Daca iti place sa te plimbi prin parc sau prin natura, este inevitabil sa nu intalnesti caini. Majoritatea cainilor sunt insotiti de stapan, dar uneori este posibil sa apara si caini fara stapan, poate chiar agresivi. Iata cateva metode la care poti apela pentru a te proteja de aceste intalniri nedorite.
Fii dotat cu instrumente care te pot proteja de caini
In functie de locul de plimbare, alege o modalitate de a te proteja. Aceasta poate fi un baston, un fluier pentru caini, un spray de descurajare cu un miros adecvat sau un aparat cu ultrasunete cum ar fi aparat impotriva cainilor agresivi Dog Chaser, baterie inclusa. Poti achizitiona astfel de produse on line sau de la magazinele specializate.
Evita sa privesti cainele in ochi
Nu privi un caine agresiv in ochi pentru ca ar putea sa vada in acest lucru o provocare si sa devina si mai agresiv. Te poti folosi de vederea periferica pentru a-i urmari miscarile si a fi pregatit sa actionezi.
Tine gura inchisa
Latratul si expunerea dintilor este un semn de agresiune pentru caini. Daca vei zambi sau vei tine gura deschisa, cainele s-ar putea simti amenintat, devenind mai agresiv sau chiar atacand. Tine gura inchisa si buzele lipite astfel incat dintii sa nu fie expusi si sa trimiti mesaje eronate.
Striga comenzi ferme cainelui
Este foarte probabil ca aceste comenzi sa nu functioneze in cazul cainilor fara stapan, dar merita incercat. Comenzi precum “Stop”, “Nu” sau “Inapoi”, spuse pe un ton ferm, ar putea avea efect daca acel caine a fost dresat. Nu folosi o voce prietenoasa cand vorbesti cu cainele, dar nici nu tipa sau striga la el pentru ca risti sa il sperii si sa te atace.
Pulverizeaza apa pe caine
Este recomandat sa ai la tine un pulverizator cu apa pentru situatiile in care te intalnesti cu un caine agresiv. Pulverizarea apei pe caine l-ar putea face sa fuga.
Evita sa fugi
Daca alegi, cainele va incerca instinctiv sa te prinda, vazand in tine o prada. In schimb, daca vei sta nemisca, cainele va vedea ca nu esti o amneintare si nici o prada si, mai devreme sau mai tarziu, te va lasa in pace.
Adopta o pozitie cu genunchii cat mai sus
Protejeaza-ti torsul si fata ridicand genunchii in dreptul corpului. Cea mai recomandata este pozitia pe vine, cu bratele incrucisate in dreptul fetei si capul cat mai jos intre genunchi. In acest mod, chiar daca sare la atac, cainele nu te va putea musca de stomac, gat sau fata – zonele cele mai vulnerabile.
Arunca o minge
Deoarece cainii au instinctul de a alerga dupa prada, aruncarea unei mingi poate pune capat dispozitiei cainelui de a te ataca.
Fa pe mortul
Daca este posibil, intinde-te pe pamant si prefa-te ca esti mort. Nu te misca si nu vorbi. Curbeaza-te cat mai mult, intr-o pozitie asemanatoare fatului. Astfel iti protejezi zonele vulnerabile. Indeparteaza orice articol de imbracaminte din jurul gatului, deoarece cainele poate trage de el si te poate strangula.