O statia de epurare basic este compacta, fiind formata dintr-un container cilindric din polipropilena in interiorul careia se pot afla cinci compartimente si este dotata cu trei guri de vizitare cu capac. In cazul unei ministatii de epurare, gura de vizitare este de 2mc.
Apa uzata va curge gravitational intr-un decantor primar, acolo unde are loc retinerea atat a substantelor plutitoare cat si a celor decantabile. In acest compartiment are loc partial si descompunerea anaeroba a substantelor decantate, iar apa uzata care este pretratata mecanic va curge ulterior printr-un preaplin in compartimentul anoxic unde se va forma o decantare ulterioara in lipsa oxigenului.
Dupa care, va trece printr-o fanta pozitionata la baza compartimentului in compartimentul oxic care este folosit pentru epurarea biologica a apelor uzate. La baza acestui compartimentului oxic este amplasat sistemul de aerare cu bule fine, care furnizeaza necesarul de aer cu ajutorul unei suflante si, daca este cazul, spre suportul de biomasa.
Din compartimentul oxic apa va trece in decantorul secundar, acolo unde se produce o linistire a apelor oxidate incarcate cu namol active. Decantorul are forma speciala cilindrica cu reductie la baza, ceea ce ii asigura o decantare optima. Namolul din decantorul secundar va fi recirculat automat compartimentului oxic printr-un orificiu care se afla la baza decantorului.
Astfel, apa curata de la suprafata va fi evacuata in drenaj, iar namolul in exces este evacuat cu ajutorul sistemului aer-lift in bazinul de sedimentare si de stocare a namolului. Namolul in exces poate fi folosit si in agricultura ca ingrasamant, insa numai in amestec cu ingrasamant natural in proportia corespunzatoare.
In ultimii ani, ministatiile de epurare au devenit din ce in ce mai complicate, iar majoritatea inovatiilor din bransa au fost realizate din considerentul ca au fost posibile si nu pentru ca au fost necesare. De regula, o ministatie de epurare standard are pana la patru ventile magnetice sau pompe nesigure.
Ce au unitatile de control
In privinta unitatilor de control, acestea au din ce in ce mai multe functii si senzori care se pot defecta sau pot produce deranjamente. Utilizatorilor insa li se ofera posibilitatea legarii statiei de epurare la Internet in vederea monitorizarii.
Rezultatul insa se regaseste in complicarea semnificativa a operarii, reparatiilor si necesarul sporit de mentenanta din ultimii ani. Asadar, o ministatie de epurare este un sistem monobloc. Toate cele cinci etape, alimentarea, aerarea, decantarea, evacuarea si recircularea namolului au loc in interiorul aceluiasi bazin dublu compartimentat: decantor si camera de aerare care poate avea forma orizontala sau verticala.
Circulatia apei pe parcursul celor cinci etape se face cu ajutorul air-lift-urilor antrenate de o suflanta cu ajutorul careia se face si introducerea aerului. In urma procesului de epurare, apa va putea fi deversata in rau, parau sau orice apa curgatoare, in lac sau sol prin doua posibilitati: drenaj sau put absorbant.