Avand in vedere sentimentele negative din jurul pietelor recent, industria criptomonedei s-a confruntat cu situatii sau conditii care au determinat o scadere a profiturilor sau veniturilor. Cu toate acestea, desi acest lucru poate necesita prudenta, nu este momentul sa avem o atitudine negativa fata de lumea cripto. In schimb, momente ca acestea sunt oportunitati de a culege pietre pretioase la un pret redus.
O astfel de bijuterie pe care am dori sa o prezintam este Elrond, iar jetonul nativ al retelei este Elrond Gold (EGLD). Acest articol serveste ca o scurta prezentare tehnica a blockchain-ului Elrond.
Ce este Elrond?
Elrond se prezinta ca o platforma blockchain usor de utilizat, care este extrem de scalabila, rapida si sigura. In cele din urma, scopul sau este „sa imbarce urmatorul miliard de oameni, catre o piata de mai multe trilioane de dolari”.
Pentru a face acest lucru, Elrond incorporeaza aceste 3 caracteristici principale:
- Tehnologia Adaptive State Sharding
Aceasta caracteristica face platforma extrem de scalabila si rapida pentru a „integra urmatorul miliard de oameni” prin procesarea tranzactiilor paralele. Pentru a detalia acest lucru, trebuie sa intelegem ce este sharding-ul.
Ce este sharding-ul?
Sharding este o tehnica de partitionare, divizare care ajuta blockchain-urile sa-si imbunatateasca scalabilitatea. Esenta acestei idei este ca fiecare nod al retelei sa proceseze doar o fractiune din tranzactii. Acest lucru permite procesarea paralela a tranzactiilor, imbunatatind astfel randamentul si eficienta.
Exista trei tipuri diferite de sharding, si anume sharding-ul retelei, sharding-ul tranzactiei si sharding-ul statusului. In esenta, Elrond este prima platforma blockchain care implementeaza toate cele trei tipuri de sharding.
Cum este shardingul adaptiv?
Elrond a implementat, de asemenea, un fragment suplimentar de coordonare, cunoscut si si sub denumirea de Metachain. Spre deosebire de alte fragmente care sunt responsabile pentru procesarea statusului si tranzactiilor, Metachain faciliteaza comunicatiile intre fragmente.
Metachain-ul va controla impartirea si imbinarea in timp real a fragmentelor pe masura ce cererea de capacitate a retelei se schimba. Acest lucru face ca capacitatea retelei sa fie extrem de maleabila, conform cerintelor utilizatorilor.
De exemplu, luati in considerare un blockchain supus unei cresteri bruste a cererii in cadrul retelei. In acest caz, Elrond se poate adapta si scala prin adaugarea unui fragment suplimentar pentru a indeplini debitul necesar.
Ca rezultat, arhitectura adaptiva de fragmentare a starii a Elrond este capabila sa gestioneze pana la 263.000 de tranzactii masive pe secunda.
- Dovada sigura a mizei (Secure Proof of Stake)
Aceasta caracteristica se ocupa de securitatea platformei pentru a o face mai atractiva pentru companii. Acest lucru este crucial in special daca companiile doresc sa implementeze reteaua Elrond ca parte a operatiunilor lor esentiale. Pentru a intelege modul in care Elrond isi asigura platforma, este necesara o examinare amanuntita a mecanismului de consens utilizat.
Dovada muncii vs. Dovada mizei
Majoritatea platformelor blockchain fie implementeaza un mecanism de consens Proof of Work (PoW) sau Proof of Stake (PoS). Elrond si majoritatea celorlalti L1 ruleaza pe PoS, prin care eligibilitatea pentru selectia validatorului depinde de miza cuiva. In schimb, atat Bitcoin, cat si Ethereum utilizeaza o abordare PoW, desi Ethereum migreaza la o abordare PoS pentru Ethereum 2.0.
In special, acest lucru se datoreaza faptului ca PoS elimina risipa de calcul cauzata de abordarea PoW.
Securitate de la PoS
Abordarea PoS implementata de Elrond protejeaza oarecum securitatea retelei. Acest lucru se datoreaza faptului ca trebuie selectat un validator rau intentionat pentru a obtine abrobare unanima pentru a sabota reteaua.
Dar pentru a creste probabilitatea de a fi selectat, trebuie sa aiba mai multe jetoane EGLD mizate. Prin urmare, expunerea non-triviala a validatorului la pretul EGLD serveste drept constrangere financiara care ii descurajeaza sa actioneze rau intentionat.
Securitate de la SPoS
Pentru a spori si mai mult securitatea selectiei validatorului, Elrond a propus o abordare noua numita Secure PoS (SPoS). Pe langa selectarea nodurilor validatoare pe baza staking, SPoS merge mai departe si atribuie fiecarui validator un scor de evaluare individual.
In timpul procesului de selectie pentru consens, cei cu evaluari mai mari au cele mai mari sanse sa fie selectati. Acest lucru promoveaza meritocratia in randul validatorilor, incurajand operatorii acestora sa mentina functionarea normala a retelei.
Securitate din coluziunea nodurilor
Pentru a proteja integritatea proiectului Elrond, nodurile din fragmentele sale sunt regrupate din cand in cand. Practic, fiecare fragment este format din noduri si exista un risc inerent ca aceste noduri sa creeze coalitii neloiale.
Daca aceste noduri se complica, ele sunt capabile sa influenteze adaugarea de noi blocuri pe lant, compromitand astfel integritatea blockchain-ului. Ca atare, configuratia nodului fiecarui shard trebuie sa se schimbe in mod regulat pentru a combate aceasta problema a coluziunii nodurilor. Elrond implementeaza acest lucru prin folosirea unei abordari de „amestecare a nodurilor” dupa fiecare epoca.
Ceea ce inseamna ca nodurile de pe fiecare fragment vor fi regrupate si redistribuite la diferite fragmente periodic. Acest proces este guvernat de Metachain, care va selecta nodurile si le va redistribui nedeterministic.
Acest strat de imprevizibilitate implica faptul ca coluziunea intre noduri in fiecare fragment este mai degraba imposibila, mentinand astfel integritatea lantului.
- Elrond Virtual Machine
Aceasta caracteristica isi propune sa sporeasca usurinta de utilizare a blockchain-ului Elrond. Acest lucru este important deoarece dezvoltatorii isi vor integra aplicatiile descentralizate (dApps) cu reteaua Elrond numai daca Elrond este prietenos cu dezvoltatorii.
Pentru ca aceste dApps sa functioneze eficient, executarea contractelor inteligente este o prioritate. Oferind un mediu virtual simplu pentru a sustine aceasta functie de baza, Elrond a construit o masina virtuala, cunoscuta si sub denumirea de Arwen.
Portabilitate
Arwen este un motor dedicat de executie a contractelor inteligente, construit pe WebAssembly (WASM). Cu alte cuvinte, contractele inteligente pot fi scrise in orice limbaj de programare care poate fi compilat in WASM. Printre acestea se numara Rust, C/C++, C# si Typescript.
Elrond a creat, de asemenea, Elrond Integrated Development Environment (Elrond IDE). Impreuna cu propriul cadru Rust, aceasta permite dezvoltatorilor sa-si codifice contractele inteligente in Rust eficient si curat.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca Solidity (limbajul de programare al contractelor inteligente al Ethereum VM) nu poate fi inca compilat in WASM.
Pe scurt, contractele inteligente Ethereum nu pot fi migrate in reteaua Elrond pana cand nu este dezvoltat un compilator Solidity-WASM.
Usurinta de utilizare a API
Pe langa portabilitatea sa, Arwen ofera si o interfata de programare a aplicatiilor (API) numita Elrond Environment Interface. Acest API ofera dezvoltatorilor confort, in special atunci cand gestioneaza apeluri intre contracte inteligente.
Pentru a ilustra acest lucru, luati in considerare un contract inteligent pe un fragment care apeleaza un alt contract inteligent stocat de un alt fragment. Fara API, dezvoltatorul trebuie sa ia in considerare aceste fragmente diferite atunci cand gestioneaza executia acestor apeluri.
Dar cu API-ul asincron al lui Arwen, executia va fi pur si simplu comutata intr-un mod asincron in mod automat. Apelul va fi apoi trimis catre fragmentul de destinatie unde va fi executat inainte de a reveni la apelant. Acest mod asincron este transparent pentru dezvoltatorul de contracte inteligente, deoarece este gestionat exclusiv de API. Drept urmare, dezvoltatorului nu trebuie sa-i pese niciodata de diferitele fragmente din lantul lui Elrond.
Prin urmare, API-ul Arwen sporeste usurinta in utilizare si usurinta pentru dezvoltatori, spre deosebire de alte lanturi portionate.
Concluzie
Un reuzmat al punctelor de mai sus:
Adaptive state sharding permite proiectului Elrond sa scaleze si sa gestioneze volume mari de tranzactii. Acest lucru aduce beneficii utilizatorilor platformei Elrond, deoarece se bucura de viteze rapide ale tranzactiilor dar si de costuri reduse de tranzactie.
Mecanismul de consens Secure Proof of Stake ofera retelei Elrond mai multe straturi de securitate. Acest lucru aduce beneficii companiilor, deoarece ofera o stare de siguranta atunci cand se integreaza cu reteaua Elrond.
Portabilitatea si API-ul Arwen ofera dezvoltatorilor o interfata usor de utilizat pentru ca acestia sa isi scrie contractele inteligente. Acest lucru va promova in cele din urma dezvoltarea nativa si migrarea dApps pe Elrond.
Prin satisfacerea eficienta a cerintelor partilor interesate (utilizatori, companii, dezvoltatori), credem ca Elrond are sansa de a obtine o adoptare pe scara larga. Acest lucru va permite ulterior retelei Elrond sa-si atinga scopul de a „integra urmatorul miliard de oameni pe o piata de mai multe trilioane de dolari”.
Acum ca aspectele tehnice sunt indepartate, urmatorul articol se va concentra pe modelul de afaceri al Elrond.
Ramaneti aproape!