Cum sa ingrijesti o planta precum magnolia?

0 Shares
0
0
0

Magnolia este un arbore din familia magnoliaceae, numit si magnolie vesnic verde. Este foarte apreciat ca arbore ornamental, atat pentru forma ovoidala a frunzisului sau dens, cat si pentru florile sale mari si carnoase, de la albul zapezii pana la nuante de roz. Este de dimensiuni considerabile si poate atinge cu usurinta 25 de metri, desi exista varietati de arbust sub zece metri. Se gaseste adesea in gradinile umbroase, de obicei inconjurate de arbusti cu flori, cum ar fi rododendronii.

Soiuri de magnolii

In prezent, este posibil sa se gaseasca diferite tipuri de Magnolia in toata Europa si in mare parte din America, atat in gradini, cat si in ghivece.

In general, aspectul sau maiestuos si elegant ofera o scuza mai mult decat rezonabila pentru a o dori in propria casa, dar cele spectaculoase pot fi gasite, de asemenea, in multe gradini botanice, chiar si in cele centenare.

Magnolia Grandiflora: numita astfel datorita florilor sale mari, dar si datorita formei sale caracteristice, de fapt magnoliu roz-alba Grandiflora creste cu un trunchi drept, dar de la baza sa se desprind ramuri puternice, oferind privelistea unui splendid frunzis roz.

Magnolia Stellata: acesta este un arbust relativ mic, atingand doar sase metri, dar foarte rezistent, rezistand de fapt la ingheturi severe. Numele sau provine de la floarea in forma de stea care infloreste primavara in toata splendoarea sa.

Magnolia soulangeana: de asemenea, este un arbust si are o floare foarte caracteristica, variind de la alb la violet, care seamana cu o lalea, desi este mai alungita si extrem de parfumata.

Tunderea Magnoliei

Magnolia creste spontan in forma sa caracteristica si, prin urmare, are nevoie de foarte putina taiere si, avand in vedere cresterea sa lenta, este inca posibil sa intervenim in functie de gustul nostru personal.

Singura masura de precautie, ca pentru toti arborii cu o inflorire atat de mare, este de a taia Magnolia la sfarsitul lunii aprilie sau, in orice caz, dupa inflorirea deplina, pentru a elimina ramurile mai putin prolifice si pentru a da plantei sansa de a creste sanatos si considerabil.

Cum se inmulteste Magnolia?

Magnolia poate fi inmultita prin butasi, prin transplantarea unei ramuri la aproximativ zece centimetri de planta mama, recomandam perioada de vara, si prin semanat, care trebuie facut in octombrie si necesita o atentie deosebita, deoarece este usor sa apara mucegai in sol, ceea ce ar putea ucide imediat noii lastari.

Cum sa ai grija de Magnolia?

Arborele de Magnolia nu este aproape niciodata atacat de daunatori si boli, avand in vedere scoarta sa puternica, dar se teme de inghet, deci trebuie evitat sa nu supraincarcati planta cu apa.

Curiozitati despre Magnolia

Arborele Magnolia isi datoreaza numele lui Pierre Magnol, un botanist francez care l-a adus in Europa pentru a-l expune la Gradina Botanica din Montpellier.

Inflorirea sa deosebita, atat de frumoasa si parfumata, ii confera un loc aparte in limbajul florilor, chiar daca acesta difera de la o tara la alta: in Japonia este simbolul demnitatii mireselor, in America este purtatoare de noroc, in timp ce in Europa este de bun augur pentru familiile nou-nascute; florile de magnolie sunt adesea folosite in medicina de frumusete si fitoterapie pentru a produce creme cu efect hidratant, iar scoarta sa, atat de rezistenta si elastica, este adesea folosita pentru a crea mobilier de inalta clasa.

0 Shares
You May Also Like