Este foarte posibil ca atunci cand ai un telefon nou, la inceput sa ti se para ca nu afiseaza corect bateria ramasa. De foarte multe ori nu este doar o parere si chiar asa se intampla. Iti explicam mai jos de ce.
Interactiunea dintre baterie, electronica de incarcare si software este inca destul de tanara, iar circuitul, care este responsabil pentru determinarea starii de incarcare, nu a colectat inca suficiente informatii pentru a determina starea de incarcare a bateriei. In fundal toate elementele calculeaza timpul ramas pana cand bateria se descarca.
Odata ce primele cicluri de incarcare au trecut, ar trebui sa existe suficiente informatii pentru a permite o indicatie fiabila a nivelului bateriei. Bateria nu se modifica practic cu nimic in aceasta perioada ci doar se creaza legatura intre ea si restul electronicelor.
O baterie moderna cu ioni de litiu conectata la un incarcator clasic este mai intai incarcata in procesul de incarcare rapida la aproximativ 80 la suta din puterea sa, apoi urmeaza pe o perioada mai lunga de timp o incarcare cu o tensiune de intretinere in scadere constanta, care este in sfarsit complet dezactivata de electronica de incarcare imediat ce se ajunge la starea de incarcare completa.
Numai atunci cand starea de incarcare a dispozitivului scade sub un prag de 95%, incarcatorul isi reia activitatea. Ce se intampla atunci cand formatezi bateria si o tii la incarcat 12 ore? La cele mai multe dispozitive foarte noi nu se intampla nimic. Incarcatorul pur si simplu nu mai incarca. Daca vrei sa reincarci telefonul mai rapid si dispozitivul nu accepta niciunul dintre noile standarde de incarcare rapida, poti dezactiva aceasta functie.
Bateriile Li-ion sunt supuse imbatranirii: electrozii instalati in baterie se oxideaza in timp. Acest proces de oxidare este accelerat de temperaturi ridicate si o stare de incarcare ridicata. Prin urmare, bateriile trebuie mentinute la o temperatura moderata si nu complet incarcate inainte de depozitare pe termen lung.
Este foarte important si incarcatorul pe care il folosesti. Practic, nu trebuie sa fie un incarcator original, accesoriile terte de o calitate buna nu vor afecta bateria. Fac exceptie tehnologiile speciale de incarcare rapida, cum ar fi incarcarea rapida Qualcomm, USB Power Delivery sau Super Charge, VOOC, Dash Charge sau Pump Express de la Huawei, Oppo, Mediatek si Oneplus.
In general, sunt necesare cabluri speciale pentru acest lucru, de exemplu, USB-PD necesita cabluri cu o sectiune mai mare. In caz contrar, se recomanda sa te asiguri ca incarcatorul pe care l-ai ales respecta specificatiile producatorului. Intre 1A si 2A, puterea de iesire este obisnuita pentru smartphone-uri si tablete. Incarcarea smartphone-ului cu un incarcator mai slab nu il strica, dar dureaza mai mult.
Daca bateria trebuie inlocuita alege doar o baterie originala. Daca ai de exemplu nevoie de baterie Huawei atunci bateria cumparata trebuie sa fie special conceputa pentru acest model.
In ceea ce priveste incarcatoarele, accesoriile tertilor sunt acceptabile, cu exceptia cazului in care este vorba de incarcare rapida, si atat timp cat incarcatorul este de inalta calitate si nu dauneaza terminalului.