Cand ajungi la Registrul Comertului pentru infiintarea unui SRL, trebuie sa stii la ce sa te astepti. Cateodata, in functie de aglomeratie, vei fi nevoit sa astepti zeci de minute, poate chiar ore.
Sistemul nu este organizat foarte bine si va trebui sa intrebi alte persoane care asteapta la rand, care este ultima persoana din linia de asteptare si cate persoane sunt inaintea ta, pentru a estima cat vei avea de stat acolo. Exista multe birouri unde poti depune anumite documente, dar intr-o zi obisnuita tot va trebui sa astepti minim 30 de minute.
Odata ajuns la biroul unde trebuie sa depui actele, functionarii de acolo ti-ar putea cere sa aduci si alte documente. Tine cont de faptul ca la intoarcerea cu documentele lipsa, va trebui din nou sa astepti la rand.
In momentul cand toate documentele iti vor fi acceptate, va trebui de asemenea sa platesti taxele conform legislatiei in vigoare, taxe bazate pe documentatia adusa de tine.
Ti se va face un calcul pe loc si va trebui sa platesti la una din casieriile amenajate special pentru acest lucru. Pentru cea mai simpla infiintare firma, viziteaza actesrl.ro.
Pe baza documentatiei aduse, Registrul Comertului va emite un certificat cu un cod unic (un certificat de inregistrare fiscala), unul pentru tribunal in scopuri statistice si de securitate sociala. In general, dureaza aproximativ 3 zile lucratoare, pentru definitivarea acestui pas.
Te sfatuim totusi sa tii cont de delay-urile ce pot aparea in acest timp dintre depunerea actelor si acceptarea acestora de catre Registrul Comertului, poate ca va trebui sa aduci documente in plus sau sa le refaci pe cele aduse deja (daca acestea nu au fost completate corect).
Pentru autorizarea activitatilor companiei, aceasta trebuie sa depuna actul semnat de catre asociati (patronii companiei). Formularul de inregistrare fiscala pe care l-ai depus la Registrul comertului este trimis de catre acesta automat autoritatilor fiscale, ce va vor inregistra ca si platitor de taxe (TVA), daca este cazul.
Poti deasemenea sa faci cererea pentru excluderea de la plata TVA. In timp de 30 de zile de la inregistrarea companiei, noua companie trebuie sa completeze inregistrarea fiscala de la Ministerul de Finante, pentru a putea fi inregistrata ca si companie platitoare de taxe si de contributii sociale.
Trebuie de asemenea sa depui dovada existentei sediului social al firmei, daca tu sau un alt asociat il detii, daca acesta este inchiriat sau daca a fost primit gratuit pentru folosirea in acest scop.
De asemenea, te sfatuim sa prezinti copii ale contractelor ce pot certifica uzul acestui spatiu pe post de sediu social al firmei. Daca spatiul pentru sediul social se afla intr-un bloc de locuinte, atunci vei avea nevoie si de semnaturile vecinilor, in speta ale proprietarilor apartamentului ce face zid comun cu firma respectiva, precum si un consimtamant in scris, de la asociatia de locatari pe raza careia este inscris apartamentul respectiv (sediul social).
Aceste acte/formulare se pot lua de la asociatia de locatari. De asemenea, asigura-te ca ai copiile actelor de identitate sau pasapoartelor pentru asociatii firmei.