In momentul in care discutam despre saparea santurilor, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta se poate face fie manual, fie mecanizat.
Santurile scurte de fiecare data se vor sapa manual, cu lopata, iar pamantul rezultat in urma saparii se va arunca direct la suprafata terenului, in cazul in care adancimea este de aproximativ 2 – 2.5 metri.
In conditiile in care santurile au adancimi mai mari, atunci cu siguranta sapaturile se pot efectua tot manual, insa pentru scoaterea pamantului trebuiesc folosite podine intermediare din lemn, iar pamantul va fi aruncat in trepte, sau se vor folosi benzi transportatoare.
Referitor la sapaturile manuale, trebuie precizat ca in conditiile in care terenul este suficient de tare si nu exista pericol de surpare a pamantului, santul poate sa fie executat fara nici un fel de sprijinire a malurilor.
Exista insa si situatii in care intre cele doua maluri ale santulu se lasa punti de sprijinire de panat, sub care se va sapa apoi tunel pentru trecerea tuburilor. In acest fel se vor realiza si economii privind manopera necesara pentru saparea santului si aruncarea pamantului.
Ei bine in conditiile in care terenul este slab iar pamantul se surpa, atunci cu siguranta saparea santurilor in mod manual nu trebuie sa se faca decat folosindu-se sprijiniri santuri, pentru ca persoana care se afla in sant, sa poata sapa in cele mai sigure conditii.
In ceea ce priveste sprijinirile pentru santuri, trebuie mentionat faptul ca acestea pot sa fie realizate fie din material lemnos, fie se pot gasi si folosi sprijiniri confectionate din metal.
Asadar, dupa cum se poate observa, in momentul in care vine vorba despre saparea santurilor, acestea pot sa fie sapate manual.
In conditiile in care insa discutam despre santurile adanci, sau despre santurile care trebuie sa aiba o lungime foarte mare, atunci cu siguranta pentru saparea acestora sunt necesare masini de sapat santuri.
In ceea ce priveste masinile de sapat santuri, trebuie precizat ca acestea au o productivitate foarte mare.
De cele mai multe ori, aceste utilaje mecanizate pentru sapat santuri sunt folosite pentru lucrarile de alimentare cu apa a centrelor populate, sau pentru lucrarile de canalizare.
In momentul in care se folosesc masinile de sapat santuri, nu doar ca lucrarile se finalizeaza mult mai repede, ci si costurile lucrarilor vor fi mult mai mici.
Atunci cand discutam despre saparea mecanizata a santurilor, putem spune ca in acest sens se poate folosi excavatorul cu lingura intoarsa si sapatorul de santuri cu cupe. Acesta din urma se poate utiliza pentru efectuarea santurilor cu o adancime de 6 m.
In conditiile in care discutam despre terenurile stancoase sau despre terenurile inghetate, sapatorul cu cupe nu poate fi utilizat, iar in aceste confitii exacavorul cu lingura intoarsa este ideal.
Asadar, dupa cum se poate observa, in momentul in care discutam despre saparea santurilor, trebuie sa precizam faptul ca acestea pot sa fie sapate manual dar si mecanizat. Saparea manuala este indicata pentru santurile mici, pe cand saparea mecanizata este ideala pentru santurile mari.