Clujul de ieri si de azi

0 Shares
0
0
0

Despre Cluj Napoca, orasul cu o vechime de peste 2000 de ani, se poate spune ca este inima Transilvaniei.

Inca din secolul al XVIII -lea, cand zona era sub dominatie austro ungara, orasul Cluj era capitala provinciei imperiului , un titlu neoficial pe care se pare ca il detine si azi.

Numele orasului isi are radacina cel mai probabil in latina, Castrum Clus, nume utilizat pe a denumi cetatea orasului medieval din aceasta zona.

Prima atestare documentara arata orasul drept un loc de o insemnatate majora pentru Dacia preromana, cu numele de Napuca.

Epoca Medievala a insemnat pentru oras o perioada de schimbari atat in ceea ce priveste numele cat si in ceea ce priveste locuitorii.

In anul 2011 studiile care priveau recensamantul populatiei, aratau ca orasul Cluj este al doilea oras al Romaniei in ceea ce priveste numarul de locuitori.

Orasul este unul dintre cele mai importante centre universitare, industriale si culturale ale tarii.

Daca va intrebati ce puteti vizita la Cluj, probabil ca punctele de atractie turistica ar intrece cateva pagini.

De la cladiri impunatoare religioase, pana la parcuri sau celebrul cazinou, Clujul pune la dispozitia oricui zile de relaxare, si de petrecere a timpului liber.

Doresti sa benefieciezi de servicii de incinerare umana Cluj?

Doresti sa participi la un concert sau un eveniment sportiv? Ei bine, Clujul detine cea mai mare sala polivalenta din sud estul Europei.

Aceasta poate gazdui in jur de 7 mii de persoane pentru evenimente sportive si 10 mii de persoane pentru concerte.

Un monument de referinta in istoria arhitecturii tarii noastre este Muzeul National de Arta Cluj. Acesta a fost infiintat in anul 1951 si vegheaza asupra orasului in Piata Unirii sau Piata Muzeului cum mai este cunoscuta.

Teatrul National din Cluj este una dintre cele mai importante institutii teatrale din Transilvania, si functioneaza incepand cu luna decembrie a anului 1919.

In cadrul incintei se afla si Opera Nationala Romana, cea mai veche institutie lirico – dramatica din tara noastra.

In a doua jumatate a secolulului al XIV – lea a fost construita biserica parohiala, si se pare ca a avut o insemnatate mare oferind Clujului statutul de oras.

Un monument reprezentativ pentru orasul Cluj este Turnul Croitorilor. Acesta a fost un turn de fortificatie si a facut parte din vechea cetate, pastrandu – se intact pana in zilele noastre.

Gradina botanica Alexandru Borza, a fost infiintata in anul 1920 si se extinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare de teren.

Gradina detine peste 10 mii de specii de plante din toate zonele geografice si beneficiaza de un numar de aproximativ 150 de mii de vizitatori anual.

Parcul Central, cu o vechime de peste 180 de ani este cel mai frumos spatiu verde al orasului.

Muzeul Farmaciei te va uimi cu ustensile din Evul Mediu si o serie de 3 mii de exponate. Vei descoperi aici elixirul iubirii, care se pare ca totusi exista.

Piata Unirii iti va oferi o clipa de relaxare, umde vei putea privi impunatoarea statuie a lui Matei Corvin si Biserica Sfantului Mihail.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei inca detine peste 41 de mii de obiecte taranesti traditionale apartinand secolelor al XVII – lea si al XX -lea.

Cu siguranta nu vei trece prin Cluj fara sa vizitezi Cetatuia si hotelul restaurant Belvedere situate intr – un loc de unde vei avea o panorama a orasului.

Biserica Calvaria iti va oferi stilul gotic in cel mai mic detaliu, in zona cartierului Manastur, fiind unul dintre cele mai vechi monumente arhitectonice ale orasului Cluj.

Orasul Cluj este intr – o continua tranformare si evolutie. A devenit astfel capitala tineretului prin festivale si evenimente, care au reusit sa il promoveze in intreaga Europa.

In apropierea Clujului se pot vizita de asemenea o serie de lucruri interesante.

La Turda, se poate vizita Salina de la Turda, restaurata in urma cu cativa ani si care a devenit un punct de atractie turistica atat pentru locuitorii din tara cat si pentru cei de peste hotare.

La numai 30 de km de oras, intr – o comuna numita Bontida, se poate vizita castelul Banffy, un castel construit in stil baroc, care apartine prin donatie familei Banffy.

Acest loc a devenit pentru o perioada de o saptamana, in fiecare an, gazda muzicii electronice, si aduna tineri din toate colturile tarii si din strainatate pentru binecunoscutul festival Electric Castle.

0 Shares
You May Also Like