Cateva utilizari comune ale bumbacului

0 Shares
0
0
0

Bumbacul are multe utilizari, intr-o serie de industrii diferite. Acesta este folosit in functie de formele sub care este prelucrat si poate lua diverse forme finale. In acest sens, sunt cunoscute diverse tipuri de bumbac, precum si diverse tesaturi de bumbac care urmeaza sa fie prelucrate in vederea obtinerii unor produse finite.

Bumbacul periat este  o combinatie de diverse structuri de tesuturi, creand un finisaj moale si neted, care este extrem de confortabil pe piele, fara mancarimi. Datorita capacitatilor sale de izolare exceptionale, bumbacul periat este ideal de purtat in conditii meteorologice nefavorabile, oferind protectie impotriva vantului, dar in acelasi timp nepermitand supraincalzirea.

Bumbacul poate aparea si sub forma unei tesaturi durabile, o tesatura foarte densa, puternica, cu greutate medie spre grea, ceea ce il face o alegere populara pentru uniforme si haine de lucru. Este foarte asemanator texturii si tesutului diagonal al denimului, dar este de obicei vopsit si are un aspect mai neted, facandu-l perfect pentru tot felul de articole de imbracaminte. Este usor si confortabil de purtat, iar utilizarea sa a devenit din ce in ce mai eleganta si contemporana.

Tesatura seersucker este potrivita atunci cand esti in cautarea unei tesaturi  usoare din bumbac care nu are nevoie niciodata de calcat. Este originar din India si este folosit in mod obisnuit pentru a face camasi, pantaloni si chiar costume potrivite pentru vremea calda, fiind atat usor, respirabil, cat si durabil. Deoarece textura neuniforma usor incretita face ca tesatura sa stea departe de piele, aceasta permite circulatia aerului, facandu-l ideal pentru lunile calduroase.

Din astfel de tesaturi pot fi realizate diverse obiective vestimentare, lenjerie de pat, prosoape etc.

In ceea ce priveste imbracamintea, bumbacul este un accesoriu al industriei textile ca urmare a productiei sale in masa, a faptului ca se simte moale, este durabil si un foarte bun absorbant. Acesta este folosit pentru diverse articole de imbracaminte, de la tricouri, blugi, rochii pana la salopete pentru munca si multe altele.

In ceea ce priveste lenjeria de pat si prosoapele, bumbacul este tesatura ideala pentru ca este extrem de moale si are putere mare de absorbtie, devenind astfel ideal pentru a indeparta umezeala. Din acelasi motiv, bumbacul este ideal si pentru confectionarea lenjeriei de corp confortabile si durabile.

Totodata, bumbacul poate fi utilizat pentru decorarea casei. Cum? Acesta poate fi folosit pentru tapiterie, perdele, covoare, perne etc.

Nu numai pentru articole de acest fel este folosit bumbacul, ci si pentru obtinerea uleiului din seminte de bumbac. Semintele de bumbac reprezinta un produs secundar al procesului de productie a bumbacului, acestea fiind utilizate pentru obtinerea uleiului folosit la dressinguri pentru salate sau pentru obtinerea margarinei. Aceste uleiuri pot fi folosite si in machiaj, in fabricarea sapunurilor, a lumanarilor si a altor produse de acest fel.

Bumbacul poate fi spalat la masina sau curatat uscat, iar instructiunile variaza in functie de culoarea tesaturii si de compozitia sa (cum ar fi un amestec de bumbac). Asigura-te ca verifici intotdeauna eticheta pentru instructiuni de spalare. Pretrateaza petele inainte de spalare si nu uita ca este recomandata spalarea culorilor mai inchise in apa rece, in timp ce culorile mai deschise pot fi spalate la un cilcu de spalare cald sau rece. Poti utiliza si inalbitor pe bumbac.

 

0 Shares
You May Also Like