Ce este parodontoza?

0 Shares
0
0
0

Parodontoza, cunoscuta si sub numele de parodontita, este o afectiune foarte frecventa in care gingiile si structurile parodontale mai adanci se inflameaza. Aceasta inflamatie a gingiilor, care de obicei are forma de roseata, umflare si tendinta de a sangera in timpul periajului dintilor, este raspunsul organismului la anumite bacterii carora li s-a permis sa se acumuleze pe dinti.

Desi face parte din sistemul de aparare al organismului, acest raspuns inflamator poate provoca daune grave. Daca nu este tratata, inflamatia se poate raspandi sub gingii si de-a lungul radacinilor dintilor, provocand distrugerea ligamentului parodontal si a osului de sustinere. Acest lucru duce in final la slabirea si pierderea potentiala a dintilor.

Cum pot recunoaste parodontoza?

Parodontoza incepe intotdeauna cu inflamatia gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivita. Acest lucru nu este intotdeauna usor de recunoscut, dar unul dintre primele semne de care este posibil sa deveniti constienti este sangerarea din gingii atunci cand va spalati pe dinti. Gingiile pot parea rosii si umflate si puteti observa un strat decolorat de placa bacteriana pe dinti.

Lasata netratata, gingivita poate progresa pana la parodontita, deseori fara semne evidente care sa va avertizeze.

Cu toate acestea, unele modificari pe care le-ati putea intampina de-a lungul timpului includ: sangerare crescuta din gingii, care poate fi provocata prin periaj sau mancare, sau chiar spontana; respiratie urat mirositoare; modificari ale pozitionarii dintilor in falci; prelungirea dintilor (recesiunea gingiilor); si eventual durere.

Sangerarea din gingii poate fi mai putin observata la fumatori, din cauza efectului nicotinei asupra vaselor de sange, astfel incat procesul bolii poate fi mascat.

Se intampla adesea ca prezenta parodontitei nu este recunoscuta de catre un individ pana la varsta de 40 sau 50 de ani, moment in care s-a putut produce o paguba mare.

Cu toate acestea, medicul stomatolog este capabil sa detecteze semne ale bolii intr-o etapa mult mai timpurie in timpul unei examinari de rutina si va poate monitoriza starea parodontala folosind o evaluare speciala cunoscuta sub numele de Index de screening parodontal.

Care sunt cauzele parodontitei?

O gura sanatoasa este colonizata de peste 700 de specii diferite de bacterii, cele mai multe dintre ele fiind complet inofensive si traiesc in armonie cu gazda lor.

Cu toate acestea, atunci cand curatarea dintilor nu este suficient de minutioasa, depozitele bacteriene se acumuleaza langa gingii, formand o placa, iar conditiile devin potrivite pentru ca bacteriile mai periculoase sa infloreasca. Apararile naturale ale organismului sunt de asemenea compromise.

Care sunt factorii de risc pentru parodontita?

Exista o serie de factori care iti cresc sansa de a dezvolta parodontita si o fac mai probabila sa progreseze. Factorii de risc cunoscuti includ stresul, unele boli sistemice precum diabetul si, cel mai important, fumatul.

Fumatul si parodontita

  • Fumatorii au o probabilitate semnificativa de a dezvolta parodontita decat nefumatorii.
  • Tratamentele parodontale (precum grefa / glandele osoase si implanturile) au mai putin succes la fumatori decat la nefumatori datorita vindecarii mai slabe.
  • Parodontita progreseaza mult mai repede, cu pierderi mai rapide de dinti la fumatori.
  • Dintre cazurile de parodontita care nu raspund la tratament, aproximativ 90% sunt la fumatori.

Cum se trateaza parodontita?

Acum ca atu aflat deja cum se recunoaste, care sunt cauzele si factorii de risc, cu siguranta doriti sa aflati totul despre tratamente parodontoza. Vom discuta in continuare si despre acest subiect.

Cum se trateaza parodontita?

Cu o evaluare atenta si tratament, este de obicei posibil sa opriti complet progresul parodontitei. Cheia succesului este eliminarea placii bacteriene care declanseaza procesul bolii si stabilirea unor practici de igiena orala excelente.

Instructiuni si sfaturi privind igiena orala

Scopul fazei de igiena orala a tratamentului este de a reduce numarul de bacterii din gura si, prin urmare de a reduce nivelul de inflamatie. Medicul stomatolog va va explica mai intai cauzele parodontitei si va va explica exact cum sa va mentineti dintii si gingiile curate.

Vi se vor oferi sfaturi individuale despre modul de utilizare a diferitelor ajutoare de curatare; de exemplu, cea mai potrivita tehnica de periaj a dintilor si utilizarea corecta a atei dentare si a periilor interdentare.

Curatare profesionala

Toate depozitele moi vor fi indepartate din zonele accesibile ale dintilor lustruiti si tratati cu fluor. In functie de imbunatatirea observata in controlul placii si in sanatatea gingiilor, instructiunile si curatarea ulterioara pot fi efectuate in vizitele ulterioare.

Urmatorul pas ar fi ca medicul dumneavoastra sa scoata toate depozitele bacteriene si tartrul de pe suprafetele radiculare si buzunarele gingivale.

Antibioterapie

In unele cazuri, cu sau fara evaluare microbiologica, se prescriu antibiotice pentru a face fata infectiilor gingivale active sau persistente, care nu au raspuns la masurile de igiena orala.

Reevaluare

Dupa cateva saptamani, medicul stomatolog sau parodontul va face o evaluare completa a gingiilor pentru a verifica progresul tratamentului. Un instrument special numit sonda parodontala este utilizat pentru a inregistra adancimea oricaror buzunare parodontale si a verifica sangerarea din gingii.

Daca buzunarele parodontale sunt inca prezente, pot fi sugerate optiuni suplimentare de tratament, inclusiv terapia corectiva chirurgicala.

Tratament corect (chirurgical)

Uneori, o procedura chirurgicala este efectuata pentru curatarea bacteriilor in placi si a depozitelor care se afla sub gingie in buzunarele parodontale si pe suprafetele radiculare de la furcatii. Aceste zone sunt inaccesibile la perii si ata si inflamatia vor persista in aceste locuri atata timp cat bacteriilor li se permite sa le colonizeze.

Sub anestezie locala, gingia este ridicata si suprafetele radiculare sunt curatate sub viziune directa pentru a se asigura ca toate bacteriile sunt eliminate.

Uneori, este posibila tratarea pierderilor osoase in acelasi timp folosind un tratament special regenerativ. La sfarsitul procedurii, gingiile sunt suturate la loc in jurul dintilor.

Terapie partiala – terapie parodontala de sustinere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde atat de eforturile proprii de igiena orala, cat si de cele ale echipei de practica care va ofera ingrijirea periodica si evaluarea continua.

Dupa finalizarea primei faze de tratament, medicul stomatolog va trebui sa revizuiasca periodic starea gingiilor pentru a verifica daca inflamatia a fost oprita.

Frecventa programarilor dvs. de urmarire va depinde de gravitatea bolii si de riscul dvs. individual de progresie a bolii. De obicei, vizitele de urmarire sunt programate la fiecare trei pana la sase luni.

0 Shares
You May Also Like