Ce sunt stimulatorii de crestere?

0 Shares
0
0
0

Pentru ca plantele sa creasca si sa se dezvolte corect, ele necesita anumiti nutrienti care sunt in mod natural in sol. Cu timpul, insa, nivelurile de nutrienti se diminueaza, iar plantele vor inceta sa creasca, daca nu se reumple nutrientii solului.

Astfel, se folosesc stimulatori de crestere pentru a restabili nutrientii din sol pentru a preveni deficientele. Fiecare nutrient indeplineste un rol particular in dezvoltarea plantelor; fosforul este esential pentru o crestere puternica a radacinilor.

Fosforul, un Macronutrient

Fosforul (P) este considerat unul dintre cele trei macronutrienti ai plantei, alaturi de azot (N) si potasiu (K). Deoarece joaca un rol atat de esential in cresterea plantelor, nivelurile lor se epuizeaza rapid din solul din gradina, ceea ce duce la necesitatea de ingrasamant, cunoscut in mod obisnuit ca produse comerciale „NPK”.

Pe langa rolul sau in cresterea corespunzatoare a radacinilor plantelor, fosforul este necesar atat pentru dezvoltarea fructelor, florilor si semintelor, cat si pentru fotosinteza si diviziune celulara.

Un sistem radacina sanatos este necesar pentru o planta sa absoarba si alti nutrienti si, prin urmare, este esential pentru sanatatea si vitalitatea generala a plantei.

Ingrasamintele bogate in fosfor sunt utilizate pentru a promova cresterea radacinilor si pentru a corecta nivelurile excesiv de mari de azot, care pot rani radacinile plantelor.

Surse organice de fosfor

Mai multe surse de ingrasaminte cu fosfor organice sau naturale, sunt disponibile gradinarilor de acasa. Gunoiul de grajd este considerat o buna sursa de fosfor organic, iar soiurile compostate au o concentratie crescuta de fosfor.

Cauta gunoi de grajd in forma de compost, sau gunoi de grajd vindecat, cu aroma pamanteasca, ceea ce indica faptul ca este bine finisat.

Fosforul in gunoi si vermicompost – o forma de ingrasamant bogat in excremente de viermi – este eliberat lent in sol si nu este disponibil pentru plante timp de trei pana la sase luni. Alte surse de ingrasamant organic de fosfor includ fosfat de roca si faina de oase.

Ingrasaminte sintetice cu fosfor

Ingrasamintele sintetice continand fosfor furnizeaza aceiasi nutrienti necesari esentiali pentru dezvoltarea puternica a radacinilor ca sursele organice; cu toate acestea, sunt fabricate sau derivate chimic.

Un avantaj al ingrasamintelor sintetice este ca sunt capabile sa ofere fosfor plantelor in crestere mult mai rapid decat sursele organice.

Acest factor le face ideale pentru plantele care sufera de deficit de fosfor. In plus, ingrasamintele cu eliberare controlata, simple de utilizat, asigura o difuzie sustinuta a fosforului in sol timp de trei pana la opt luni, negand necesitatea unor aplicatii repetate de ingrasaminte.

Atunci cand selectati un ingrasamant sintetic cu fosfor, cautati o formulare cum ar fi 0-20-10, 10-34-0 sau 0-46-0. Numarul mediu reprezinta procentul garantat de fosfor.

Cerere

O regula buna inainte de aplicarea oricarui ingrasamant este de a testa solul. Rezultatele testului vor oferi o informatie exacta a nivelului curent de nutrienti al solului, ceea ce va permite sa determinati ingrasamintele de care are nevoie solul.

Deoarece unele produse organice au nevoie de pana la sase luni pentru a se descompune inainte ca fosforul lor sa fie disponibil pentru plante, aplicati ingrasaminte precum gunoiul de grajd si vermicompostul toamna inainte de plantare.

Fosforul se leaga rapid de sol si are o mobilitate extrem de limitata. Prin urmare, o aplicatie de fosfor trebuie sa fie bine incorporata cu solul sau aplicata sub forma de benzi la o distanta de cativa centimetri de tulpinile plantei principale pentru a asigura radacinile plantelor sa beneficieze de fosfor.

Ingrasamant organic pentru cresterea radacinilor – Fosfat

Roca fosfat este ideala pentru furnizarea plantelor cu nutrientii de fosfat de care au nevoie pentru a dezvolta structuri puternice de radacini.

In ceea ce priveste ingrasamantul organic, roca fosfat este in general intotdeauna utila. Fosfatii pot fi benefici in orice scenariu de crestere a plantelor, facand larg raspandite posibilitatile de aplicare a acestuia.

Compozitie

Componenta principala a rocii fosfat este, desigur, fosfatul. De obicei, roca fosfat gasita in natura contine aproximativ 20 la suta fosfati in greutate.

Cu toate acestea, atunci cand este rafinat pentru utilizare ca ingrasamant, acel procent sare la cel putin 30 la suta pentru grupele fosfat primar precum pentoxidul de fosfor si urmareste cantitatile de alte materiale fosfatate.

Aproape 90 la suta din roca fosfat produsa in lume sfarseste sa fie folosita ca ingrasamant.

A doua componenta pe care o vedeti adesea in ingrasamantul organic cu roca fosfat este carbonatul de calciu.

Aceasta asigura calciul in ingrasamant, deoarece nu exista alte componente pentru ingrasamantul cu roci fosfat care contin calciu elementar. Impreuna, acesti doi compusi sunt responsabili de furnizarea unor cantitati mari de fosfor si calciu direct in planta.

Beneficii

Principalul beneficiu al ingrasamintelor cu roci fosfat este faptul ca ofera un inceput impresionant de nutrienti pentru plante. Din acest motiv, este mai bine sa utilizati acest ingrasamant chiar inainte de a incepe sa va cultivati plantele.

Acest lucru este valabil mai ales pentru cresterea radacinilor, deoarece radacinile puternice au nevoie atat de fosfat cat si de calciu pentru a-si atinge potentialul maxim.

Se stie ca utilizarea fosfatului de roca in contact direct cu radacinile plantei creste randamentul de legume, cresterea noua, inflorirea si marimea infloritului.

In plus, fosfatul de roca este doar usor solubil in apa, ceea ce inseamna ca nu se va spala cu ploaia. Fosfatul de roca va continua sa-si fertilizeze plantele pentru anii urmatori.

0 Shares
You May Also Like