate transforma aspectul acesteia și poate oferi o nouă viață vehiculului tău fără a fi nevoie...
Flote electrice sau flote cu combustibil convențional – care este viitorul?
Într-o lume în care schimbările climatice devin tot mai evidente, preocupările legate de mediu și eficiența energetică devin din ce...
Care este cel mai fiabil brand de mașini?
O discuție pe tema fiabilității brandurilor de mașini își găsește rădăcinile într-o mare varietate de factori: date statistice, studii de...
Alegerea Corectă a Foliei pentru Mașină: Ghid Pas cu Pas
Folia pentru mașină, cunoscută și sub denumirea de folie auto sau folie de protecție, este o opțiune populară pentru cei...