Cum te poate ajuta chirurgia vasculară

0 Shares
0
0
0

Imaginați-vă că zburați deasupra unui oraș aglomerat cu un elicopter. Dacă priviți în jos, puteți vedea autostrăzi majore, sisteme de ramuri ale autostrăzilor minore și chiar autostrăzi secundare. Este un mod de a vă gândi la sistemul dumneavoastră circulator, care include toate arterele și venele care efectuează munca vitală de a transporta sânge în corp. La fel ca congestia, un cheag de sânge sau acumularea de placă oriunde poate restricționa fluxul de sânge și poate dezechilibra întregul sistem.

Din fericire, există abordări chirurgicale sofisticate pentru tratarea problemelor vaselor de sânge. Cea mai interesantă descoperire în chirurgie vasculară a fost dezvoltarea chirurgiei minim invazive (folosind instrumente minuscule pentru a efectua intervenții chirurgicale prin mici incizii). Acest lucru a revoluționat domeniul.

Ce este boala vasculară?

Termenul de boală vasculară include toate bolile care afectează arterele, vasele de sânge, venele și capilarele minuscule care transportă sânge. Include, de asemenea, sistemul limfatic, care transportă vase mici de sânge numite limfa, care conțin globule albe ce luptă împotriva infecțiilor de la țesuturi la sânge. Boala vasculară include o listă lungă de afecțiuni, dintre care unele pot pune viața în pericol.

Cine este expus riscului de probleme vasculare?

Boala vasculară devine mai frecventă odată cu vârsta, dar persoanele cu antecedente familiale de vase de sânge și boli de inimă prezintă un risc mai mare, la fel ca și femeile care sunt însărcinate sau cele cu boli de inimă, cum ar fi colesterolul crescut sau tensiunea arterială crescută. Un stil de viață nesănătos poate duce, de asemenea, la probleme ale vaselor de sânge, care sunt mai frecvente la persoanele care fumează, sunt obeze, sedentare sau sunt adesea în picioare.

Trei boli vasculare comune tratate prin intervenție chirurgicală:

Anevrism de aortă abdominală: un anevrism este o zonă dilatată și slabă care se formează în peretele aortei, cel mai mare vas de sânge din organism. Anevrismul poate crește până când devine un pericol. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală deschisă, ceea ce înseamnă că chirurgul face o incizie mare în abdomen și înlocuiește zona slabă cu un tub de plasă metalică spiralat numit stent sau un țesut viu numit grefă. Pacienții eligibili pot fi supuși unei reparații minim invazive a anevrismului endovascular, în care un chirurg folosește o mică incizie în zona inghinală și ghidare cu raze X în timp ce instrumente mici sunt folosite pentru a introduce un stent sau o grefă.

Boala arterială periferică (PAD): ateroscleroza, se acumulează în arterele care transportă sângele la brațe și picioare, determinând îngustarea sau chiar blocarea acestora. Această condiție se numește PAD. Sunt disponibile mai multe abordări endovasculare minim invazive pentru tratamentul PAD severă. Chirurgul face o mică incizie în zona inghinală și folosește instrumente chirurgicale mici pentru a introduce un cateter în arteră. Sub control cu ​​raze X, a găsit blocajul și l-a deschis, posibil folosind un stent sau răzuind placa. Angioplastia cu balon este o procedură minim invazivă care presupune introducerea unui cateter cu un balon la capăt pentru a deschide un vas de sânge. Chirurgii plasează adesea un stent în arteră pentru a-l menține deschis. Unele cazuri de PAD sunt complexe și necesită o intervenție chirurgicală deschisă, în care chirurgul creează o cale alternativă pentru ca sângele să ocolească blocajul.

Vene varicoase: deși nu provoacă de obicei boli grave, mulți oameni consideră că venele varicoase umflate și mărite sunt incomode și inestetice. Ele se dezvoltă atunci când deteriorarea valvelor din vene determină acumularea de sânge în ele și afectează fluxul sanguin în organism. Două tipuri de intervenții chirurgicale pot îndepărta venele varicoase: Decaparea venelor presupune efectuarea a doua incizii în picior și extragerea întregii vene; în flebectomie, se fac mai multe incizii mici pe lungimea venei și apoi se scot afară. Pentru unele boli, o alternativă la intervenția chirurgicală facilitează tratamentul. De exemplu, ablația cu radiofrecvență este o metodă care utilizează unde electromagnetice pentru a opri fluxul de sânge către vene varicoase. Dar, deoarece fiecare pacient este diferit, este important să se discute cu un chirurg vascular despre cea mai bună îngrijire pentru fiecare situație.

0 Shares
You May Also Like