HDD-ul este in continuare unitatea de stocare principala a dispozitivelor electronice. Este o piesa complexa care foloseste magnetismul pentru scrierea si rescrierea informatiilor.
Viteza mare de rotatie a acestora, de pana la 15000 RPM, ce confera randament ridicat face ca aceasta componenta da fie inca intens utilizata pentru dispozitivele electronice. Datorita caracteristicilor deosebite HDD-ul continua sa reprezinta o solutie foarte ieftina de scriere si rescriere a datelor si a informatiilor.
Totusi chiar si cele mai durabile dintre dispozitive sufera deteriorari, in astfel de situatii se impun realizarea unor operatiuni de recuperare date HDD. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt cele mai frecvente cauze care duc la defectarea unitatilor hard si cum pot fi preintampinate acestea.
Supraincalzirea
Supraincalzirea unitatii este poate cea mai frecventa cauza care duce la defectarea hardului si automat la pierderea informatiilor stocate pe acesta. Cauzele sunt numeroase, insa principala pricina este acumularea de praf. Se stie ca componentele electronice atrag particulele fine si favorizeaza acumularea unor cantitati impresionante de praf, ce in final pot determina defectarea acestora.
Pentru a preintampina aceasta situatie se impune realizarea periodica a unor operatiuni meticuloase de aspirare si inlaturare a prafului.
Supraincalzirea unitatii HDD poate fi cauzata si de defectarea sau functionarea improprie a ventilatoarelor. Ventilatia incorecta duce la supraincalzirea sistemului si automat la oprirea din functiune. Un hard ajuns la punctul de incalzire maxim, nu va functiona mai incet, ci se va opri instantaneu.
Semnele supraincalzirii sunt usor de recunoscut, chiar si de cei mai putin experimentati, intrucat se manifesta evident. Unitatea produce sunete ciudate, ventilatoarele functioneaza deficitar sau deloc. Daca apar asemenea semne este important sa se ia rapid masuri, astfel unitatea se poate defecta iremediabil si vei avea nevoie de servicii specializate pentru recuperare date HDD.
Defectiuni determinate de supratensiune
Variatiile de tensiune pot produce pagube importante unitatii HDD, care se poate scurtcircuita si arde. In acest caz, sansele de remediere sunt minime, tot ce poti face este sa recuperezi fisierele si sa achizitionezi o unitate HDD noua. Pentru a preveni asemenea situatii este important sa conectezi un dispozitiv de reglare a tensiunii, astfel oferi un plus de protectie aparaturii pe care o vei putea exploata mai mult timp.
Aceste probleme ale hardului se manifesta prin esec la pornire si necorelare cu sistemul BIOS. O alta manifestarea a defectiunilor determinate de supratensiune este eroarea la porire a hardului.
Fisiere virustate si corupte
Fisierele pot fi alterate in numeroase moduri, cel mai frecvent prin inchiderea deficitara a unitatii. Deconectara brusca de la sursa de alimentare este o alta metoda sigura de a defecta unitatea HDD. Programele virustate si softurile dubioase sunt si ele cauze sigure care determina deteriorarea partiala sau totala a componentei HDD.
Unitatile afectate de virusi sau cu fisiere corupte nu iti permit accesarea datelor, te impiedica sa vizualizezi continutul sau efectiv se reseteaza continuu. Trebuie mentionat ca componentele astfel afectate, pot pierde fisiere importante, specialistii in recuperare date HDD sustin ca aparatura de ultima generatie este eficienta in astfel de situatii dar, doar aproximativ 70% din date pot fi restaurate.
Componentele HDD sunt piese durabile si pot fi exploatate in conditii exceptionale cata vreme sunt corect utilizate. Totusi pentru a avea siguranta ca datele sunt pastrate in siguranta este important sa ai solutii alternative de stocare: hard-uri externe sau cloud.