Un sofer are o multime de responsabilitati. Nu doar alimentarea cu combustibil si gasirea unui magazin online piese auto conteaza, ci si alte detalii, cum ar fi presiunea din pneuri.
Presiunea cauciucurilor reprezinta un parametru foarte important pentru buna functionare a automobilului, de aceea si aceasta valoare trebuie controlata in mod periodic, de preferat o data la 15 zile, roata de rezerva inclusa.
Presiunea din interiorul camerelor poate ramane cuprinsa intre valorile consiliate de fabricant, cu scopul de a garanta parametrii de functionare corecti, precum uzura cauciucurilor si consumul de carburant, intrucat o presiune prea scazuta in pneuri poate duce la un efort mai mare al masinii la avansare, deci consuma mai mult.
Controlul se va efectua atunci cand cauciucul are o temperatura mai scazuta, deoarece aerul cald maresta volumul, falsificand valoarea masurata, in plus trebuie controlat ca ventilul sa nu permita pierderi de aer, ca nu exista taieturi sau rani in cauciuc datorate perforarii cu obiecte ascutite, precum cuie, bucati de sticla etc, care pot duce la o scadere drastica a presiunii din roti.
In cea mai mare parte a cazurilor, pneurile perzinta o presiune mai mica decat cea consiliata, cauzand o deformare a planului de contact cu solul. Zona de contact cu asfaltul este marita in mod gradual, ducand la un mare nivel de uzura a flancurilor. In acest fel vine afectata eficienta cauciucurilor.
In plus, se constata o marire a spatiului de franare, o inrautatire a tinutei la drum si un mai mare risc de acvaplanare pe suprafetele umede.
Daca se circula o perioada mai lunga cu un cauciuc desumflat, acesta se va deteriora mai rapid, atingand un inalt nivel de uzura.
In consecinta, se va ajunge la o mai mare rezistenta la rotatie si, implicit, la un consum mai mare de carburant, factori nocivi, atat in plan ambiental cat si din punct de vedere economic.
Pentru a evita inconveniente viitoare, datorate unui nivel de presiune coborata, ati putea fi tentati sa umflati pneurile mai mult decat trebuie. Din pacate aceasta poate aduce aceleasi daune cauciucurilor.
Si in acest caz pneul este supus deformarii, prezentand o uzura mai mare pe partea centrala a suprafetei de contact cu solul. In consecinta, prestatiile in franare si aderenta sunt reduse foarte mult.
Umflarea pneurilor cu azot poate aduce numeroase avantaje in ceea ce priveste siguranta si costurile. Fiind lipsit de uleiuri si de umiditate, se evapora mai lent fata de aerul utilizat in mod normal.
De retinut este faptul ca umflarea cu azot se face numai in centre abilitate. In statiile de serviciu se poate utiliza numai aerul. Totusi, procedura este simpla si nu presupune achizitia de noi piese auto sau modificari esentiale.