Studentia, o provocare. In Romania, 44% dintre studentii inscrisi la studii de licenta abandoneaza in primul an

0 Shares
0
0
0

O alegere nepotrivita, costurile prea mari, lipsa orientarii si consilierii profesionale, toate acestea contribuie la cresterea ratei abandonului universitar in Romania. In cateva luni, liceenii din anii terminali vor avea de luat o decizie care va cantari mult in viitorul lor: alegerea facultatii.

Datele oficiale arata ca, desi universitatile din Romania inca inregistreaza un numar mare de inscrieri anual, peste 44% dintre studentii inscrisi la studii de licenta abandoneaza in primul an.

Domeniile cu cel mai ridicat risc de abandon universitar

O analiza a fenomenului abandonului universitar din Romania a fost facuta de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale.

Datele oficiale arata ca pentru programele de studii de licenta cu durata de 5 si 6 ani, abandonul universitar este de 29.69%. Dintre cele 4 categorii de programe de studiu (3, 4, 5, 6 ani), programele de 3 ani au cea mai mare rata de abandon in durata teoretica – 50.29%. Analiza mai indica si faptul ca rata abandonului universitar in invatamantul superior particular, in cadrul programelor de 3 ani, este de aproximativ 62%, comparativ cu aprox. 45% in invatamantul superior de stat.

In România, din totalul studentilor care abandonează un program de studii de licenta, 44% abandoneaza dupa primul an.

Riscul de abandon universitar, pe domenii:

-inginerie civila-62.44%

-inginerie mecanica-61.76%

-stiinte sociale-68%

-stiinte biologice si biomedicale-24%

Abandonul universitar, in functie de pregatire si alegerea domeniului

Cei care au studiat in liceu filologie si aleg o facultate cu profil economic au sanse mari sa abandoneze dupa primul an, din cauza diferentelor majore intre domenii. Cercetarea amintita arata ca la fel de mult conteaza si pregatirea si performantele educationale anterioare.

Astfel, s-a constatat ca:

  • studentii care vin din filiera tehnologica au cele mai ridicate rate de abandon, 53,6% comparativ cu 44,5% media ratei de abandon a studentilor ce provin din filiera teoretica;
  • media la examenul de bacalaureat a celor inmatriculati la programe de studii de licenta cu durata de 6 ani este semnificativ mai mare decat a celor inmatriculati la programe de studii de licenta cu durata de 5 ani, 3 ani sau 4 ani;
  • studentii care au un parcurs academic neintrerupt au o rata de abandon mult sub rata de abandon aferenta studentilor cu intreruperi in parcursul educational.

 Bugetul, dar si costurile cu intretinerea la facultate au un impact major. Studentii care intra pe locuri cu taxa au o rata de abandon mai mare decat studentii care sunt admisi pe locuri bugetate. De asemenea, ratele de abandon pentru invatamantul superior fara frecventa sau la distanta sunt mult mai mari decat cele ale invatamantului la zi.

0 Shares
You May Also Like