Ce sunt cilindrii pneumatici?

0 Shares
0
0
0

Multe aplicatii industriale au nevoie de miscare liniara in timpul secventei lor de operare. Unul dintre cele mai simple si mai rentabile moduri de a realiza acest lucru este cu un servomotor pneumatic, adesea denumit cilindru de aer sau cilindru pneumatic, pe care il puteti gasi si pe https://www.atsol.ro.

Un servomotor pneumatic sau un cilindru pneumati este un dispozitiv care traduce o sursa de putere statica in miscare utila de iesire. Un astfel de dispozitiv poate fi folosit si pentru aplicarea unei forte de exemplu.

Actuatoarele sunt dispozitive mecanice care preiau energie si o transforma intr-un fel de miscare. Aceasta miscare poate fi sub orice forma, cum ar fi blocarea, prinderea sau ejectarea.

Actuatoarele pneumatice sunt dispozitive mecanice care utilizeaza aer comprimat care actioneaza pe un piston in interiorul unui cilindru pentru a muta o sarcina pe un traseu liniar.

Spre deosebire de alternativele lor hidraulice, fluidul de functionare intr-un actuator pneumatic este pur si simplu aer, astfel incat scurgerile nu picura si nu contamineaza zonele inconjuratoare.

Exista multe stiluri de actuatoare pneumatice, inclusiv cilindri cu diafragma, cilindri fara tije, cilindri telescopiti si cilindri cu tije transversale.

Cel mai popular stil de actuator pneumatic este alcatuit dintr-un piston si o tija care se deplaseaza in interiorul unui cilindru inchis. Acest stil de actionare poate fi sub-impartit in doua tipuri, pe baza principiului de functionare: actiune simpla si actiune dubla.

In ceea ce priveste cilindri cu actiune simpla, facem precizarea ca acestia folosesc un singur port de aer pentru a permite aerului comprimat sa intre in cilindru pentru a muta pistonul in pozitia dorita, precum si un arc intern pentru a readuce pistonul in pozitia „acasa” atunci cand presiunea aerului este indepartata.

De partea cealalta, atunci cand amintim cilindri cu actiune dubla, mentionam faptul ca acestia au un port de aer la fiecare capat si misca pistonul inainte si inapoi prin alternarea portului care primeste aerul de inalta presiune.

Intr-o aplicatie obisnuita, corpul de actionare este conectat la un cadru de sprijin si capatul tijei este conectat la un element al masinii care urmeaza sa fie mutat.

O supapa de control on-off este utilizata pentru a directiona aerul comprimat in portul Extins in timp ce deschide portul Retras in atmosfera. Diferenta de presiune pe cele doua parti ale pistonului determina o forta egala cu diferentialul de presiune inmultit cu suprafata pistonului.

Daca sarcina conectata la tija este mai mica decat forta rezultata, pistonul si tija se vor extinde si vor muta elementul masinii. Reversarea supapei si a fluxului de aer comprimat va face ca ansamblul sa se retraga in pozitia „acasa”.

Servomotoarele pneumatice sunt la capatul de lucru al unui sistem de alimentare cu fluide.

In amonte de aceste unitati sunt compresoare, filtre, regulatoare de presiune, lubrifianti, robinete de control oprite si controale de debit. Conectarea tuturor acestor componente este o retea de conducte sau tuburi (rigide sau flexibile) si accesorii.

Cerintele de presiune si de curgere ale actuatoarelor dintr-un sistem trebuie luate in considerare la selectarea acestor componente din amonte pentru a asigura performanta dorita.

Componentele subamortizate din amonte pot provoca o functionare necorespunzatoare a unui actuator pneumatic sau chiar poate face imposibil sa-si mute deloc sarcina.

Selectarea cilindrilor pneumatici

Atunci cand este necesar sa selectati orice cilindru de aer de pe site-ul https://www.atsol.ro, este deosebit de important sa se potriveasca corespunzator cilindrului la aplicatie, in special in ceea ce priveste forta necesara. Forta teoretica disponibila in actuator este suprafata pistonului inmultita cu presiunea de aer furnizata.

Forta arcului trebuie scazuta din aceasta valoare pentru buteliile cu actiune unica. Forta reala aplicata sarcinii va fi cu 3% pana la 20% mai mica din cauza pierderilor de presiune din sistem. Cand este cunoscuta suprafata necesara a pistonului (A), diametrul alezajului (d) poate fi gasit dupa formula:

Lungimea cursei este determinata de deplasarea necesara a elementului masinii condus de actuator. Criteriul final de selectie este aranjamentul de montare pe cilindri si configuratia rezultata.

Odata ce dimensiunea si configuratia de baza a actuatorului sunt cunoscute, ar trebui luate in considerare alte optiuni, cum ar fi  franarea la capat de cursa  sau garniturile speciale.

In unele aplicatii, sunt necesare intrerupatoare de detectare a pozitiei, de obicei realizate cu un piston si intrerupatoare magnetice.

Exista multi factori, cum ar fi contaminarea sistemului, coroziunea, scurgerile minore si uzura, care vor afecta presiunea si debitul de aer disponibile pentru a conduce actuatorul.

Un sistem de actionare a fluidelor trebuie sa fie dimensionat corect pentru a nu pierde energie, adaugandu-se o marja care sa permita reduceri minore ale presiunii si debitului din cauza factorilor enumerati mai sus.

0 Shares
You May Also Like