Legende despre ursitoare

0 Shares
0
0
0

Potrivit traditiilor populare ursitoarele sunt zane si sunt in general in numar de trei. Ursitoarea mare care detine fusul si furca, Soarta care este ursitoarea mijlocie si care toarce firul si Moartea care este cea mai mica ursitoare si este si cea care va taia firul.

Mai multe despre legenda ursitoarelor ne povestesc ursitoare Bucuresti.

Ursitoarele torc firul vietii copilului, si traseaza locurile prin care acestia vor merge de la nastere si pana la moarte.

Dumnezeu da firul ursitoarelor si acestea il aduc pe pamant si pun pe el evenimentele prin care urmeaza sa treaca omul si de care acesta nu va putea scapa indiferent de ce ar incerca sa faca.

Se spune ca numai Dumnezeu si numai uneori poate scapa oamenii de ursita pe care le-a prezis-o ursitoarele. Sunt numeroase povesti din popor care exprima imposibilitatea omului de a fugi de propriul destin si despre limitarea omului in a isi conduce propria soarta.

Una dintre aceste povesti aminteste de legenda lui Oedip: un copil caruia i se urseste sa se casatoreasca cu propria mama. Moasa acestuia aude soarta si ii povesteste si mamei acestuia care isi va trimite din aceasta cauza copilul cat mai departe de ea.

Cand mama acestuia ramane vaduva se casatoreste din nou cu un tanar care a venit de foarte departe, mai exact cu fiul sau.

Nu este sigur daca aceasta poveste despre ursitoare se inspira din legenda elena sau este creata de oameni si de imaginatia umana populata cu obsesii si fantasme.

Cert este ca indiferent de timp si spatiu nu poate fi evitata soarta si nu se poate scapa de destin sau cel putin asa spun mai multe legende locale.

O alta poveste traditionala care ne spune ca omul nu are cum sa fuga de soarta prezisa de ursitoare este urmatoarea. Unui nou nascut, ursitoarele suparate ii usrsesc sa se inece in fantana pe care o avea in gradina casei la varsta de 9 ani.

Cand tatal sau afla despre aceasta ursita astupa cu ciment fantana din gradina. Se spune ca in ziua in care copilul a implinit varsta de 9 ani, s-a dus langa fantana, s-a asezat pe capac si a murit.

In afara moasei, in unele zone, niciun om nu are voie sa participe la ritualul de ursit. Persoanele care se uita pe fereastra in perioada in care trebuie sa vina ursitoarele sunt blestemate.

In mitologia noastra ursitoarele sunt cele care scriu destinul unui om asa cum se va desfasura. Copilului ii sunt prezise evenimentele dar si detaliile si aceasta ursita este cartea vietii sale sau soarta lui.

In unele traditii ursitoarele canta acest destin si destinul va ramane exact asa cum a fost cantat. In traditia romanilor ursitoarele  sunt foarte importante si isi gasesc corespondentul in toate mitologiile din lume: parcae la romani, moira la greci, mire la bulgari, narasmite la macedo romani, ursitoare sau usude la sarbi, sudnice la cehi si croati sau rodjence la rusi.

Legenda ursitoarelor este cea mai clara si mai frumoasa expresie pentru credinta populara care spune ca destinul este asa cum este scris si ca viata omului nu depinde doar de acesta ci si de sorti si de noroc.

0 Shares
You May Also Like