Daca recolta de fructe a pomului nu a fost satisfacatoare, este semn ca acesta are nevoie de ingrijire: taierea unor ramuri, rarirea acestora, ingrasarea pamantului din jur si, poate, alte tratamente.
Pe de alta parte, dupa recolta si caderea frunzelor, dar inainte de inghet, pomii au nevoie de pregatire pentru iarna, dar si cateva retusari ale ramurilor. La unele specii (samburoase: prin, cires, visin, cais, piersic), pregatirea pomilor pentru rodul urmator se poate face chiar la sfarsitul verii, dupa 25 august, dar dupa recoltare.
Plantarea pomilor in timpul toamnei
Clima din regiunea noastra este ideala pentru a planta puieti de pomi fructiferi toamna, dat fiind ca in lunile de toamna mai sunt multe zile frumoase, care sunt urmate de ploi, ceea ce ajuta radacinile sa se fixeze bine in pamant.
In plus, pomii plantati toamna incep anul urmator sa inmugureasca si sa evolueze in acelasi ritm cu restul pomilor, iar procentajul de prindere a puietilor este mai mare decat in cazul pomilor plantati primavara.
Taierile de toamna la pomi fructiferi
Inainte de toate, trebuie pregatite unelte: foarfecele, clestele si fierastraul sunt necesare pentru inlaturarea ramurilor prea apropiate, a celor uscate sau rupte. Sunt necesare taieri de rodire, prin rarirea ramurilor de rod, dar pentru a proportiona coroana este nevoie, uneori, si de taierea unor crengi mai groase, caz in care se poate folosi o drujba Micul Padurar, potrivita unui gospodar care nu foloseste in mod frecvent drujbele.
Taierile pentru rarire implica inlaturarea acelor ramuri care se intercaleaza sau care se indreapta spre interiorul coroanei. Este foarte importanta patrunderea luminii in toate zonele pomului, astfel incat o ramificatie deasa a crengilor nu este de folos.
De asemenea, sunt importante taierile care stimuleaza rodul, insa pentru fiecare soi de pom fructifer exista metode specifice de structurare a coroanei pomului, iar unele dintre acestea se pot face si toamna.
Taierile pentru curatare sunt obligatorii, implicand inlaturarea din pomi a partilor uscate, rupte sau bolnave, zone care pot adaposti daunatorii.
Daca sunt copaci care deranjeaza in curte sau in gradina, atentie ca in orase pot fi necesare autorizatii! Taierea unui nuc nu se poate face fara autorizatie, fiind un pom protejat de lege (una dintre explicatiile protejarii nucilor ar fi ca, in unele situatii, sunt folositi ca puncte orientative pe harti).
Alte lucrari de toamna in livada
Frunzele cazute in jurul pomilor trebuie indepartate, deoarece pot adaposti daunatori si chiar arse daca au semne de imbolnavire.
Aplicarea de ingrasamant sau compost in jurul pomilor si saparea pamantului ajuta la hranirea si hidratarea optima a acestora.
Pentru a proteja tulpinile pomilor de rozatoare, se poate pune trestie la baza trestie, pana la inaltimea de 1metru sau se foloseste un amestec de var cu balegar de la porci. De asemenea, varul va ajuta pomul sa nu se supraincalzeasca, ceea ce ar putea determina craparea scoartei. Pentru a proteja puietii de inghet, se pot aseza in jurul pomilor paie sau se pot infasura cu folie de plastic.
S-ar putea sa iti placa
Cum a evoluat piata de apartamente in Bucuresti?
In ultimii ani, piata imobiliara din Bucuresti a experimentat o evolutie semnificativa, cu o cerere tot mai mare pentru apartamente...
Ești o persoană friguroasă? Iată câteva tips and tricks pentru casa ta, care vor ține frigul departe
Locuința este spațiul în care petrecem o bună parte din timp și este locul unde ne dorim să ne simțim...
Cum sa ingrijesti o planta precum magnolia?
Magnolia este un arbore din familia magnoliaceae, numit si magnolie vesnic verde. Este foarte apreciat ca arbore ornamental, atat pentru...
Caracteristici care fac o cladire de apartamente grozava
Probabil ati auzit oameni spunand ca ar trebui sa inchiriati sau sa cumparati proprietati speciale. Dar ce face un „o...