Ce sunt aditivii de beton?

0 Shares
0
0
0

La amestecul de ciment cu apa si agregat se adauga aditivi de beton in cantitati mici pentru a creste durabilitatea betonului, pentru a repara comportamentul betonului si pentru a controla reglajul sau intarirea. Pot fi aditivi lichizi sau pulberi.

Acesti aditivi sunt furnizati sub forma lichida gata de utilizare si se adauga la beton la uzina sau la locul de munca. Utilizarea cu succes a aditivilor depinde de utilizarea unor metode adecvate de lot si betonare.

Aditivii din beton pe care ii puteti gasi si pe https://www.approved.ro au diferite functii in functie de ceea ce contractantul doreste sa obtina. Exista doua tipuri principale de aditivi de beton care sunt chimici si minerali.

Aditivii chimici reduc costul constructiei, modifica proprietatile betonului intarit, asigura calitatea betonului in timpul amestecarii / transportului / amplasarii / intaririi si depasesc anumite situatii de urgenta in timpul operatiunilor de beton.

Aditivii minerali fac amestecurile mai economice, reduc permeabilitatea, cresc rezistenta si influenteaza alte proprietati de beton. Amestecurile minerale afecteaza natura betonului intarit prin activitate hidraulica sau pozzolanica.

Pozzolanii sunt materiale cimentare si includ pozzolani naturali (cum ar fi cenusa vulcanica folosita in betonul roman), cenusa zburatoare si fum de silice. Pot fi utilizati cu ciment amestecat individual sau in combinatii.

Aditivii sunt clasificati in general in functie de functia pe care o indeplineste fiecare. Acestea sunt:

Reducerea apei

Acestia sunt utilizati pentru a reduce cantitatea de apa de amestec necesara pentru producerea betonului dintr-o anumita caldura, pentru a reduce raportul apa-ciment, pentru a reduce continutul de ciment sau pentru a creste.

Sunt utilizati pe scara larga pentru proiecte mai mari, unde armarea otelului necesita o lucrabilitate ridicata. De asemenea, aditivul este utilizat in prefabricate si la locul unde reducerea mare a apei ofera o rezistenta timpurie foarte mare si o durabilitate imbunatatita.

Aditivii reducatori de apa reduc de obicei continutul de apa necesar pentru un amestec de beton cu aproximativ 5 pana la 10 la suta.

Reductorul de apa ofera mai multe avantaje in utilizarea lor, enumerate mai jos:

  • reduce continutul de apa cu 5-10%;
  • scade porozitatea concreta;
  • creste rezistenta betonului cu pana la 25% (deoarece este necesara mai putina apa pentru ca amestecul de beton sa ramana functional);
  • creste capacitatea de lucru (presupunand ca cantitatea de apa libera ramane constanta);
  • reduce permeabilitatea apei (datorita consumului mai mic de apa);
  • reduce difuzivitatea agentilor agresivi in beton si astfel imbunatateste durabilitatea betonului;
  • ofera o finisare mai buna suprafetelor.

Accelerarea aditivilor

Accelerarea amestecurilor de beton este utilizata pentru a creste rata de dezvoltare a rezistentei betonului sau pentru a reduce timpul de fixare a betonului.

Clorura de calciu ar putea fi denumita cea mai frecventa componenta a acceleratorului; cu toate acestea, ar putea promova activitatea de coroziune a armaturii din otel.

Cu toate acestea, cele mai bune practici din beton, cum ar fi consolidarea corespunzatoare, acoperirea adecvata si proiectarea adecvata a amestecului de beton ar putea preveni aceste probleme de coroziune.

Accelerarea amestecurilor este utila in special pentru modificarea proprietatilor betonului pe vreme rece.

Reducerea contractiei

Amestecurile de reducere a contractiei au utilizari potentiale in puntile puntilor, placile critice ale podelei si cladirile in care fisurile si ondularea trebuie minimalizate din motive de durabilitate sau din motive estetice.

Betonul se micsoreaza, in principal din cauza pierderii excesului de apa. Acest lucru provoaca stresuri interne care duc la fisurare sau ondulare, in special in placi. Aceste amestecuri reduc stresul de contractie.

Inhibarea coroziunii

Amestecurile care inhiba coroziunea se incadreaza in categoria amestecurilor speciale si sunt utilizate pentru a incetini coroziunea otelului de armare din beton. Inhibitorii de coroziune pot reduce semnificativ costurile de intretinere a structurilor de beton armat de-a lungul unei durate de viata tipice de 30 – 40 de ani.

Alte amestecuri speciale includ amestecuri de reducere a contractiei si inhibitori de reactivitate a siliciului alcalin. Amestecurile care inhiba coroziunea au un efect redus asupra puterii la varste ulterioare, dar pot accelera dezvoltarea timpurie a fortei.

Inhibitorii de coroziune pe baza de nitriti de calciu accelereaza timpii de fixare a betoanelor pe o gama de temperaturi de intarire, cu exceptia cazului in care sunt formulate cu un retarder setat pentru a compensa efectul de accelerare.

Antrenarea aerului

Betonul antrenat de aer poate creste durabilitatea de inghet-dezghet a betonului. Acest tip de amestec produce un beton mai viabil decat betonul care nu este antrenat, reducand in acelasi timp sangerarea si segregarea betonului proaspat.

Rezistenta imbunatatita a betonului la actiuni severe la inghet sau cicluri de inghet / dezghet. Alte avantaje ale acestui amestec sunt:

  • Rezistenta ridicata la ciclurile de umezire si uscare
  • Grad ridicat de viabilitate
  • Grad ridicat de durabilitate

Cele bulele de aer antrenat actioneaza ca un tampon fizic impotriva Fisurarea cauzata de tensiunile din cauza volumului apei de augmentare la temperaturi de inghet.

Amestecurile pentru antrenoarele de aer sunt compatibile cu aproape toate amestecurile concrete. De obicei pentru fiecare procent de aer antrenat, rezistenta la compresiune va fi redusa cu aproximativ cinci procente.

0 Shares
You May Also Like