Cine cumpara laptopuri refurbished?

0 Shares
0
0
0

Exista pe piata IT o multitudine de oferte de laptopuri. Pe langa oferta de laptopuri noi, exista si o gama larga de produse resigilate, refurbished sau second hand.

La prima vedere, produsele resigilate sunt de fapt echipamente noi, care sunt returnate de utilizatori dupa o perioada scurta de doar cateva zile de la achizitie si apoi sunt revandute la un pret mai mic decat cel initial.

Produsele IT refurbished sunt de regula echipamente IT profesionale, in special echipamente ale unor marci de renume cum ar fi, Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, Toshiba, etc. trecute printr-un sistem riguros de selectie, fiind testate si ambalate conform celor mai inalte standarde tehnice.

In Romania, marii retaileri de pe piata IT au fost primii care au lansat formatul de comercializare a laptopurilor sub forma de produse resigilate, acest sistem de vanzare s-a popularizat dupa ce principalii jucatori pe piata online la nivel local au inceput sa introduca acest format.

Un simplu exemplu ar trebui sa convinga multi utilizatori sa cumpere laptopuri resigilate. Comandam un produs, il achitam, dar cand il studiem cu atentie observam ca acesta nu se ridica la nivelul pretentiilor noastre, drept pentru care il returnam in termenul prevazut de retailer.

Unii retaileri ofera posibilitatea de returnare chiar si in termen de 30 zile de la data achizitionarii produsului, ceea ce ofera clientului posibilitatea sa-l testeze mai mult timp.

Unele magazine comercializeaza laptopuri refurbished online, aceste produse beneficiind in plus de sistem de operare Microsoft care la randul lui este refurbished. Aceste produse IT sunt comercializate in conditii de garantie mult mai avantajoase decat cele oferite in cazul unuia nou, majoritatea laptopurilor refurbished avand o garantie de cel putin 36 luni si un pret cu 40-80% mai mic.

Deci, cum se observa, marele avantaj al unui laptop refurbished este in primul rand pretul de achizitie, acest produs IT fiind recertificat si reintrodus in circuitul economic la un pret mult mai mic, mergandu-se chiar pana la 80% din pretul initial.

Acest avantaj al pretului este profitabil pentru micii distribuitori care isi pot permite astfel sa lucreze cu marje mult mai bune, de circa 20 – 30% pentru laptopuri,  fata de marja de 3 – 5% in cazul produselor noi.

Conceptul acesta de refurbished care este relativ nou in Romania si este generator de business. Pe o piata care este deja sufocata de marii jucatori, firmele mici nu isi mai pot permite sa tina produse pe stoc.

Micul magazin de IT aproape ca a disparut din cauza marilor jucatori de pe piata, a rulajului mult mai mic si mai ales al marjei de profit foarte mici. Firmele mici care utilizeaza foarte mult laptopuri prefera sa cumpere aceste produse, refurbished, in detrimentul celor noi sau resigilate.

In cazul firmelor mari, acestea isi pot permite sa achizitioneze laptopuri in leasing pe o durata mai mare de timp, ca mai apoi acestea sa devina produse refurbished.

Este destul de probabil ca masa celor care cumpara aceste laptopuri refurbished sa creasca foarte mult, atat in cazul firmelor, dar si al utilizatorilor persoane fizice.

0 Shares
You May Also Like