Cum se amplaseaza mobila pe suprafata de vanzare?

0 Shares
0
0
0

In functie de ce obiective are alocate amenajarea, de sortimente si de zona de atractie pe care o are magazinul, un merchandiser va decide modul in care va dispune piesele de mobilier. Indiferent ca vorbim despre produse asezate pe un raft de lemn sau pe un raft metalic trebuie sa stiti ca sunt patru stiluri mari de dispunere.

Amenajarea in grila este o metoda de a amenaja mobilierul ce lasa foarte multa libertate clientilor dar care are conditia de a impune si delimita cu precizie raioanele si de a permite o comparare foarte buna a produselor sau a marcilor de produse.

Clientul are posibilitati nenumarate de a isi alege drumul la fiecare nod si exista putine sanse ca el sa mearga pe un traseu impus sau sa poata vedea toata linia de produse in acelasi timp. O astfel de asezare nu va rentabiliza in mod cat mai armonios suprafata magazinului dar este o metoda de plasare a rafturilor destul de practicata.

Amenajarea cu o circulatie aspirata impune clientilor o directie de mers oarecum obligatorie. Permite vizualizarea cat mai usoara a unui numar cat mai mare de gondole dintr-o data si prin urmare permite o vizualizare mai rapida a unui numar ridicat de produse diferite.

Concluzia este ca aceasta metoda de aranjare este destul de bine adaptata pentru prezentarea de produse care se cumpara din impuls. Asa cum stim acest tip de amenajare nu va atrage premeditat clientii iar intentia de a cumpara va aparea sub impulsul atractivitatii.

Modul de amenajare oblic este o combinatie intre amenajarea grila si cea cu circulatie aspirata. Aceasta metoda impune un traseu si un sens de circulatie prestabilit dar permite si compararea produselor aflate pe rafturi si chiar si de pe un raion pe altul. Aceasta metoda de aranjare impune persoanei care se ocupa cu amenajarea sa isi aranjeze raioanele pe laturile gondolei ceea ce in cazul raioanelor mari poate sa fie un inconvenient destul de mare.

Amenajarea libera utilizeaza mobilierul de prezentare specific pentru fiecare raion si o astfel de aranjare a rafturilor nu se poate modifica usor iar in momentul modificarii necesita si o ivestitie care in unele cazuri poate fi destul de mare.

Acest tip de amenajare ofera magazinului diversitate. Clientul va avea impresia ca nu se afla in acelasi magazin si va trece involuntar de pe un raion pe altul fiind atras de ambianta diferita pe care o gaseste in fiecare raion si care este foarte bine pliata pe produsul care este comercializat in raionul respectiv.

Amenajarea in ansamblu pentru un magazin va depinde de o varietate de factori printre care si sortimentul sau volumul marfurilor, dimensiunile mobilei folosite si tipul acesteia, obiceiurile pe care le au clientii in materie de produse cumparate si evident si de amplasarea magazinului.

In proiectarea magazinelor noi sau cand sunt renovate cele deja existente se va urmari crearea unei atmosfere placute pentru clienti si vizitatori, dezvoltarea unor conditii bune in care cumparatorii sa se simta foarte bine si sporirea numarului de vanzari, rezultat spre care antreprenorii din domeniul comertului tind.

0 Shares
You May Also Like