Ce este un NFT? Totul despre tokenurile nefungibile

0 Shares
0
0
0

Ce este un Nft? Jetoanele nefungibile (NFT) par sa fi explodat din eter, par sa fi aparut din neant anul acesta. De la arta si muzica la tacos si hartie igienica, aceste active digitale se vand ca niste lalele olandeze exotice din secolul al XVII-lea, unele pentru milioane de dolari.

Dar oare NFT-urile merita banii – sau atata publicitate extravaganta si intensiva? Unii experti spun ca sunt o bula gata sa explodeze, cum ar fi nebunia dotcom sau Beanie Babies. Altii cred ca NFT-urile sunt aici pentru a ramane si ca vor schimba lumea investitiilor pentru totdeauna.

Ce este un NFT?

Un NFT (Jeton nefungibil) este un activ digital care reprezinta obiecte din lumea reala, cum ar fi arta, muzica, articole din joc si videoclipuri. Ele sunt cumparate si vandute online, frecvent cu criptomonede si, in general, sunt codificate cu acelasi software de baza ca si multe criptomonede.

Desi exista din 2014, NFT-urile castiga notorietate acum, deoarece devin o modalitate din ce in ce mai populara de a cumpara si vinde opere de arta digitala. Din noiembrie 2017, au fost cheltuiti 174 de milioane de dolari pentru NFT.

NFT-urile sunt, de asemenea, in general unice sau cel putin un element dintr-o serie foarte limitata si au coduri de identificare unice. „In esenta, NFT-urile creeaza deficit digital”, spune Arry Yu, presedintele Washington Technology Industry Association Cascadia Blockchain Council si director general al Yellow Umbrella Ventures.

Acest lucru este in contrast puternic cu majoritatea creatiilor digitale, care sunt aproape intotdeauna infinite. In mod ipotetic, intreruperea ofertei ar trebui sa creasca valoarea unui anumit activ, presupunand ca este in cerere.

Dar multe NFT, cel putin in aceste zile de inceput, au fost creatii digitale care exista deja sub o forma in alta parte, cum ar fi clipuri video iconice din jocurile NBA sau versiuni securitizate ale artei digitale care plutesc deja pe Instagram.

De exemplu, celebrul artist digital Mike Winklemann, mai cunoscut sub numele de „Beeple” a creat un compozit de 5.000 de desene zilnice pentru a crea probabil cel mai faimos NFT al momentului, „EVERYDAYS: The First 5000 Days”, care a vandut la Christie’s de 69,3 milioane de dolari, o suma care a doborat toate recordurile.

Oricine poate vizualiza imaginile individuale sau chiar intregul colaj de imagini online gratuit. Asadar, de ce sunt oamenii dispusi sa cheltuiasca milioane pentru ceva la care ar putea face o captura de ecran sau pentru ceva care poate fi descarcat cu usurinta?

Deoarece un NFT permite cumparatorului sa detina articolul original. Nu numai atat, dar contine autentificare incorporata, care serveste drept dovada a proprietatii. Colectionarii pretuiesc acele „drepturi de lauda digitala” aproape mai mult decat articolul in sine.

Cum difera un NFT fata de o criptomoneda?

NFT inseamna token (jeton) nefungibil. In general, este construit folosind acelasi tip de programare ca in cazul criptomonedei, cum ar fi Bitcoin,Ethereum sau Elrond, dar aici se termina asemanarea.

Banii fizici si criptomonedele sunt „fungibile”, ceea ce inseamna ca pot fi tranzactionate sau schimbate una cu cealalta. De asemenea, sunt egale ca valoare – un dolar valoreaza intotdeauna cat un alt dolar; un Bitcoin este intotdeauna egal cu un alt Bitcoin, un eGld valoreaza intotdeuna fix 1 eGld. Fungibilitatea Crypto reprezinta un mijloc de incredere de a efectua tranzactii pe blockchain.

NFT-urile sunt diferite. Fiecare are o semnatura digitala care face imposibil ca NFT-urile sa fie schimbate sau egale intre ele (sunt, prin urmare, nefungibile). Un clip NBA Top Shot, de exemplu, nu este egal cu EVERYDAYS doar pentru ca ambele sunt NFT. (Un clip NBA Top Shot nici macar nu este neaparat egal cu un alt clip NBA Top Shot, de fapt.)

Cum functioneaza un NFT

Ce este un Nft? Cum functioneaza un NFT?

NFT-urile exista pe un blockchain, care este un registru public distribuit care inregistreaza tranzactiile. Probabil ca esti cel mai familiarizat cu blockchain-ul ca fiind procesul de baza care face posibile criptomonedele.

Mai exact, NFT-urile sunt de obicei detinute pe blockchain-ul Ethereum sau Elrond, desi si alte blockchain-uri le suporta.

Un NFT este creat sau „incropit” din obiecte digitale care reprezinta atat elemente tangibile, cat si intangibile, inclusiv:

  • arta
  • GIF-uri
  • Videoclipuri si momente importante din sport
  • Obiecte de colectie
  • Avatare virtuale si skin-uri pentru jocuri video
  • Adidasi de designer
  • Muzica

Chiar si tweet-urile conteaza. Cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a vandut primul sau tweet ca NFT pentru mai mult de 2,9 milioane de dolari.

In esenta, NFT-urile sunt ca obiectele fizice de colectie, doar digitale. Deci, in loc sa obtina o pictura in ulei reala pe care sa o agate pe perete, cumparatorul primeste in schimb un fisier digital.

De asemenea, au drepturi de proprietate exclusive. Asa este: NFT-urile pot avea un singur proprietar la un moment dat. Datele unice ale NFT-urilor faciliteaza verificarea proprietatii si transferul de jetoane intre proprietari. Proprietarul sau creatorul poate stoca, de asemenea, informatii specifice in interiorul lor. De exemplu, artistii isi pot semna opera de arta incluzand semnatura lor in metadatele unui NFT.

Pentru ce sunt folosite NFT-urile?

Tehnologia blockchain si NFT ofera artistilor si creatorilor de continut o oportunitate unica de a-si monetiza produsele. De exemplu, artistii nu mai trebuie sa se bazeze pe galerii sau case de licitatii pentru a-si vinde arta. In schimb, artistul il poate vinde direct consumatorului ca NFT, ceea ce ii permite, de asemenea, sa pastreze mai mult din profit.

In plus, artistii pot programa drepturi de autor, astfel incat sa primeasca un procent din vanzari ori de cate ori arta lor este vanduta unui nou proprietar. Aceasta este o caracteristica atractiva, deoarece artistii, in general, nu primesc venituri viitoare dupa ce arta lor este vanduta pentru prima data.

Arta nu este singura modalitate de a face bani cu NFT. Branduri precum Charmin si Taco Bell au scos la licitatie arta NFT tematica pentru a strange fonduri pentru caritate. Charmin si-a numit oferta „NFTP” (hartie igienica non-fungibila), iar arta NFT a lui Taco Bell s-a vandut in cateva minute, cele mai mari sume licitate ajungand la 1,5 eter ambalat (WETH) – egal cu 3.723,83 USD la momentul scrierii.

Nyan Cat, un GIF din 2011 al unei pisici cu un corp pop-tart (cozonac in loc de corp), s-a vandut cu aproape 600.000 de dolari in februarie. Si NBA Top Shot a generat vanzari de peste 500 de milioane de dolari la sfarsitul lunii martie. Un singur clip cu LeBron James a adus peste 200.000 de dolari.

Chiar si celebritati precum Snoop Dogg si Lindsay Lohan au imbratisat NFT, lansand amintiri unice, lucrari de arta si momente ca NFT-uri securitizate.

Ce este un Nft

Cum sa cumparati NFT-uri?

Daca doriti sa incepeti propria colectie NFT, va trebui sa achizitionati cateva articole cheie:

In primul rand, va trebui sa obtineti un portofel digital care va permite sa stocati NFT-uri si criptomonede.

Probabil ca va trebui sa achizitionati o criptomoneda, cum ar fi Ether sau eGld, in functie de valutele acceptate de furnizorul dvs. NFT. Puteti cumpara crypto folosind un card de credit pe platforme precum Binance.com, Maiar, Coinbase, Kraken, eToro si chiar PayPal si Robinhood acum. Apoi il veti putea muta de la schimb in portofelul dorit.

Veti dori sa tineti cont de taxe pe masura ce cautati optiuni. Majoritatea schimburilor percep cel putin un procent din tranzactia dvs. atunci cand cumparati crypto.

Ce este un Nft? Piete populare de NFT-uri

Odata ce v-ati configurat portofelul si ati finantat, exista cateva site-uri NFT pentru cumparaturi. In prezent, cele mai mari piete NFT sunt:

  • OpenSea.io: Aceasta platforma peer-to-peer se autoproclama un furnizor de „articole digitale rare si obiecte de colectie”. Pentru a incepe, tot ce trebuie sa faceti este sa va creati un cont pentru a rasfoi colectiile NFT. De asemenea, puteti sorta piesele dupa volumul vanzarilor pentru a descoperi noi artisti.
  • Rarible: similar cu OpenSea, Rarible este o piata democratica, deschisa, care permite artistilor si creatorilor sa emita si sa vanda NFT. Jetoanele RARI emise pe platforma le permit detinatorilor sa ia in considerare functii precum taxele si regulile comunitatii.
  • Foundation: aici, artistii trebuie sa primeasca „voturi pozitive” sau o invitatie de la alti creatori pentru a-si posta arta. Exclusivitatea comunitatii si costul de intrare – artistii trebuie sa cumpere si „gaz” pentru a bate NFT-uri – inseamna ca aceasta platforma se poate lauda cu lucrari de arta de calibru mai mare. De exemplu, creatorul Nyan Cat Chris Torres a vandut NFT pe platforma Foundation. Poate implica, de asemenea, preturi mai mari – nu neaparat un lucru rau pentru artisti si colectionari care doresc sa capitalizeze, presupunand ca cererea de NFT ramane la nivelurile actuale sau chiar creste in timp.
  • XoxNo.com : piata cea mai dezvoltata de schimburi NFT-uri din ecosistemul Elrond. Extrem de usor de folosit. Tot ce aveti nevoie este sa aveti un wallet in blockchainul celor de la Elrond.

Desi aceste platforme si altele gazduiesc mii de creatori si colectionari NFT, asigurati-va ca va informati cu atentie inainte de a cumpara. Unii artisti au cazut victimele unor imitatori care le-au listat si vandut lucrarile fara permisiunea lor.

In plus, procesele de verificare pentru creatori si inregistrarile NFT nu sunt consecvente intre platforme – unele sunt mai stricte decat altele. OpenSea si Rarible, de exemplu, nu necesita verificarea proprietarului pentru listarile NFT. Protectiile cumparatorului par sa fie rare, in cel mai bun caz, asa ca atunci cand cumparati NFT-uri, poate ar fi cel mai bine sa tineti cont de vechea zicala „caveat emptor” (Lasa-l pe cumparator sa se fereasca).

Ar trebui sa cumparati NFT-uri?

Doar pentru ca puteti cumpara NFT-uri, inseamna si ca ar trebui? Depinde, spune Yu.

„NFT-urile sunt riscante, deoarece viitorul lor este incert si nu avem inca multa istorie pentru a le judeca performanta”, noteaza ea. „Deoarece NFT-urile sunt atat de noi, ar putea merita sa investiti sume mici pentru a le incerca deocamdata.”

Cu alte cuvinte, investitia in NFT este o decizie in mare masura personala. Daca va prisosesc banii, o investitie ar putea fi demna de luat in considerare, mai ales daca un item are sens pentru dvs.

Dar retineti ca valoarea unui NFT se bazeaza in intregime pe ceea ce altcineva este dispus sa plateasca pentru el. Prin urmare, cererea va determina pretul mai degraba decat indicatorii fundamentali, tehnici sau economici, care influenteaza de obicei preturile actiunilor si, cel putin in general, formeaza baza cererii investitorilor.

Toate acestea inseamna ca un NFT se poate revinde pentru mai putin decat ati platit pentru el. Sau s-ar putea sa nu-l poti revinde deloc daca nimeni nu-l doreste.

Acestea fiind spuse, abordati NFT-urile la fel ca ati face orice investitie: faceti cercetari, intelegeti riscurile – inclusiv ca s-ar putea sa pierdeti toti banii investiti – si daca decideti sa faceti pasul, continuati cu o doza sanatoasa de prudenta.

0 Shares
You May Also Like