Cand vorbim de printul digital, termenul face referite la reproducerea unor imagini pe o suprafata fizica fiind folosit la personalizarea mediilor de printare: hartia sau cartonul. Astfel se pot realiza sacose personalizate, flyere, bannere sau diferite materiale promotionale. Avand in vedere ca matritele tipografice nu se mai folosesc ca in cazul celor traditionale, fiecare print este diferit.
In felul acesta, nu se mai iroseste nici cerneala si nici hartie, avand in vedere ca nu mai este nevoie de recolorarea imaginii. In acelasi timp, nu mai este nevoie nici sa se faca verificarea pentru inregistrarea si pozitionarea hartiei.
Printul digital este o tehnica foarte eficienta, iar datorita acesteia, cerneala si tonerul nu ajung pe spatele colii de hartie, ca in cazul cernelii obisnuite, ci se formeaza un strat subtire pe suprafata foii. Avand in vedere ca, de cele mai multe ori, cerneala sa nu se stearga, se apeleaza la unele proceduri suplimentare pentru ca aceasta sa se fixeze mai bine.
De exemplu, in cazul tonerului se foloseste un lichid de fuziune. Pentru a obtine rezultatele dorite, acesta va fi supus unui proces termic. In situatia utilizarii de cerneala, aceasta va fi supusa razelor UV. Cand vine vorba de realizarea unor prototipuri rapide cu un tiraj redus, printul digital isi gaseste utilitatea cel mai bine.
Nu mai punem la socoteala ca si preturile in acest caz sunt considerabil mai mici. Si asta, deoarece sunt foarte putine setari de facut. Practic, in cazul printului digital, lucrurile merg de la sine mai mult. Si este si o tehnica foarte eficienta.
Aceasta tehnica mai este utilizata si in cazul printurilor personalizate cum ar fi cartile de vizita sau pentru imprimarea cu date variabile. In aceasta categorie intra cartile pentru copii – acestea fiind personalizate cu imagini specifice sau cu numele copilului.
Cand vorbim de sistemul de printare la cerere, printul digital are capacitatea de a scoate in cazul tirajelor mici de carti un numar variabil de pagini. Totodata, pot fi utilizate tehnici diferite de legare.
Litografia este o metoda de multiplicare pe hartie a textelor, dar si a desenelor, iar pentru aceasta actiune se folosesc negative imprimate pe o piatra speciala, de natura calcaroasa.
Hartia utilizata
Hartia ce se foloseste la imprimare se gaseste in diferite dimensiuni, grosimi, dar si grade de finisare. In acest caz, difera si calitatea, durabilitatea ori rezistenta hartiei ce urmeaza a fi folosita. O hartie ce are ca destinatie printarea va fi folosita si pentru arta grafica.
Exista o diferenta intre hartia de printat si cea obisnuita. Hartia utilizata la printat are o suprafata mai moale decat in cazul celei obisnuite si nu este groasa; asta o face ideala pentru a fi folosita la imprimat.
Cele mai populare tipuri de hartie folosita la print: River BFK, Arches, Cooperplate si German Etching. O alta categorie de hartie folosita la print este proof paper, fabricata din fibra de lemn si are o suprafata mai dura.