O pompa submersibila este o pompa actionata electric cu un motor etans ermetic intr-o singura carcasa. Intregul ansamblu este scufundat in fluidul de pompat. Motorul si rulmentii sunt protejati prin utilizarea etansarilor mecanice permanente.
Carcasa pompei de imersie poate fi realizata din diferite tipuri de metale, precum: fonta, otel inoxidabil sau polimeri – in functie de cerinte si conditii de functionare. Pompele submersibile pot pompa apa curata, precum si apa cu o cantitate foarte mare de particule solide, de exemplu pietris sau nisip.
Pompele submersibile pot fi echipate cu un intrerupator cu flotor, care iti permite sa opresti automat pompa atunci cand nivelul lichidului pompat scade sub nivelul necesar. Avantajele aduse de o pompa de apa submersibila fata de un design traditional al pompei includ eliminarea riscului de cavitatie, eficienta mai mare, racire mai buna, simplitate si costuri mai mici de instalare.
Beneficiile aduse de pompa submersibila
- Eliminarea fenomenului de cavitatie
Posibilitatea de a plasa pompa direct in mediul pompat inseamna ca pompa este pozitionata semnificativ mai jos decat o pompa stationara similara. Acesta este un mare avantaj, deoarece permite eliminarea fenomenului negativ de cavitatie, care determina distrugerea rapida a rotorului si a altor parti in miscare ale pompei.
- Eficienta operationala mai mare
Pompele submersibile imping fluidele in afara in timp ce pompele cu jet le aspira. Insusi principiul de functionare al pompei submersibile are ca rezultat caracteristica lor de eficienta mai mare.
- Racire mai buna
Utilizarea unui lichid pompat ca mediu racit in loc de aer creste semnificativ eficienta schimbului de caldura. Un lichid este un conductor de caldura mult mai bun decat aerul.
- Usurinta de asamblare
Pompele submersibile nu sunt exigente in ceea ce priveste conditiile de functionare. Mai ales in cazul pompelor de drenaj sau pompelor submersibile, este suficient sa scufunzi pur si simplu pompa si sa incepi pomparea.
Utilizarea pompelor submersibile
Pompele submersibile sunt utilizate intr-o mare varietate de aplicatii. Pompele submersibile cu o singura treapta sunt utilizate pentru deshidratare, pompare canalizare, pompare industriala generala si pompare namol. Pompele submersibile cu mai multe etape sunt cele mai des utilizate pentru extragerea apei potabile (pompe submersibile) sau in puturile de petrol.
Selectarea pompei trebuie sa tina cont de:
- Capacitatea preconizata – exprimata in litri / min sau m³ / h
- Inaltimea de ridicare asteptata – in metri
- Lungimea liniilor de refulare
Tipul de mediu pompat:
- Lichidul contine particule abrazive precum pietris, nisip
- Lichidul contine solide mai mari (obiecte biologice sau de uz casnic, cum ar fi bucati de carne, oase, pungi, carpe, bandaje, hartie, fibre de tesatura)
Industrii care folosesc pompe submersibile
- Managementul municipal – pomparea apelor uzate netratate, a apelor uzate tratate, a namolului de epurare, a indepartarii namolului din capcanele de nisip
- Exploatarea miniera – hidrotransportul materialului excavat, pomparea apei saline, pomparea drenajului
- Minele agregate – hidrotransport de pietris, nisip, pietre, pompare de drenaj
- Industria energetica – hidrotransport de zgura si cenusa, pomparea apei de racire
- Metalurgie – pomparea apei cu solzi
- Agricultura – ferme de pasari de curte, cresterea porcilor – pomparea apelor uzate, a namolului
- Prelucrare agricola – pompare canalizare
- Industria zaharului – hidrotransport de sfecla, pompare canalizare
- Constructie – pompare de drenaj
- Pompieri, servicii de intretinere – pompare drenaj, pompare apa pluviala
- Clienti individuali – statii de epurare menajere si statii de pompare